Menü

Tekerj a szívedért - Szívünk egészsége megér egy napot

  • Dátum: 2014.09.30., 18:14

A Szívünk Napja  rendezvény egy fantasztikus újítással bővült. Idén a mozgás szerelmesei kerékpárra pattanva ösztönzik a lakosságot, hogy tegyék meg az első lépést szívük egészségért. A kerékpáros felvonuláshoz bárki csatlakozhat. Vasárnap a Városligetben mindenkit várnak a Szívünk Napjára, ahol szakmai előadások és számtalan program biztosítja a felhőtlen szórakozást.

A szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyeire, és azok megelőzésére szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a vasárnap megrendezésre kerülő Szívünk napján. Az idei rendezvény házigazdái a Barátok közt sorozatból jól ismert Kiss Ramóna és Rékasi Károly lesznek.

Magyarország lakosságának egészségi állapota egyre riasztóbb képet fest. Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért.

A Szív Világnapján minden évben a szervezők egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket. Ebben az évben a jelmondat: “Legyen a szíved a szenvedélyed”. A szlogen is jelzi, hogy a kardiológusok idén az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozzák világszerte.

A Szívünk Napja rendezvény további célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, a betegséghez vezető állapotok elkerülésére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére.

Nagyon fontos, hogy mindenki figyeljen oda rizikófaktoraira. A vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,5-ös, a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. Szakemberek szerint érdemes követni a mediterrán diéta előírásait. Naponta legalább 30-40 dkg gyümölcs vagy zöldség fogyasztása, valamint a sószegény étrend betartása kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszerre. Ugyanakkor a rendszeres testmozgás is nagymértékben hozzájárul a prevencióhoz.

Vasárnap a Városligetben, Nagyréten a Szívünk Napján különböző ingyenes szűrővizsgálatok, tájékoztató és interaktív előadások, valamint egyéb egészségmegőrzéssel kapcsolatos programok várják a szakma és a laikus közönség képviselőit. A nagyszínpadon zajló előadások közérthető nyelven hívják fel a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk magunkra, szívünk egészségére, de még inkább egymásra.

A rendezvény során a kilátogatók kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült rizikófelmérést. Megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik. A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói játékos formában varázsolják a gyermekek elé az elsősegélynyújtás világát, valamint még számtalan meglepetésben lesz részük.

Természetesen szórakoztató programok egész sora is várja a Szívünk Napján együtt mozogni és szórakozni vágyó felnőtteket és gyermekeket. Szórakoztatásukról a Matiné Zenekar fog gondoskodni. A rendezvényen a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű kezdeményezés keretében az országot járó szűrőkamion is felbukkan, amely 28 átfogó szűrővizsgálattal, életmódra vonatkozó tanácsadással várja azokat, akik fontosnak tartják az egészségüket. Az előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várják az érdeklődőket. A Tai-Chi és Capoeira bemutatók mellett a felhőtlen hangulatról Vastag Csaba, Janicsák Veca, Nótár Mary, Bozsek Márk, valamint Király Viktor fognak gondoskodni.

A Szívünk Napja számtalan újdonságot is tartogat. Idén a városmajori szív- és érsebészek csapata kerékpárra pattanva ösztönzi a lakosságot, hogy tegyék meg az első lépést szívük egészségéért. A kilátogatóknak érdemes tehát magukkal hozni biciklijüket, ugyanis egy kerékpáros felvonulással hatalmas kört írhatnak le Budapest legfrekventáltabb utcáin. A kerekező tömeg előtt egy teherautó fog haladni, amin egy profi spinning oktató és rengeteg hangfal fogja biztosítani a remek hangulatot és a tempót.

A Szívünk Napja rendezvényen mutatkozik be a Magyar Kardiológusok Társaságának égisze alatt útjára indított szivderito.hu honlap, ahol mindent megtudhat a szív- és érrendszeri megbetegedésekről, azok megelőzéséről, és ahol az érdeklődők online tehetik fel kérdéseiket, amelyre szakértők fognak válaszolni.

A Szív Világszövetség – Word Heart Federation – 1998-ban alakult, az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság – International Society of Cardiology – tagjaiból. Legismertebb kezdeményezésük a Szív Világnapja, amelyet a sydneyi olimpián hirdettek  meg, és 2000 óta minden év szeptember hónap utolsó vasárnapján számos országban megrendezik. 2001-ben már 77 ország csatlakozott – köztük hazánk is – és szervezte meg saját rendezvényét.

Forrás, fotó:
Diamond agency

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.