Menü

Az igazi olvasás öröme

A mai rohanó világban kezdünk leszokni az olvasásról. Na persze látszólag egyre többet olvasunk interneten, de az igazi olvasásélmény kevés, mivel nincs időnk egy-egy könyv „magunkévá tételére”.

Azt talán senki sem állítja, hogy olvasni rossz dolog, mégis mintha kezdenénk leszokni róla. Ebben közbe játszik az is, hogy már nem feltétlenül akarunk bevonódni, hiszen arra nincs idő. Koncentrációnknak és információ éhségünknek csak egy-egy poszt erejéig, rövid online cikkek elolvasásáig van kapacitása. Na persze ekkora hírözön, információáradatban ez egy alkalmazkodó stratégia, hiszen e nélkül képtelenek lennénk lépést tartani a világ történéseivel. Ezzel  nincs is semmi gond, egyrészről… Másrészről azonban ez a fajta olvasás felületessé, és bizonyos szempontból igénytelenné tesz minket. Ha teljes könyveket, műveket olvasunk, akkor viszont igazi olvasásélményhez juthatunk, lehetőséget ad arra, hogy valamilyen témában elmélyüljünk.

Egy könyv lehet a meditáció, a szórakozás, a kikapcsolódás és a tanulás eszköze is. Kiváló módja lehet a mindennapos feszültség levezetésének, hiszen eltereli figyelmünket, „más világba röpít” bennünket.

Már csak meg kell találnunk a megfelelő könyvet! Van olyan olvasó, aki szeret kísérletezni, úgy nevezett „mindenevő”, mások megszokott íróknál, műfajoknál maradnak.  Annyi, de annyi könyv van a világon, időnk viszont korlátozott, ezért mondhatjuk, hogy csak jó és értékes könyvet érdemes elolvasni. Viszont az az elv is megállja a helyét, miszerint, minden könyvből tanulhatunk valamit, minden műben akad legalább egy-egy kifejezés, vagy mondat, ami pluszt ad nekünk, amiért érdemes volt elolvasni.

Kereshetünk tudatosan is olvasni valót magunknak, de az sem rossz taktika, ha egyszerűen hagyjuk, hogy egy-egy könyv „ránk találjon”. A különböző könyvajánlók, honlapunkon mi is rendszeresen közlünk ilyeneket, szintén hasznos eszközei lehetnek, hogy kiválasszuk a megfelelő olvasmányt magunknak.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

Magolás, éjszakázás és a véget nem érő tanulás. A vizsgaidőszak nehéz pillanati hamarosan elkezdődnek, ehhez hoztam néhány jól bevált, bizonyított és hasznos túlélő tippet.

Reklámok, és azok veszélyei – legyünk tudatosak!

A reklámok önmagukban nem veszélyesek. De ha általuk átalakítjuk a saját gondolkodásunkat, az már sokkal veszélyesebb. Nem azért, mert egyszer rossz döntést hozunk, hanem mert a cselekedeteink mechanizmusa a fejünkben megmarad, és mi sokszor fogjuk ugyanazt a hibát elkövetni. Legyünk tudatosak és kritikusak!

Az alkoholmentes élet titka

Az alkoholfogyasztás kultúránként változó van, ahol bárhol lehet inni, és a mennyiség miatt is elnézőbbek, máshol meg egyszerűen tilos. Tudjuk, hogy káros a szervezetre, a testünkre és a lelkünkre is, mégis hajlamosak vagyunk mértéktelenül is fogyasztani. Aztán jön a macskajaj, a megbánás– és a következő alkalom. De vajon mi történne velünk, az egészségünkkel, ha többé nem néznénk a pohár aljára?

A nemet mondás gyümölcse

Akaratunk érvényesítése azért fontos, mert a boldogságunk abban az útban rejlik, amit bejárunk életünk során. Vannak balra, jobbra kanyarok, stop táblák, amelyek döntések sorozatát jelentik számunkra. Minden embernek van egy itt és mostja, ehhez a belső hangokra való figyelés elengedhetetlen szerepet játszik. Ha mindig a külvilágnak akarunk megfelelni, nem engedjük önmagunkat érvényesíteni, akkor falakba ütközünk. Az elkövetkezendőkben számos tippet kaphatsz arra, hogyan erősítsd magad és ezáltal a jövőben könnyebben tudj nemet mondani.

Így viselkedj edzőteremben!

Kaptál edzéstervet, vettél edzőruházatot, van időd, kialakítottál egyfajta napirendet, esetleg társaságod is lett, - pár barátod vagy barátnőd, aki elkísér-, minden adott egy kiadós edzéshez, figyelsz a megfelelő étrendre, minden megvan! Vagy mégsem?