Menü

Az igazi olvasás öröme

A mai rohanó világban kezdünk leszokni az olvasásról. Na persze látszólag egyre többet olvasunk interneten, de az igazi olvasásélmény kevés, mivel nincs időnk egy-egy könyv „magunkévá tételére”.

Azt talán senki sem állítja, hogy olvasni rossz dolog, mégis mintha kezdenénk leszokni róla. Ebben közbe játszik az is, hogy már nem feltétlenül akarunk bevonódni, hiszen arra nincs idő. Koncentrációnknak és információ éhségünknek csak egy-egy poszt erejéig, rövid online cikkek elolvasásáig van kapacitása. Na persze ekkora hírözön, információáradatban ez egy alkalmazkodó stratégia, hiszen e nélkül képtelenek lennénk lépést tartani a világ történéseivel. Ezzel  nincs is semmi gond, egyrészről… Másrészről azonban ez a fajta olvasás felületessé, és bizonyos szempontból igénytelenné tesz minket. Ha teljes könyveket, műveket olvasunk, akkor viszont igazi olvasásélményhez juthatunk, lehetőséget ad arra, hogy valamilyen témában elmélyüljünk.

Egy könyv lehet a meditáció, a szórakozás, a kikapcsolódás és a tanulás eszköze is. Kiváló módja lehet a mindennapos feszültség levezetésének, hiszen eltereli figyelmünket, „más világba röpít” bennünket.

Már csak meg kell találnunk a megfelelő könyvet! Van olyan olvasó, aki szeret kísérletezni, úgy nevezett „mindenevő”, mások megszokott íróknál, műfajoknál maradnak.  Annyi, de annyi könyv van a világon, időnk viszont korlátozott, ezért mondhatjuk, hogy csak jó és értékes könyvet érdemes elolvasni. Viszont az az elv is megállja a helyét, miszerint, minden könyvből tanulhatunk valamit, minden műben akad legalább egy-egy kifejezés, vagy mondat, ami pluszt ad nekünk, amiért érdemes volt elolvasni.

Kereshetünk tudatosan is olvasni valót magunknak, de az sem rossz taktika, ha egyszerűen hagyjuk, hogy egy-egy könyv „ránk találjon”. A különböző könyvajánlók, honlapunkon mi is rendszeresen közlünk ilyeneket, szintén hasznos eszközei lehetnek, hogy kiválasszuk a megfelelő olvasmányt magunknak.

Fotó:
pixabay.com

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Egészséged megőrzése tanévkezdés után

Szeptember elsejével elindul egy új tanév. Mindegy, hogy iskolába jársz, esetleg egyetemre, vagy óvodáskorú kisgyereked van, a szeptember mindenképpen fontos pont lesz az életedben. Ami pedig biztos, hogy sosem lehetsz rá elég felkészült.

Tanévkezdés bentlakóként: mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Hiába a pontos és rendezett pakolás, néhány dolog bizony otthon felejtődhet.

Minden, ami műszempilla 2.rész

Nagyon sok mindenen múlik az, hogy a műszempilla olyan hatást keltsen, mintha az a sajátunk volna. Na de mire is kell pontosan figyelni, illetve mit is kell tudni a mű pillákról? Erről kérdeztem Miklán Lilla kozmetikust.

A lustaság valóban fél egészség?

Szokás mondani: a lustaság fél egészség. De valóban az? Járjunk utána!