Menü

A lédús őszibarack

Az őszibarack egészséges, lédús, finom, ráadásul szinte bárhol elérhető gyümölcs. Érdekessége, hogy Ázsiából származik és a magyar elnevezése helytelen.

Az őszibarack ugyanis nem őszi, hanem nyári. Legalábbis, ami az érését illeti, nyár közepétől aktuális gyümölcs.

A barack feltételezhetően Kínából származik, legalábbis ott említik először, de ha nem is a nagy ázsiai birodalom, a forrás akkor is mindenképpen Ázsia. Európában is gyorsan kedvelté vált, elsősorban Olaszország és Franciaország járt (és jár) az élen a termesztésében. Az őszibarack népszerűsége fokozatosan nőtt az öreg kontinensen, az északabbra elterülő országokat, Hollandiát, Németországot és Angliát is meghódította az ízletes gyümölcs.

Érdekesség, hogy a nektarin nem valamilyen modern növényi technológia terméke, nem hibrid, hanem voltaképpen ugyanaz, mint az őszibarack, egy faj, némi genetikai eltéréssel.

Az őszibarack legnagyobb része, csaknem 90 százaléka víz, ezért a gyümölcs remekül oltja a szomjat. Ráadásul az átlagosnál többet is lehet fogyasztani belőle, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kedvező a cukor és gyümölcssav aránya.

A frissítés mellett az őszibarack jó C- és B-vitamin forrás. Niacintartalma jót tesz a szív és érrendszernek. A benne található rostok (vannak fajták, amelyekben egészen sok van) szintén számos pozitív élettani hatás alapjai. A szívbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Fotó:
pixabay.com

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?

Egészséges édességek

Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás egyet jelent azzal, hogy kizárjuk a finom ételeket, különösen az édességeket. De ennek nem kell így történnie. Ha pár dolgot megváltoztatunk az étkezési szokásainkkal kapcsolatban, akkor továbbra is fogyaszthatjuk a kedvenc édességeinket.