Menü

Az igazi olvasás öröme

A mai rohanó világban kezdünk leszokni az olvasásról. Na persze látszólag egyre többet olvasunk interneten, de az igazi olvasásélmény kevés, mivel nincs időnk egy-egy könyv „magunkévá tételére”.

Azt talán senki sem állítja, hogy olvasni rossz dolog, mégis mintha kezdenénk leszokni róla. Ebben közbe játszik az is, hogy már nem feltétlenül akarunk bevonódni, hiszen arra nincs idő. Koncentrációnknak és információ éhségünknek csak egy-egy poszt erejéig, rövid online cikkek elolvasásáig van kapacitása. Na persze ekkora hírözön, információáradatban ez egy alkalmazkodó stratégia, hiszen e nélkül képtelenek lennénk lépést tartani a világ történéseivel. Ezzel  nincs is semmi gond, egyrészről… Másrészről azonban ez a fajta olvasás felületessé, és bizonyos szempontból igénytelenné tesz minket. Ha teljes könyveket, műveket olvasunk, akkor viszont igazi olvasásélményhez juthatunk, lehetőséget ad arra, hogy valamilyen témában elmélyüljünk.

Egy könyv lehet a meditáció, a szórakozás, a kikapcsolódás és a tanulás eszköze is. Kiváló módja lehet a mindennapos feszültség levezetésének, hiszen eltereli figyelmünket, „más világba röpít” bennünket.

Már csak meg kell találnunk a megfelelő könyvet! Van olyan olvasó, aki szeret kísérletezni, úgy nevezett „mindenevő”, mások megszokott íróknál, műfajoknál maradnak.  Annyi, de annyi könyv van a világon, időnk viszont korlátozott, ezért mondhatjuk, hogy csak jó és értékes könyvet érdemes elolvasni. Viszont az az elv is megállja a helyét, miszerint, minden könyvből tanulhatunk valamit, minden műben akad legalább egy-egy kifejezés, vagy mondat, ami pluszt ad nekünk, amiért érdemes volt elolvasni.

Kereshetünk tudatosan is olvasni valót magunknak, de az sem rossz taktika, ha egyszerűen hagyjuk, hogy egy-egy könyv „ránk találjon”. A különböző könyvajánlók, honlapunkon mi is rendszeresen közlünk ilyeneket, szintén hasznos eszközei lehetnek, hogy kiválasszuk a megfelelő olvasmányt magunknak.

Fotó:
pixabay.com

Nyári diákmunkák

Ahogy beköszönt a nyári szünet, a diákokra rászabadul a két és fél hónapnyi szabadidő, amivel olykor nem is tudnak mit kezdeni. A bulizás, nyaralás és fesztiválozás sokba kerül, így érdemes elgondolkodni azon, hogyan kereshetik meg a rávalót.

Néhány hiba, amit elkövetünk szépségápolásnál

Számtalan médiumban hallani-látni-olvasni arról, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat, milyen kencéket, kozmetikumokat kenjünk magunkra, hogy sminkeljünk. De ritkán esik szó azokról a mindennapi szépségápolási szokásainkról, amelyek –valójában- káros hatással vannak ránk. Nézzünk néhány hibát, amit ilyenkor elkövethetünk.

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Minden, ami a sírással kapcsolatos

Minden ember életében van olyan pillanat, amikor elérzékenyül és könnycseppek jelenek meg a szemében. A nevetés és a sírás szinte édes testvérek, és mind a kettő valamilyen hatással van az őket átélő személyre. Most vegyük sorra, hogy mit tesz velünk a sírás folyamata.

A zöld tea hatásai

A tea szerelmeseinek a zöld tea csak egy a sok közül, amelyet fogyaszthatnak többféleképpen. De, aki eddig nem fogyasztotta, annak is érdemes néha napján meginni egy csészével.