Menü

Falu a városban Program – Cseréljen szívességeket!

Lehet-e városban falusiasan, barátságosan élni? Teljesen elvesztek az egymást segítő, emberi értékeink? A Kör-Te Egyesület gondozásában Szegeden valósul meg a „hiteles emberi kapcsolatokra épülő, egymást segítő közösség”. A lényege, hogy a körhöz kapcsolódók megosztják egymás között az egészséges ételek készítését, valamint környezetbarát háztartás vezetését szolgáló eszközöket, szolgáltatás formájában megosztják a tudásukat. Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében mindezeket nem forintban mérik, hanem úgynevezett suskában, ami egy virtuális fizetőeszköz, vagyis bizalom-alapú fizetőeszköz.

Olvassák el interjúnkat a Falu a városban Program kitalálójával, Ábrahám Krisztiánnal!

Hajráegészség.hu: Ki adta az ötletet a tevékenységetek létrehozásához? Vagy egy már magától kialakult kezdeményezést fejlesztetek tovább?

Ábrahám Krisztián: Az ötlet tőlem származik. Környezetvédelem, környezettan szakos pedagógus vagyok, s emellett - jobb szó híján - spiritualitással foglalkozom. A saját válaszaimat kerestem a fogyasztói társadalmon túl egy élhető, működő modell megalkotásával, mely ötvözni tudja a fenti kettő témakörből formálódó értékrendet, világképet. Ezt fogalmaztam meg a "Falu a városban" projektben, mely egy összetartó közösség hagyományos, falusi szellemiségű, természetesebb, egyszerű megoldásait használja városi környezetben a virtuális tér kommunikációs lehetőségeinek segítségével.

Természetesen volt igény és több kezdeményezés, mely hasonló szellemiségben fogant. Csupán szeretnénk mindezeket hatékonyan, teljes körűen összefogni úgy, hogy a nyugati típusú fogyasztói életmód valódi alternatíváját nyújtsuk.

Mi az ötlet szervezeti háttere, és milyen tevékenységeket végez még a szervezetetek, hogyan tud mindezekhez kapcsolódni a projektetek?

Krisztián: A Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány pályázati forrásból valósítja meg a projektet, melynek hosszú távú fenntartója lesz a Kör-Te Egyesület. A Vasvarjú Alapítvány fő célja a környezetvédelmi, természetvédelmi szemléletformálás és ismeretterjesztés. Ennek a gyakorlati oldalát szeretné kidolgozni, bemutatni ez a program.

Jelenlegi hány résztvevője van a kezdeményezésnek? Mennyit szeretnétek elérni év végére, valamint tavaszra?

Krisztián: Mostanra sokakat megmozgatott a projekt. Azok mellett, akik kezdettől fogva kifejezték lelkes részvételi szándékukat, folyamatosan csatlakoznak új jelentkezők. A folyamatban lévő regisztrálókkal együtt már több, mint 60 család részese a programnak. A következő évben ez 100 fölé fog nőni. De a működőképességet természetesen nem csupán a számok függvényében határozzuk meg. Bízunk a mintaprojekt szélesebb körű elterjedésében.

Milyen módon éritek el, hogy minél többen csatlakozzanak a körötökhöz?

Krisztián: Munkám révén (túrákat vezetek, előadásokat tartok egy nemzeti park munkatársaként) nagyon sok nyitott, érdeklődő emberrel kerülök kapcsolatba. Önkénteseink, a programot segítő különböző szakemberek szintén széles ismeretségi körrel rendelkeznek. A nyilvános előadások, médiamegjelenések mellett mi a hiteles emberi kapcsolatokra építő, személyes érintkezéseket tartjuk fontosnak, hatékonynak. A programba bekapcsolódó szinte összes érdeklődő egyenként, személyes beszélgetések nyomán tájékozódhatott a programról, s személyes ismeretségben van velünk. Médiakampányra és tömegrendezvényekre nem is költünk a program során.

Hogyan lehet bekerülni Nálatok a programba? Ajánlásokat kell kérni?

Krisztián: A http://szivessegkor-te.hu honlapon való regisztráció a közvetlen feltétele a programban való részvételnek, ami nem ajánlásokhoz kötött. A regisztrációs kérelmeket a kialakuló személyes ismeretségek alapján hagyjuk jóvá. Hasonló alapon működik majd az alakulóban lévő Kör-Te közösségépítő egyesületünk tagságába való belépés, melyet az egyesület elnöksége hagy jóvá. A Kör-Te Egyesület hivatott majd biztosítani a program további működését a pályázati projekt lezárása után. Ajánlások csupán a Suska-körbe való belépéshez szükségesek. Ez egy meglévő, már működő rendszer, melynek szegedi csoportjához csatlakozunk egyenként a helyi közösség moderátoraival egyeztetve.

Pontosan hogy működik a suska-alapú elszámolás, és általánosan mit lehet tudni a suskáról? 

Krisztián: A suska egyfajta virtuális pénz, mely a közösség tagjai számára lehetővé teszi az egymásnak nyújtott szolgáltatások, szívességek és tárgyak adásvételének egyensúlyban tartását. Egy "csekkfüzet" segítségével pozitív, illetve negatív előjellel könyvelhető az adott, illetve a kapott dolgok suskában kifejezett értéke. Ez csak segítséget ad ahhoz, hogy mindenki viszonylag egzakt módon tudja mérni, hogy mit adott a közösségnek és mit kért attól. Így a tagoknak könnyebb egyensúlyt tartaniuk a kettő között. A "Falu a városban" program és a helyi suska-kör egymást erősíti, bővítve a suskával elérhető áruk és szolgáltatások körét, növelve a közösség létszámát. 

A suskát az teszi hatékonnyá, hogy a közösségen belül tartja az energiát. Szívességeket, használt bútorokat, könyveket, kézműves ajándékokat. élelmiszert és bármi mást mozgat a közösség tagjai között úgy, hogy bárkinek adhatsz, és bárki mástól kaphatsz segítséget. Ez sokkal hatékonyabb, mintha lehetőségeink kimerülnének például kettő család közötti közvetlen csereberében.

Tudsz mesélni megvalósult gyakorlati példákat, eseményeket a projekthez kapcsolódóan? Vagy még nem vagytok ebben a stádiumban?

Krisztián: Már körvonalazódik, milyen sokszínűek a programban rejlő lehetőségek. A felajánlások a nyelvtanítástól a pesti fuvaron át a házi termékekig sokfélék. A programban eszközöket is kölcsönzünk a közösség számára, de ezen túlnőve az teszi hosszú távon élővé a kezdeményezést, ha mindenki fel tud ajánlani saját ötleteket, szolgáltatást, feleslegessé vált tárgyakat.

Miként járul hozzá a projektetek az egészséges életmódhoz, a környezetvédelemhez, a fenntartható fejlődéshez?

Krisztián: Azt szoktam mondani viccesen a gyerekeknek, hogy az igazi környezetvédelem az, ha nem vásárolsz semmit. Legalább is nem boltban. De semmiképpen nem a "környezetbarát" nejlon a környezetvédelem, hiszen semmilyen hasonló eszköz nem lehet környezetbarát, amit egyszeri használatra gyártottak. Nincs fenntartható fejlődés, amíg fejlődés alatt a gazdasági növekedést értjük, s a nyugati típusú jólét képe lebeg a szemünk előtt. A GDP csak egy mutató arra, hogy időegység alatt mennyit sikerült pusztítani és felélni Földanya erőforrásaiból. A környezetvédelem szemléletváltás. Alázatra tanít. Egyszerű megoldásokra. Csupán a modern ember hiszi azt, hogy a fejlettebb egyúttal bonyolultabb is. 

Eszközeink, ötleteink, előadásaink segítenek felidézni, hogyan tartósíthatunk házilag egészséges élelmiszert. Amit nincs módunk jelenleg előállítani, ahhoz hogyan juthatunk hozzá hiteles emberi kapcsolatokon keresztül - akár suskáért is. Hogyan tarthatja el egy közösség önmagát  - minimalizálva a szennyezést, erősítve a szociális hálót és a közösségi szerepvállalást; s többek között az eszközök közösségi használatával csökkentve a vásárlást, a fogyasztást is. 

Természetesen ez egy folyamat, mely sokszor kompromisszumos megoldásokkal indul, türelmesen cserélve le életünk minden területén a működésképtelen megoldásokat működőképesekre.

A projekt a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével kerül megvalósításra.

Fotó:
pixabay.com

A közös vacsora fontosabb, mint gondolnánk

A közös vacsorák nem az evésről szólnak. Nem a háromfogásos családi lakomákat értjük alatta. Az esti közös együttléttől boldogabb és kiegyensúlyozottabb gyerekeink is lehetnek.

7 mód, hogy krízisben lelkesíts egy barátot (vagy magadat)

Amikor Sheryl Sandberg (írónő) elveszítette a férjét, azt mondta, senki nem tudta, hogyan szóljon hozzá. Az emberek furán érezték magunkat körülötte, és nem tudták, mit mondjanak. Új könyvének (angolul Option B) célja az volt, hogy ne csak arról írjon, hogyan legyünk ellenállóak, amikor kihívásokkal kell szembenéznünk, de hogyan tudjuk támogatni a barátainkat szükséghelyzetekben.

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

Lánykérés, ami nem válik rémálommá

Mindenféle elköteleződés jó nagy stresszel jár, legyen szó lakásvásárlásról, új autó vételéről, vagy a teljes érzelmi elköteleződésről. A lánykérés előtti időszak kész vérnyomásterheléssé válik, az utána következő idők pedig, ha nem is mindig mondjuk ki, de mindkét fél számára rendkívül stresszesek. Ezért felkészültnek kell lennünk, nemcsak anyagilag, érzelmileg is.

A kiégés ismertető jelei

A burnout nemcsak a munkamániások iszonyatos betegsége, mindenkit fenyeget, aki a magánélete és munkája között nem találja meg a harmóniát. A kiégés gyógyítása nehezebb, mint a megelőzése.