Menü

Az igazi olvasás öröme

A mai rohanó világban kezdünk leszokni az olvasásról. Na persze látszólag egyre többet olvasunk interneten, de az igazi olvasásélmény kevés, mivel nincs időnk egy-egy könyv „magunkévá tételére”.

Azt talán senki sem állítja, hogy olvasni rossz dolog, mégis mintha kezdenénk leszokni róla. Ebben közbe játszik az is, hogy már nem feltétlenül akarunk bevonódni, hiszen arra nincs idő. Koncentrációnknak és információ éhségünknek csak egy-egy poszt erejéig, rövid online cikkek elolvasásáig van kapacitása. Na persze ekkora hírözön, információáradatban ez egy alkalmazkodó stratégia, hiszen e nélkül képtelenek lennénk lépést tartani a világ történéseivel. Ezzel  nincs is semmi gond, egyrészről… Másrészről azonban ez a fajta olvasás felületessé, és bizonyos szempontból igénytelenné tesz minket. Ha teljes könyveket, műveket olvasunk, akkor viszont igazi olvasásélményhez juthatunk, lehetőséget ad arra, hogy valamilyen témában elmélyüljünk.

Egy könyv lehet a meditáció, a szórakozás, a kikapcsolódás és a tanulás eszköze is. Kiváló módja lehet a mindennapos feszültség levezetésének, hiszen eltereli figyelmünket, „más világba röpít” bennünket.

Már csak meg kell találnunk a megfelelő könyvet! Van olyan olvasó, aki szeret kísérletezni, úgy nevezett „mindenevő”, mások megszokott íróknál, műfajoknál maradnak.  Annyi, de annyi könyv van a világon, időnk viszont korlátozott, ezért mondhatjuk, hogy csak jó és értékes könyvet érdemes elolvasni. Viszont az az elv is megállja a helyét, miszerint, minden könyvből tanulhatunk valamit, minden műben akad legalább egy-egy kifejezés, vagy mondat, ami pluszt ad nekünk, amiért érdemes volt elolvasni.

Kereshetünk tudatosan is olvasni valót magunknak, de az sem rossz taktika, ha egyszerűen hagyjuk, hogy egy-egy könyv „ránk találjon”. A különböző könyvajánlók, honlapunkon mi is rendszeresen közlünk ilyeneket, szintén hasznos eszközei lehetnek, hogy kiválasszuk a megfelelő olvasmányt magunknak.

Fotó:
pixabay.com

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások sora igazolta, hogy a klasszikus zene emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal pozitívabb, mint bármilyen más stílusú zenéé. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk, amikor stresszes nap után betettük kedvenc zenénket, egyből el is tudtunk vonatkoztatni az átélt fáradalmaktól.