Menü

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

A jojó-effektus oka, az önsanyargató diétában keresendő. A klasszikus fogyókúra valamiért úgy él a fejekben, hogy “fél évig kibírom, és minden mehet úgy, mint régen…”.

És hogy mi a baj ezzel a felfogással? Többek között az, hogy lelassul az alapanyagcseréd.

Kijelenthetjük tehát, hogy az önsanyargató diéta egy eleve kudarcra ítélt hadművelet. Ha már jártál ebben a cipőben, biztosan te is megfigyelted, hogy az ilyen típusú diéta alatt az ember fokozottan fogékony az illatokra. Ennek hozományaként akár kilométerekről is képes vagy kiszimatolni a kürtöskalácsost, ha pedig elcsábulsz, lőttek a diétának.

Ilyenkor egy klasszikus “egy picit bűnözhetek, mert megérdemlem”-típusú pszichológiai folyamat játszódik le az emberben. Amikor ugyanis elcsábulsz, és beleharapsz a kedvenc ételedbe, legyen az pizza, lasagne vagy bármi, a tested és az agyad dopamin-mámorban úszik.

Ez a - szexuális hasonlattal élve orgazmikus érzés - azonban pont annyi ideig tart, amíg az ételt fogyasztod. Utána jön a bűntudat, az önmardosás, a még nagyobb önsanyargatás, majd az ismételt elcsábulás. Ez pedig pedig periodikusan, és egyre gyakrabban ismétlődik, amikor is átcsap az “á, már úgyis mindegy!”-fázisba.

Itt ér véget a diéta, és itt kezdődik a jojó-effektus és a gyors visszahízás.

A jelszó: önuralom és életmódváltás

Az elhízás (ha nem genetika, vagy betegség útján alakult ki), akkor a többletkalória számlájára írható. Ha például férfiként, folyamatos jelleggel, napi 2000 kalóriákat fogyasztasz úgy, hogy nem mozogsz, és nem figyelsz oda a megfelelő étkezésre, akkor hízni kezdesz. A fogyás tehát ennek ellentétjeként lehetséges: kevesebb kalóriát kell bevinned, mint addig és többet kell mozognod.

Ehhez persze önuralom szükséges. A jojó-effektust ugyanis egyetlen módon kerülheted csak el: tudatosan kell étkezned, és többet kell mozognod. A másik fontos dolog, hogy nem lehet egyből pezsgőt pukkantani, ha lefogytál, ugyanis a neheze még csak utána jön. Sokkal nagyobb kihívás ugyanis megtartani a súlyt, mint lefogyni.

A már fent említett mozgással és életmódváltással is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Ezeket azonban tovább fokozhatod különféle táplálékkiegészítőkkel.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.