Menü

Az édesítők védelmében

Annak ellenére, hogy a túlzott cukorfogyasztásra rengeteg helyen és alkalommal felhívják a figyelmet, a helyettesítőknek, maguknak az édesítőszereknek még sincsen túl jó hírük.

Az igazság az, hogy legtöbbünk az édesítőszereket rossz ízűnek és egészségtelennek tartja, holott rengeteg fajtájuk van, így általánosítani nem lehet.

Utóbbi ráadásul nem is állja meg a helyét: az előírt napi mennyiségben a mesterséges édesítőszerek egyébként nem jelentenek kárt. Az orvostudományban több betegséget is összefüggésbe hoztak bizonyos fajtákkal, de bizonyítást egyik gyanú sem nyert.

Ezt azért is fontos megjegyezni, mert azok is bátran használhatnak édesítőt, akik nem cukorbetegek, csak egyszerűen ki akarnak váltani valamekkora cukormennyiséget táplálkozásukból.

Mint említettük, a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz és számos más egészségügyi problémához vezethet, bizonyítottan. És a legtöbb ember, legalábbis a „jóllakott” fogyasztói társadalmakban, jóval több cukrot visz be szervezetébe a kelleténél.

Az igaz, hogy a jó minőségű édesítők általában drágábbak, mint a kristálycukor, de a számolásba ezt is bele kell venni, hogy előbbiekből rendszerint jóval kevesebbet használunk.

A mesterséges édesítőket nem ajánlják kisgyermekeknek, ugyanakkor akadnak természetes fajták is, például a nyírfacukor és a sztívia. Mindkettő számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Ha valaki nem cukorbeteg, nem is akar azzá válni, némi cukormennyiséget kiiktatna, de mondjuk az édes íztől nem tud szabadulni, annak érdemes végigböngészni az édesítők kínálatát.

Fotó:
pixabay.com

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.