Menü

Kalóriaszámlálás – igen, vagy nem?

A legtöbb fogyókúra arra épít, hogy az eddiginél kevesebb kalóriát fogyaszt a diétázó, ezáltal pedig fogyni fog. Ezt tartják a diéták alapelvének, de egyben ez az egyik legvitatottabb módszer. Az a kritikája, hogy ha a diétázó felhagy a fogyókúrával, akkor még az előzőekhez képest is könnyebben visszahízik, mivel hirtelen több kalóriát kezd fogyasztani, majd pillanatok alatt kialakul a jojó-effektus. Mi tehát az igazság?

A fogyáshoz tényleg többek között arra van szükség, hogy a diétázó csökkentse a kalória-bevitelét.  Azonban nem ez az egyetlen szempont, amit érdemes figyelni: fontos a szénhidrát-, valamint a rosttartalom, valamint az egészséges összetevők is. A kalóriaszámolás előnye és hátránya is egyben, hogy akár pizza, vagy túrós bukta fogyasztásával is elérhető, hogy valaki a korábbiaknál kevesebb kalóriát fogyasszon, ha elkezd kalóriát számolni. Ez azonban biztosan nem az egészséges fogyás titka.

Mikor és hogyan érdemes hát kalóriát számolni? Leginkább a diéta elején és végén. A diétát nem érdemes halogatni, hanem bele kell vágni, amikor éppen adott valakiben a lendület és a belső motiváció. Azonban segítség lehet a későbbiekre nézve, ha pár napig még a hétköznapi étkezés kalória-bevitelét számolja valaki. Elképzelhető, hogy meg fog lepődni: a legtöbb ember a diétáknál javasolt kalóriamennyiség sokszorosát fogyasztja. Ezután érdemes megvizsgálni a valószínűsíthető kalória-igényt. Ez a tévhittel ellentétben nemcsak a testsúlytól függ. Fontos szempont még a magasság, az életkor, a sportolási szokások, a munka típusa (pl. fizikai, vagy ülőmunkát végez-e valaki), valamint az anyagcsere gyorsasága. Hasznos lehet lépcsőzetesen csökkenteni a kalória-bevitelt, ha nagy a különbség a hétköznapi és a diétás kalóriamennyiség között.

A fogyás ugyanis az elején gyorsabb, amíg nagyobb testsúlyból kell veszíteni, később viszont belassulhat, amikor már kicsi a súlyfelesleg. Ezen a ponton érdemes tovább csökkenteni a bevitt kalóriát, azonban aki rögtön a legalacsonyabbal kezdi, az ezt nem tudja megtenni. Ráadásul sokkal nehezebb a diéta, ha hirtelen csökkenti a bevitt kalóriát, és nehéz hosszú távon fenntartani, sőt még az anyagcserét is összezavarhatja! A legjobb, ha a diéta előtti kalóriaszámolást nem mindennapos számlálás követi, hanem az étkezés megreformálása. Majd a diéta legvégén lehet fontos visszatérni a számoláshoz, amikor már az utolsó kilókkal küzd a diétázó, és az említettek szerint lassabb a fogyás üteme. A kalóriaszámolás azoknak lehet még praktikus, akiknek nehézséget okoz a megfelelő mennyiségű étel fogyasztása, és túl sokat (vagy túl keveset) esznek.

Abba azért gondoljon bele, hogy míg az egészséges étkezés lehet egy életmód, a kalóriaszámolás nemigen fenntartható egy életen át. Bármilyen, az otthonon kívüli étkezéseknél nehézség a számolgatás, és legtöbbször nem is kaphat valós eredményt. A számolás idején azonban sokat tanulhat az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésről.

Ha nem előírt étrendet követ, akkor a kalóriaszámolás bonyolultnak tűnhet. Jövő heti cikkünkben ehhez adunk hasznos tippeket. 

Fotó:
pixabay.com

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.