Menü

Textil kresz - Mosási tippek Lakatos Márktól

  • Dátum: 2014.09.28., 18:27

Mindegy, hogy tél vagy nyár, minden évszaknak megvannak a maga kedvenc darabjai, amelyekre mosáskor is nagyon kell ügyelni, hogy még tovább élvezhessük őket. Aki szereti a divatot, és vele együtt a kényesebb anyagokat, annak az is fontos, hogy a mosógépe tökéletes segítség legyen a ruhák épségének megőrzésében. A Samsung nemrég készített felmérése során kiderült, hogy minden harmadik európai komoly nehézségekkel küzd, amikor a mosógépen ki kell választania a ruhákhoz illő megfelelő mosási programot. Így nem meglepő, hogy a Samsung új, csúcskategóriás WW9000 Eco Bubble mosógépét éppen úgy tervezték, hogy szinte kitalálja a gondolatainkat. Lakatos Márktól, Magyarország egyik legismertebb stylistjától ezúttal olyan hasznos dolgokat tudhatunk meg, amelyek bármikor jól jöhetnek, ha mosásról van szó! 

A ruháinkba varrt kilométeres papírok pont olyanok, mint a kötelező olvasmányok: hosszúak, tele vannak érthetetlen részekkel, mégis fontos, hogy észrevegyük bennük azokat a dolgokat, amelyek a későbbiek során még hasznunkra lehetnek. Gyakran hívják ezeket a ruhákon található furcsa jeleket textil kresznek, és nem véletlenül, egy divatból felkészült nőnek ezeket is ismernie kell. A legfontosabbak ezek közül a mosási hőmérsékletet, a centrifugálást, a fehérítést, a szárítást és a vasalást jelző ikonok.

„Én azt javaslom, hogy a nagyon finom anyagokat csak kézi mosási programmal, maximum 30°C-on mossátok, míg a pólókat, törölközőket és egyéb, nem nagy odafigyelést igénylő anyagokat 40°C-ra tegyétek. 60°C-tól felfelé főként a nagyon szennyezett, mosást jól bíró anyagokat tisztítsátok. Érdekes, de a farmer például nem tartozik ide, ezért ha szeretnétek sokáig élvezni, mossátok kifordítva, 40°C-on!” – tanácsolta Lakatos Márk.

Hogyan álljunk neki a mosásnak? Először is készítsünk 3 kupacot a ruháinkból, egyet a sötét színekből, mint a kék, a fekete, a szürke, egyet a világosakból, amelybe a fehér, a sárga és a pasztelles színek kerülnek, és egyet az intenzív, vöröses-lilás-narancsos színekből. Az ismert stylist még hozzátette: „Ezen belül tovább csoportosíthatod a mosnivalókat aszerint, hogy mennyire kényes anyagok. Ha valamiben nem vagy biztos, inkább tedd a finom mosásba, mert jobb félni, mint újra megvenni!”

Vannak olyan anyagok, mint például az idén nyáron is nagyon népszerű csipke, amelyek nem engedik a színüket, de más, színes anyag megfoghatja őket, ezért érdemes hasonló anyagú vagy hasonló árnyalatú darabokkal együtt mosni. „A fehér csipkeruhádra például hatalmas veszélyt jelenthet a piros pamutpóló, míg a fekete csipke fehérneműiddel nyugodtan moshatod egyszerre, kímélő programban” – tudtuk meg Lakatos Márktól.

Fontos kérdés az is, hogy mit használunk a mosáshoz! Vannak, akik a színeket kímélő folyékony mosószerekre, mások a nagyobb folttisztító hatású porokra esküsznek. Bármelyik mellett is teszed le a voksod, ügyelj a doboz vagy zacskó oldalán feltüntetett ajánlott mennyiségre. Ha ezzel sem szeretnél bajlódni, érdemes olyan mosógépet választanod, amely a kezed alá dolgozik a mosás során. A Samsung legújabb WW9000 Eco Bubble mosógépe nem csak a kedvenc mosási programjaidat jegyzi meg, de még a szükséges mosószer mennyiségét is kiszámolja helyetted a ruháid szennyezettsége és súlya alapján, hogy azután tényleg csak a következő szetted összeállítására legyen gondod!  

Forrás, fotó:
Eurolex.hu

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.