Menü

Saját vére szabadíthatja meg a pokoli fájdalmaktól

  • Dátum: 2014.10.03., 21:30

Külföldön már rutineljárásnak számít a PRP-kezelés, amely során a betegek végleg megszabadulhatnak régóta fennálló, erős fájdalmaiktól. A módszer lényege, hogy a pácienst járóbeteg-ellátás során a saját, lecentrifugázott vérével gyógyítják meg. A sajátvér-, vagy PRP-kezelést Magyarországon elsők között Dr. Börzsei-Knoll Veronika alkalmazta, és neki köszönhetően az elmúlt tíz évben majdnem 200 beteg szabadult meg a kínoktól.

Teniszkönyök, Achilles-ín-, illetve talpi kötőszöveti gyulladás, ízületi betegségek, porckopások és csonthártya irritáción alapuló sarok, vagy talpfájdalom esetében hosszan tartó, fájdalmas időszakról beszélünk. Bármelyiktől is szenvedjen, a páciens mindent megtenne azért, hogy ismét kínoktól mentesen élhesse az életét. Van azonban egy olyan eljárás, a PRP, vagy sajátvér-terápia, amelyet külföldön már rutinszerűen alkalmaznak az orvosok. Hazánkban azonban csak tíz éve alkalmazzák a fenti panaszok kezelése esetén, és kizárólag magán egészségügyi intézetekben, mivel az OEP nem támogatja. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa idehaza elsők között alkalmazta a módszert, és majdnem kétszázan köszönhetik neki a gyógyulást.

A PRP injekciós kezelés során a beteg saját véréből levett és lecentrifugázott vérplazmát fecskendezzük vissza a sérült, beteg testrészbe. Ez a normál vérhez képest hatszor, de akár nyolcszor dúsabb trombocitákban, és nagy mennyiségben tartalmaz olyan anyagokat, úgynevezett citokineket, amelyek serkentik a csont és a lágy szövetek gyógyulását, meggyorsítva ezzel a beteg állapotának javulását – avatott be a részletekbe Dr. Börzsei-Knoll Veronika.

A teljesen kockázatmentes, a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő eljárást járóbeteg-ellátás során végzik el kb. fél óra alatt. Bár Magyarországon több különböző cég kínál PRP-kezelést, az a jó és hatékony, amely egyetlen alkalommal kifejti a hatását. A szakember elmondta, a beavatkozás során nagyjából 50 ml vért vesznek le a pácienstől, kb. annyit, amennyit egy átlagos vérvételkor szoktak, majd egy centrifugába teszik. A negyedórás centrifugálás során a vér alkotóelemeire bomlik. A folyamat egy zárt rendszerben történik, tehát semmilyen idegen anyag nem kerülhet bele, így fertőzésveszély sem áll fenn. Végül a gyulladt területre befecskendezik a vérlemezkéket, amelyek növekedési faktorokat termelnek. Ennek hatására egészséges sejtek képződnek a sérültek helyett. A gyógyulási időszak első három napjában jegelni kell az adott testrészt, tíz napig nem érheti terhelés, és szükséges a gyógytorna is. Nagyjából egy hónap múlva azonban teljesen megszűnik az addig szinte már természetessé vált fájdalom. A British Journal of Sports Medicine tavalyi tanulmánya szerint a PRP-kezelésben részesülők 85 százalékának megszűnt a betegsége, és a későbbiekben sem tért vissza. 

Forrás, fotó:
emineo

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.