Menü

Rendszer kontra igény- Anyai dilemmák

Nem könnyű azoknak az anyáknak, akik minden erejükkel optimális gyereknevelésre törekednek, minden babával kapcsolatos kérdést megfontolnak, elemeznek, utána olvasnak egyszóval dilemmáznak. Fejükben pedig a kérdéseket nem válaszok, hanem újabb kérdések és dilemmák követik.

A sok-sok baba körül felvetődő dilemmák (lásd cumihasználat) királynője, hogy mi a fontosabb a rendszer, napirend kialakítása már a kezdetektől, vagy az igény szerinti gondozás, ellátás. Érvek és ellenérvek mindkét „ideológia” mellett akadnak bőven, szóval a „dilemmázós” anyukák törhetik rajta a fejüket napestig.

A rendszeresség kiegyensúlyozottabbá teszi mind a baba, mind az anya napjait. Kiszámíthatóbbá válik, hogy a baba mikor éhes vagy mikor van szüksége alvásra, így a külső programok is jobban tervezhetőek. De mielőtt az „átgondolós” anyuka fejében megszületne a megnyugtató válasz, döntés a napirend mellett, máris számtalan „de” fogalmazódik meg. A babák ugyanis nem biorobotok, ahogyan a felnőttek sem, ők sem mindig ugyanakkor éheznek meg, nem esznek mindig ugyanannyit, ráadásul egy-egy hasfájás, vagy fogzás miatti nyűgösség azonnal szétzilálja a napot.

Aztán persze a legtöbb anya rájön, hogy ezekre a kérdésekre nincs helyes vagy helytelen válasz. A babák túlélő ösztöne rendkívül erős, mely egyben azt is jelenti, hogy teljesen alkalmazkodnak az adott család ritmusához, és az anyai elvárásokhoz. A kulcskérdés tehát valójában az anya személyisége, hiszen nem tudunk önmagunkból kivetkőzni, hűen magunkhoz kell döntéseket hoznunk és az biztosan jó lesz a babánknak is. A babák igény szerinti ellátása kellő rugalmasságot igényel az anyától, a rendszeresség, napirend kialakítása pedig következetességet.

Egyébként a „megfontolgatós” anyák is a második gyerek után hamar ösztönössé válnak.

Fotó:
pixabay.com

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Beteg gyerekkel otthon

Nem alszik éjjel. Csillog a szeme. Forró a homloka, arca, háta. Izzad. Lázas. Nyűgös. Beteg. Hétfő reggel van.

10 tanács – Hogyan légy kiegyensúlyozott anya?

A legtöbb anya mindenképpen ösztönösen ráérez a feladataira és kötelezettségeire, és nincs szüksége tanácsadó anyukákra, mégis nagyon valószínű, hogy minden már édesanyának akad ilyen ismerőse. Ideális esetben egy kedves védőnő és egy talpraesett gyermekorvos jelenlétében úgyis minden olyan kérdésre választ kaphat az anyuka, melyre esetleg önmagától nem ébred rá.

A második baba – bevállaljuk vagy sem?

Sokan nemhogy a második, de már egyáltalán a baba gondolatától is megrettennek. Pedig ha egy igazán jó szövetséget alkotsz a pároddal, akkor valójában pusztán csak szervezés és megbeszélés kérdése, hogy be merjétek-e vállalni az első után akár a második babát is, de mindenképpen fontos, hogy biztos családi környezetbe érkezhessen a pici.

Tabutéma: a szülési fájásokról és aggodalmakról – őszintén

A szülésig hosszú út vezet, azonban az állapotosság és szülés szakaszaival kapcsolatban megannyi tévhit kering. Igen, talán nem olvasunk eleget vagy kérdezünk az orvosunktól, de a nők között így is túl nagy a csönd, hiszen kevesen mernek úgy nekimenni a szülésnek, hogy pontos tájékoztatást kapnak arról, hogy mire is számíthatnak. A leendő kismamákat a gyakoroló anyukákat nem igazán akarják ijesztgetni, pedig pontosan emiatt jár rengeteg egygyermekes anyuka úgy, hogy soha többet nem akarja vállalni a szülési fájdalommal járó érzést.