Menü

Bebizonyították: a végbélnyílás körüli rák is megelőzhető az egyik HPV védőoltással

  • Dátum: 2014.08.06., 20:59

A magyarok harmada még soha nem hallott a HPV-ről, pedig a vírus a szexuális életet megmérgező nemi szervi szemölcsök mellett számos rosszindulatú daganat – köztük a méhnyakrák és végbélnyílás körüli rákok – kialakulásáért is felelős. Komoly előrelépés, hogy 2014 őszétől a külön jogszabályban meghatározott korcsoportba tartozó lányok ingyenes juthatnak hozzá a kétkomponensű védőoltáshoz, de a probléma a 13 évnél idősebb lányokat, nőket, fiúkat és férfiakat is érinti. Ezért is kell különbséget tenni az oltóanyagok között: az élete során minden tizedik magyart fenyegető nemi szervi szemölcs megelőzésére például csak a négykomponensű oltóanyag javasolt. Ez utóbbi védőoltás indikációs köre júniusban bővült, így már a végbélnyílás körüli rákok ellen is bizonyítottan hatásos.  Miután a vakcinákkal szemben a lakosság egy része kevés vagy nem megfelelő információval rendelkezik, az MSD Pharma Hungary Kft. elindította a hpvdoktor.hu-t, amely a vírusról és a megelőzésről is tájékoztatást nyújt.

HPV elleni küzdelem: a tájékozatlanság az egyik legnagyobb akadály

A HPV összességében a rákos megbetegedések legalább 5 százalékáért felelős, az interneten terjedő tévhitek miatt sokan mégis bizalmatlanok a védőoltásokkal szemben. Egyesek feleslegesnek tartják a megelőzést, mert nem tudják, hogyan terjed a vírus. A legnagyobb veszélyt a szexuális együttlétek jelentik (beleértve az anális és az orális közösülést is). Mások a diabétesztől, az autizmustól vagy a meddőségtől tartanak, holott az ausztrál oltóprogram során (ahol másfél millió embert oltottak be 2007-től napjainkig) nem tapasztaltak a védőoltáshoz köthető súlyos nemkívánatos eseményt.

Többféle oltás is segíti a megelőzést

Kétféle HPV vakcina létezik: két- illetve négykomponensű oltás. Előbbi csak a HPV 16-os és 18-as típusa ellen hatásos, vagyis a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben nyújt védelmet, emiatt ezt a típust csak lányok és nők számára törzskönyvezték. Utóbbi teljesebb körű védelmet nyújt, hiszen a jó- és rosszindulatú daganatok, tehát a méhnyakrák, a szeméremtesti és hüvelyrák mellett a nemi szervi szemölcsök ellen is véd, idén júniustól pedig az alkalmazhatósága kiterjed a végbélnyílás körüli rákok megelőzésére is. A négykomponensű oltóanyag – a lányok és nők mellett – a férfiaknak is adható és ajánlott.

A végbélnyílás körüli daganatok Magyarországon egyforma arányban érintik a nőket és a férfiakat.

Az állam is támogatja

2014-től a 12-13 éves lányok ingyenesen kaphatják meg a kétkomponensű HPV védőoltást és rendszeresen vannak akciók is, hogy a vakcinák minél több ember számára elérhetőek legyenek. „Nagyon komoly előrelépés a HPV elleni küzdelemben, hogy a magyar állam idén ősztől ingyenessé teszi az egyik oltást a fiatal lányok számára. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne csak ők, hanem az idősebb korosztály tagjai - beleértve a férfiakat - is hozzájussanak az vakcinákhoz, hiszen a vírus nem csak a kamaszlányokat fenyegeti. „Az oltóanyagokat övező tévhitek eloszlatásával, az információ átadásával életeket lehet menteni, ezért is indítottuk el a hpvdoktor.hu oldalt, ahol egy helyre gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat” – mondta dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója, aki szerint az iskolaorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak és a nőgyógyászoknak is kiemelt szerepe van a szülők és a felnőtt páciensek tájékoztatásában, mind a HPV okozta megbetegedések, mind pedig a megelőzési lehetőségek terén.

A hpvdoktor.hu oldalon a leggyakrabban előforduló tévhitek tisztázása mellett hasznos alkalmazások is helyet kapnak: az edukációs kampány részeként a látogatók online is feltehetik a kérdéseiket dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvosnak, aki két munkanapon belül e-mailben válaszol.

Leggyakoribb tévhitek

„Engem úgysem érint!”

Becslések szerint a nők 80 százaléka ötvenéves koráig átesik a fertőzésen, minden 10. magyar pedig élete során nemi szervi szemölcstől fog szenvedni.

„A fertőzésen történő átesés után kialakul a védettség!”

Egy esetleges fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírust újra el lehet kapni, ami aztán jó- illetve rosszindulatú daganatok kialakulását okozhatja.

„Már nem vagyok tinédzser, engem nem érint!”

Nemcsak serdülőkorban, hanem felnőtt nőként és férfiként is szükség van az oltásra: a 25-45 éves korú nők között is igen magas a HPV fertőzés aránya, 50 éves kor körül pedig kifejezett csúcs mutatkozik az előfordulásában.

„Higanyt tartalmaz!”

A mai védőoltások már nem tartalmaznak higanyt. A félreértés oka az, hogy régebben használtak a vakcinákhoz, de akkor sem szervetlen formában, hanem más atomhoz kötve, így nem voltak mérgezőek.

„Magában az oltóanyagban van a vírus!”

Nem a vírus, hanem az oltóanyagban lévő mesterséges fehérje tanítja meg az immunrendszert a HPV elleni védekezésre, így az oltás nem okoz betegséget.

„Az orvosom nem említette, így biztos nem is fontos!”

Az orvosok sokszor túlterheltek, ezért előfordulhat, hogy megfeledkeznek a védőoltásról. Ezért is érdemes rákérdezni a személyes konzultáció során.

Forrás:
Flow PR

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.