Menü

Készítsük fel szobanövényeinket a télre

Tudta, hogy a szobanövények teljesen más gondoskodást igényelnek télen és nyáron? Ha továbbra is zöldellő növényeket szeretne otthonában, akkor figyeljen oda növényei évszak miatt megváltozott igényeire!

A lakásban tartott szobanövények is érzékelik az évszakok változását, és télen majdhogynem téli álmot alszanak, mint a macik. A fejlődésük, virágzásuk megáll, vagy csökken, és a gondoskodásban is pihenő üzemmódot igényelnek. Alábbiakban olvashatják, milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha télen is szép szobanövényeket szeretnénk. Azért fontos ezeket hangsúlyozni, mert télen sokaknak több ideje van a növények gondozására házon belül, és megnövekszik a természet és növények iránti igénye a természet nyugovóra térésekor, ezért esetlegesen túlgondozhatja a szobanövényeit.

Az utolsó perc a növények beköltöztetésére

Ha még nem kezdte el az udvaron tartott növényeinek teleltetését, akkor mindenképp lásson neki! Szedje le az elsárgult, vagy elszáradt leveleket, hogy a növény felfrissülten kerülhessen a lakásba.

Óvatosan az öntözéssel

A legtöbb szobanövény télen kevesebb vizet igényel. Minden esetben ellenőrizzük a növény földjét, ha pedig még nedves, akkor „ne adjunk neki inni”, mert ebben az időszakban könnyebben kirohadhat. Semmiképp ne használjon hűvös csapvizet: legalább pár óráig tartsa szobahőmérsékleten az öntözővizet.

Óvja őket a széltől is

A téli, hideg levegős szellőztetés nagy kárt tud tenni a növényekben, azok megfázhatnak. Így érdemes a növénytől távolabbi ablakot, ajtót kinyitni ennek elkerülése érdekében. Sokan éppen az ablakban tartják szobanövényeiket, ezeket érdemes arra az időre átköltöztetni máshová, amíg szellőzik a lakás. Ha ez semmilyen módon nem megoldható, akkor le kell őket takarni ilyenkor, persze csak óvatosan, nehogy letörjenek a levelek és szárak.

Igénylik a párát

Ha a szobanövény fűtött, vagy temperált helyiségben van, ott a levegő szárazabb lehet, így szükséges a kellően párás környezet megteremtése. Ez megoldható párásító berendezéssel, teregetéssel is, de annak is örülnek a növénykék, ha rendszeresen vízpermetet szórunk rájuk virágspriccelővel. Ez télen legalább olyan fontos lehet, mint nyáron!

Kevesebb tápoldat szükséges

Télen sokkal kevesebb tápoldatot igényelnek a növények, virágok. Ha ilyenkor túltápláljuk őket, az megterhelő lehet a számukra. Elkezdenek megnyúlni, vagy érzékenyebbek lehetnek a kártevőkkel szemben. Ez alól csak a most virágzó növények a kivételek.

Féltő odafigyelés

Mivel ebben az időszakban a növények „védtelenebbek”, és a kártevők könnyebben árthatnak nekik, ezért fontos a növények tisztán tartása, figyelése. Az elsárgult, elhalt levelektől szabadítsuk meg a növényt, mert a rothadó levél problémákat okozhat. Figyeljünk oda a földjére, valamint arra, hogy kicsit mozgassuk a növényt, fordítsunk rajta, hogy tényleg elegendő fényt kapjon akkor, amikor ehhez még nehezebb hozzájutni. Érdemes néha átmosni a leveleket, de ezt se hideg csapvízzel, vagy zuhannyal tegyük, hanem szobahőmérsékletű vízzel. Az átültetést pedig semmiképp sem erre az időszakra halasszuk.

Téli kedveskedés

Már több kutatás is igazolta, hogy a növények jobban fejlődnek akkor, ha beszélünk hozzájuk. Tegyük hát félre, hogy ki mit gondol, és kedveskedjünk kicsit szóban a növényeknek a hideg téli estéken, ha valóban szeretjük őket. Lehetséges, hogy ily módon könnyebben megérik a tavaszt. 

Fotó:
pixabay.com

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.