Menü

Falu a városban Program – Cseréljen szívességeket!

Lehet-e városban falusiasan, barátságosan élni? Teljesen elvesztek az egymást segítő, emberi értékeink? A Kör-Te Egyesület gondozásában Szegeden valósul meg a „hiteles emberi kapcsolatokra épülő, egymást segítő közösség”. A lényege, hogy a körhöz kapcsolódók megosztják egymás között az egészséges ételek készítését, valamint környezetbarát háztartás vezetését szolgáló eszközöket, szolgáltatás formájában megosztják a tudásukat. Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében mindezeket nem forintban mérik, hanem úgynevezett suskában, ami egy virtuális fizetőeszköz, vagyis bizalom-alapú fizetőeszköz.

Olvassák el interjúnkat a Falu a városban Program kitalálójával, Ábrahám Krisztiánnal!

Hajráegészség.hu: Ki adta az ötletet a tevékenységetek létrehozásához? Vagy egy már magától kialakult kezdeményezést fejlesztetek tovább?

Ábrahám Krisztián: Az ötlet tőlem származik. Környezetvédelem, környezettan szakos pedagógus vagyok, s emellett - jobb szó híján - spiritualitással foglalkozom. A saját válaszaimat kerestem a fogyasztói társadalmon túl egy élhető, működő modell megalkotásával, mely ötvözni tudja a fenti kettő témakörből formálódó értékrendet, világképet. Ezt fogalmaztam meg a "Falu a városban" projektben, mely egy összetartó közösség hagyományos, falusi szellemiségű, természetesebb, egyszerű megoldásait használja városi környezetben a virtuális tér kommunikációs lehetőségeinek segítségével.

Természetesen volt igény és több kezdeményezés, mely hasonló szellemiségben fogant. Csupán szeretnénk mindezeket hatékonyan, teljes körűen összefogni úgy, hogy a nyugati típusú fogyasztói életmód valódi alternatíváját nyújtsuk.

Mi az ötlet szervezeti háttere, és milyen tevékenységeket végez még a szervezetetek, hogyan tud mindezekhez kapcsolódni a projektetek?

Krisztián: A Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány pályázati forrásból valósítja meg a projektet, melynek hosszú távú fenntartója lesz a Kör-Te Egyesület. A Vasvarjú Alapítvány fő célja a környezetvédelmi, természetvédelmi szemléletformálás és ismeretterjesztés. Ennek a gyakorlati oldalát szeretné kidolgozni, bemutatni ez a program.

Jelenlegi hány résztvevője van a kezdeményezésnek? Mennyit szeretnétek elérni év végére, valamint tavaszra?

Krisztián: Mostanra sokakat megmozgatott a projekt. Azok mellett, akik kezdettől fogva kifejezték lelkes részvételi szándékukat, folyamatosan csatlakoznak új jelentkezők. A folyamatban lévő regisztrálókkal együtt már több, mint 60 család részese a programnak. A következő évben ez 100 fölé fog nőni. De a működőképességet természetesen nem csupán a számok függvényében határozzuk meg. Bízunk a mintaprojekt szélesebb körű elterjedésében.

Milyen módon éritek el, hogy minél többen csatlakozzanak a körötökhöz?

Krisztián: Munkám révén (túrákat vezetek, előadásokat tartok egy nemzeti park munkatársaként) nagyon sok nyitott, érdeklődő emberrel kerülök kapcsolatba. Önkénteseink, a programot segítő különböző szakemberek szintén széles ismeretségi körrel rendelkeznek. A nyilvános előadások, médiamegjelenések mellett mi a hiteles emberi kapcsolatokra építő, személyes érintkezéseket tartjuk fontosnak, hatékonynak. A programba bekapcsolódó szinte összes érdeklődő egyenként, személyes beszélgetések nyomán tájékozódhatott a programról, s személyes ismeretségben van velünk. Médiakampányra és tömegrendezvényekre nem is költünk a program során.

Hogyan lehet bekerülni Nálatok a programba? Ajánlásokat kell kérni?

Krisztián: A http://szivessegkor-te.hu honlapon való regisztráció a közvetlen feltétele a programban való részvételnek, ami nem ajánlásokhoz kötött. A regisztrációs kérelmeket a kialakuló személyes ismeretségek alapján hagyjuk jóvá. Hasonló alapon működik majd az alakulóban lévő Kör-Te közösségépítő egyesületünk tagságába való belépés, melyet az egyesület elnöksége hagy jóvá. A Kör-Te Egyesület hivatott majd biztosítani a program további működését a pályázati projekt lezárása után. Ajánlások csupán a Suska-körbe való belépéshez szükségesek. Ez egy meglévő, már működő rendszer, melynek szegedi csoportjához csatlakozunk egyenként a helyi közösség moderátoraival egyeztetve.

Pontosan hogy működik a suska-alapú elszámolás, és általánosan mit lehet tudni a suskáról? 

Krisztián: A suska egyfajta virtuális pénz, mely a közösség tagjai számára lehetővé teszi az egymásnak nyújtott szolgáltatások, szívességek és tárgyak adásvételének egyensúlyban tartását. Egy "csekkfüzet" segítségével pozitív, illetve negatív előjellel könyvelhető az adott, illetve a kapott dolgok suskában kifejezett értéke. Ez csak segítséget ad ahhoz, hogy mindenki viszonylag egzakt módon tudja mérni, hogy mit adott a közösségnek és mit kért attól. Így a tagoknak könnyebb egyensúlyt tartaniuk a kettő között. A "Falu a városban" program és a helyi suska-kör egymást erősíti, bővítve a suskával elérhető áruk és szolgáltatások körét, növelve a közösség létszámát. 

A suskát az teszi hatékonnyá, hogy a közösségen belül tartja az energiát. Szívességeket, használt bútorokat, könyveket, kézműves ajándékokat. élelmiszert és bármi mást mozgat a közösség tagjai között úgy, hogy bárkinek adhatsz, és bárki mástól kaphatsz segítséget. Ez sokkal hatékonyabb, mintha lehetőségeink kimerülnének például kettő család közötti közvetlen csereberében.

Tudsz mesélni megvalósult gyakorlati példákat, eseményeket a projekthez kapcsolódóan? Vagy még nem vagytok ebben a stádiumban?

Krisztián: Már körvonalazódik, milyen sokszínűek a programban rejlő lehetőségek. A felajánlások a nyelvtanítástól a pesti fuvaron át a házi termékekig sokfélék. A programban eszközöket is kölcsönzünk a közösség számára, de ezen túlnőve az teszi hosszú távon élővé a kezdeményezést, ha mindenki fel tud ajánlani saját ötleteket, szolgáltatást, feleslegessé vált tárgyakat.

Miként járul hozzá a projektetek az egészséges életmódhoz, a környezetvédelemhez, a fenntartható fejlődéshez?

Krisztián: Azt szoktam mondani viccesen a gyerekeknek, hogy az igazi környezetvédelem az, ha nem vásárolsz semmit. Legalább is nem boltban. De semmiképpen nem a "környezetbarát" nejlon a környezetvédelem, hiszen semmilyen hasonló eszköz nem lehet környezetbarát, amit egyszeri használatra gyártottak. Nincs fenntartható fejlődés, amíg fejlődés alatt a gazdasági növekedést értjük, s a nyugati típusú jólét képe lebeg a szemünk előtt. A GDP csak egy mutató arra, hogy időegység alatt mennyit sikerült pusztítani és felélni Földanya erőforrásaiból. A környezetvédelem szemléletváltás. Alázatra tanít. Egyszerű megoldásokra. Csupán a modern ember hiszi azt, hogy a fejlettebb egyúttal bonyolultabb is. 

Eszközeink, ötleteink, előadásaink segítenek felidézni, hogyan tartósíthatunk házilag egészséges élelmiszert. Amit nincs módunk jelenleg előállítani, ahhoz hogyan juthatunk hozzá hiteles emberi kapcsolatokon keresztül - akár suskáért is. Hogyan tarthatja el egy közösség önmagát  - minimalizálva a szennyezést, erősítve a szociális hálót és a közösségi szerepvállalást; s többek között az eszközök közösségi használatával csökkentve a vásárlást, a fogyasztást is. 

Természetesen ez egy folyamat, mely sokszor kompromisszumos megoldásokkal indul, türelmesen cserélve le életünk minden területén a működésképtelen megoldásokat működőképesekre.

A projekt a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével kerül megvalósításra.

Fotó:
pixabay.com

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások sora igazolta, hogy a klasszikus zene emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal pozitívabb, mint bármilyen más stílusú zenéé. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk, amikor stresszes nap után betettük kedvenc zenénket, egyből el is tudtunk vonatkoztatni az átélt fáradalmaktól.