Menü

A helyes kézmosás alapjait már a gyermekkorban el kell sajátítani

  • Dátum: 2014.10.20., 20:59

Munkahelyen, intézményekben és otthon egyaránt kiemelten fontos a kézhigiénia

Az Ebola-járvány világszerte felhívta a figyelmet a helyes kézmosás jelentőségére. A probléma azonban nem csak a fejlődő országokat fenyegeti, a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. Intézményi szinten és otthon is sok a fertőzés, pedig a helyes kézmosás alapjainak elsajátításával és gyakorlásával a fertőzések kialakulása és terjedése könnyen elkerülhető lenne. A kézmosás nemzetközi világnapja alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork,  a nemzetközi higiéniai vállalat, az SCA Hygiene Products egyik vezető márkája, és a Bethesda Gyermekkórház Alapítványának kiemelt támogatója.

A kézhigiéné nagyon sokat köszönhet a magyar orvoslásnak. Semmelweis Ignác kötelezővé tette a klórvizes kézfertőtlenítést az orvosi kar számára. Amivel akkor – a szokásokkal szembemenvén – persze nagyon sok „szakmai” ellenséget szerzett magának, miközben elejét vette a gyermekágyi lázként ismert rettegett kórnak és amivel édesanyák ezreinek életét mentette meg. Azóta 150 év eltelt, de az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát még mindig radikálisan csökkenteni lehetne a helyes kézhigiénia népszerűsítésével, betartásával.

 „A „TORK - Mindig tiszta kézzel” akciósorozat sok-sok éve viszi el játékos formában a gyerekekhez – már kisóvodás kortól - helyes kézmosás „csínját-bínját”. 2012 óta pedig az SCA Care of Life társadalmi felelősségvállalási programja keretében a Bethesda Gyermekkórházzal és Hivatalos Alapítványával együttműködve a „Közös Küldetésünk az Egészség” program keretében is tovább viszi küldetését. Könnyen megérthetjük „Mindig tiszta kézzel” alapgondolat a fontosságát, ha elképzeljük milyen jelentősége lehet a helyes kézhigénének a Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés Központ mindenapjaiban.  A Bethesda Gyermekkórház Hivatalos Alapítványa számos gyermekoktatási programot szervezett, a TORK ezt a munkát is segíteni kívánja a támogatásával, együttműködésével.” - mondta el Badar-Szabó Virág, a TORK marketing menedzsere.

„A mindennapi életünkben a kezeinkre rengeteg, legtöbbször láthatatlan szerves szennyeződés kerül, ami kiváló táptalajt biztosít a mikrobák (baktériumok, gombák, vírusok) számára. Bőrünk alapvetően savas kémhatású, ám a kéz folyamatos használata közben a kémhatás lúgos irányba tolódik el, ami kitűnő táptalajul szolgál a mikrobák szaporodásához. Egy egyszerű, szappanos kézmosás azonban könnyen segít visszaállítani a savas kémhatást, és a szerves anyagokkal együtt a mikrobákat is eltávolíthatjuk a kézfejről” – mondta el Pap Márta, a Bethesda Gyermekkórház higiénikusa.

A felnőtt társadalom nagy része nincs tisztában a helyes kézmosás mikéntjével, és azzal sem, hogy bizonyos esetekben nagyon ajánlott, vagy éppen kötelező, a szappanos kézmosás. Így étkezés előtt, mosdó használat után, és a tömegközlekedési eszközök használatát követően hazaérkezéskor is.

„Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen fiatal korban elsajátítsák a gyermekek a helyes kézmosás „csínját-bínját”, és ez a gyakorlat, hasonlóan a helyes fogmosáshoz, mielőbb beépüljön a mindennapokba. Ebben kulcsszerepet játszik a család és az édesanya, aki megtanítja a gyermeket ezekre, és esetenként játékos formában ellenőrzi annak gyakorlását” – emelte ki Kováts Adél, színésznő, a „Közös Küldetésünk az Egészség” program nagykövete.

A Bethesda Kórház Hivatalos Alapítványa és az SCA Care of Life közös együttműködésének is köszönhetően hamarosan megnyitja kapuit a Bethesda kórházban működő anyaotthon.

Az összefogás keretében az SCA Care of Life programja 8 millió Ft közvetlen adományt juttatott az Alapítványnak, különféle kampányok és aktivitások segítségével. A TORK pl. idén partnerei között gyűjtést hirdetett a Bethesda Kórház Anyaotthonának felépítésére. Óriási meglepetésre minden megkeresett hazai TORK forgalmazó csatlakozott a kezdeményezéshez, így a TORK és a TORK forgalmazók együtt 1.000.000 Ft adományt gyűjtöttek össze.

Az adománygyűjtést az alábbi Tork forgalmazók támogatták: 2M Higiéniai Kft., All-Hy Bt., Balend Kft., BUNZL Magyarország Kft., Delkem Kft., Erbo Kft., Euromedic Trading Kft., Ferenczi és Társa Kft., Flor Kft., Higi-Sop Kft., Humán Hygiene Kft., Hygiene Solutions Kft., Ibis Trade Kft., Kelet Higiéniai Bázis Kft., Logobox Kft., Made in Hygiene Kft., Marketing Data 1 Kft., North-East Impex Kft., Nova Papír Kft., Otthon Üzletház Kft., Pasterix Kft., PBS Hungária Kft., Roclean Bt., Sigron Magyarország Kft., Sodexo Kft., Symar 96 Kft., Taxus-Ten Kft., Tork Plusz Kft., Tork Savaria Kft., Torking Kft., Torkland Kft., Vivaker Bt., Weidner Kft.

Forrás, fotó:
Eurolex

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.