Menü

Álmok és álomvarázslók – Veszprém megyében indított a Ments Életet Alapítvány

  • Dátum: 2014.11.25., 08:22

Együttműködési megállapodást kötött a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház és a Ments Életet Alapítvány, hogy közös munkájuk eredményeként súlyos beteg gyermekek álmai válhassanak valóra. A „Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát” Veszprém megyei kampányának első kis pártfogoltja, Tarsoly Petike segítő támogatók jóvoltából megkaphatta a rég áhított kalózos csúszdás galériás kiságyat és további pompás kalózos ajándékokat is. Az alapítvány vezetői a kampányindítón hangsúlyozták, olyan gyermekeket és családokat szeretnének támogatni Veszprém megyében is, akik életét komoly nehézségek elé állította a betegség. A kórház segítségével az alapítvány megkeresi és felkarolja ezeket a családokat, majd felkutatja azokat a cégeket, magánszemélyeket, vagy akár közösségeket, akik vállalják, hogy valóra váltanak egy-egy álmot.

A Ments Életet Alapítványt Gazdag Tibor Veszprém megyei kötődésű színművész kezdeményezésére alapították, három és fél évvel ezelőtt, Veszprémben. Az alapítók között találjuk a sokszoros világbajnok fogathajtó Lázár Vilmost, Nagy Ferót, Mohácsi János belgyógyász sportorvostan szakorvost és persze Gazdag Tibort. Az alapítvány a véradás hazai fellendítésén dolgozik, sok olyan családot, gyermeket segítenek, akik gyógyulásához vérre, és donorokra volt szükség.

A „Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát” kampány egy évvel ezelőtt indult útjára, amikor a Sport Global Tours Barcelonába utaztatta a szívátültetésen átesett gyulafirátóti kamasz fiút, Vass Mátét, kedvenc futballcsapata mérkőzésére. Azóta több mint húsz álmot sikerült már valóra áltani.

„Az alapítvány és a kampány is hazatalált Veszprém megyébe. Hiszem, tudom, hogy sokan élnek itt, kik mellénk állnak majd, mert tudják, milyen fontos segíteni másokon. Azt gondolom, hogy beteg kisgyermekek álmaira nem lehet nemet mondani” – mondta Gazdag Tibor.

Mikola József és Budai László, a Ments Életet Alapítvány kuratóriumának vezetői hangsúlyozták, ennek a kampánynak az a sikere, hogy konkrétan nem pénzt kérnek a támogatóktól, itt az adományozás nem arctalan, személyes kapcsolatok alakulnak ki.  Azaz a segítők személyesen élhetik át az ajándékozás örömét. „Mi csak amolyan közvetítők vagyunk. Megkeressük a beteg gyermekeket és azokat az álomvarázslókat, akik ezek mögé az álmok mögé állnak. Az ajándékozás során egy életre szóló kapcsolatok köttetnek” – fogalmazott Budai László.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Mikola József és a Veszprém megyei kórház főigazgatója aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében a kórház intézményes formában is segíti majd az alapítvány munkáját. – Már az alapításnál is segítettünk, amiben tudtunk. Most pedig azt vállaltuk, hogy megkeressük és kiválasztjuk azokat a kisgyermekeket, akik betegségük okán komoly megpróbáltatásokon vannak túl, s akiknek nagy örömet szerezhet álmuk megvalósítása – jelentette ki Rácz Jenő, akit a Ments Életet Alapítvány vezetői jószolgálati nagykövetté avattak.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke is megjelent a kampánynyitón. Hangsúlyozta, a megye is örömmel áll a jó ügy mellé. A kis betegeknek nyáron üdülési lehetőséget biztosítanak majd a megyei önkormányzat csopaki üdülőjében.

A rendezvény fénypontja Tarsoly Petike álmának valóra váltás a volt. A négy éves tapolcai kisfiú hosszú ideje súlyos daganatos betegségben szenved, több műtéten, őssejt terápián és kemoterápián esett át. Az idei lesz az első karácsonya családja körében.

- Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, de az Isteni gondviselés mellettünk, a kisfiam mellett volt. Nemrégiben maradt abba a kemoterápia, úgy tűnik, Petike a gyógyulás útjára lépett – mondta a gyermek édesanyja, Tarolyné Németh Mária.

Petike álma egy galériás, csúszdás, kalózos kiságy volt, amit egy fővárosi forgalmazó cég ajánlott fel anyagáron (névtelenséget kérve), a kiságyhoz a matracot egy ajkai szivacsfeldolgozó cég adja, melyet a szintén ajkai Mcgoat webáruház von be mintás szövettel.

Szabó Éva, az Adj Esélyt Állatvédelmi Civil szervezet vezetője csapatuk nevében kalózos játékokat, hajókat, ajándéktárgyakat adott át a kisfiúnak.

A kiságyat Petikének a jövő héten szállítják le Tapolcára. 

Forrás, fotó:
Ments Életet Alapítvány

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.