Menü

A lédús őszibarack

Az őszibarack egészséges, lédús, finom, ráadásul szinte bárhol elérhető gyümölcs. Érdekessége, hogy Ázsiából származik és a magyar elnevezése helytelen.

Az őszibarack ugyanis nem őszi, hanem nyári. Legalábbis, ami az érését illeti, nyár közepétől aktuális gyümölcs.

A barack feltételezhetően Kínából származik, legalábbis ott említik először, de ha nem is a nagy ázsiai birodalom, a forrás akkor is mindenképpen Ázsia. Európában is gyorsan kedvelté vált, elsősorban Olaszország és Franciaország járt (és jár) az élen a termesztésében. Az őszibarack népszerűsége fokozatosan nőtt az öreg kontinensen, az északabbra elterülő országokat, Hollandiát, Németországot és Angliát is meghódította az ízletes gyümölcs.

Érdekesség, hogy a nektarin nem valamilyen modern növényi technológia terméke, nem hibrid, hanem voltaképpen ugyanaz, mint az őszibarack, egy faj, némi genetikai eltéréssel.

Az őszibarack legnagyobb része, csaknem 90 százaléka víz, ezért a gyümölcs remekül oltja a szomjat. Ráadásul az átlagosnál többet is lehet fogyasztani belőle, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kedvező a cukor és gyümölcssav aránya.

A frissítés mellett az őszibarack jó C- és B-vitamin forrás. Niacintartalma jót tesz a szív és érrendszernek. A benne található rostok (vannak fajták, amelyekben egészen sok van) szintén számos pozitív élettani hatás alapjai. A szívbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Fotó:
pixabay.com

Mit jelent az, hogy egy termék ”bio”/”organikus”?

Sokan hiszik, hogy a„bio” minősítés az egészséges termékek védjegye. Bár van némi igazság ebben, azért ez így ebben a formában nem állja meg a helyét. Lássuk, pontosan mit takarnak ezek a megjelölések!

Egészséges turmixok

Nyers. Friss. Éltető. Tele van vitaminnal. Laktat. Számtalan ízben elkészíthető, többféle módon variálható. Tetszetős, mutatós. Akár lehet édesség is! Tele van rostokkal. Magunkkal vihetjük bárhová. Alacsony kalóriatartalmúak. S ami még jobb: igazán gyorsan össze lehet dobni, akár reggelire, akár kisebb köztes étkezésre! Turmixokat ajánlunk!

Transz-zsírsavak és tévhitek

Ugye szinte mindenki evett már szendvicset, ami meg volt kenve vajjal/margarinnal? Vagy egy kis kekszet, ha édeset vagy sósat kívánt? Nézzük, mi a közös ezekben az élelmiszerekben!

Egészséges vendégváró falatok

Legyen szó akár szülinapi összejövetelről vagy rokon- és szomszédlátogatásról, az apró egyfalatos csemegék mindig jól jönnek. Lássuk, hogy válthatjuk ki a cukros, finomlisztes aprósüteményt, pogácsát, vagy a zsíros chipset valami egészségesebbel!

Jó nekünk a "mindenmentesség"?

A mindenmentes szó hallatán szinte hallom lelki füleimmel, ahogy Besenyő Pista bácsi azt mondja: a mindenmentes, az a semmi, ami mindentől mentes az nem, hogy nem étel, de amiben nincs semmi az a semmi. Hát noormális? Lássuk, mit is takar ez a megfogalmazás, és miért olyan népszerű mostanában!