Menü

Nemcsak esztétikai probléma: a foghiány

A fogvesztés nemcsak esztétikai probléma, a tartós fogatlanság ugyanis károsan hat szervezetünkre több szempontból is.

A megfelelő szájhigiénia, fogápolás elengedhetetlen feltétele, hogy megőrizzük fogaink épségét, és hogy elkerüljük a fogvesztést. Ha pedig megindul egy nagyarányú fogvesztés, akkor a fogpótlás nem csak esztétikai szempontból válik kívánatossá.

A tartós fogatlanság hatására ugyanis, a fogak funkcióját a nyelv veszi át, amely ennek hatására megerősödik, és megnagyobbodik. Ráadásul a foghiány következtében az elégtelen rágás emésztési nehézségekhez,gyomorpanaszokhoz vezethet.

A hiányos fogsorból adódó másik igen kellemtelen probléma a beszédzavar, melynek megelőzés szintén a fogak pótlását teszi szükségessé.

Az állkapocsízületre is rossz hatással van a fogatlanság, bizonyos esetekben ugyanis az állkapocs eltolódik, és kényszerharapásos helyzetbe kerülhet. Mindez pedig olyan traumás fogsorzáródáshoz vezethet, mint például a buldogharapás, ami az alsó állkapocs rendellenes elhelyezkedését jelenti, korrigálása pedig műtétet vagy fogszabályozást igényel.

A fizikai problémák mellett azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hiányos fogsor, vagy teljes fogatlanságból adódó esztétikai probléma, bizony mentálisan és lelkileg is káros hatással lehet, hiszen nagyfokú önbizalomvesztéssel jár.

A megfelelő fogápolással az előzőekben tárgyalt problémák megelőzhetőek, de ha mégsem tudjuk elkerülni a fogvesztést, ne habozzunk mindent megtenni fogaink pótlása érdekében.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.