Menü

A stressz aftát okozhat

Régóta tudjuk, hogy a stressz fizikai tüneteket is produkál, és különféle betegségeket, elváltozásokat okozhat. Ilyen például a szájban keletkező afta is, amely igen kellemetlen és fájdalmas. Akinek gyakran van aftája, az próbálja meg megfigyelni, mikor keletkezik, ugyanis összefüggést mutathat különböző ételekkel, immunrendszeri problémával, vagy vitaminhiánnyal, de a stresszel is.

Elég gyakori, hogy a tartós stressz, vagy valamilyen hirtelen, de erősen minket érintő stresszfaktor a szájnál keletkező elváltozásokat okoz. Ilyen például a külsőleg keletkező herpesz, valamint a száj belsejében megjelenő afta is. Mindegyik igen kellemetlen elváltozás. Az afta kerek, vagy ovális formájú hólyag a szájban, mely egy idő után kifakad, felszakad, és ekkor sajnos még fájdalmasabbá válik.

Általában kis méretű, normál esetben néhány milliméteres, ennek ellenére igen nagy fájdalommal jár a jelenléte. Ezt még erősíthetik bizonyos ételek, például a citrusfélék, vagy a fűszerek. Szerencsére magától is meggyógyul, de ez a folyamat akár 10 napig is eltarthat – nem kellemes ennyi ideig „együtt élni vele”. Főleg, hogy a fájdalom miatt még az evéstől is elmehet a kedvünk.

Az aftára hajlamos embereknél már kisebb szájsérülések esetén is előjöhet az elváltozás, például fogorvosi beavatkozásokat követően, vagy ha valaki megharapja a száját evés közben. Érdemes erre is odafigyelni. Sajnos a megelőzés egyébként nagyon nehéz, főleg ha a már említett stresszhelyzet váltja ki. Az immunerősítés minden esetben fontos lehet, valamint a megjelent afta gyors és azonnali kezelése, fertőtlenítése. Továbbá fontos a fájdalomcsillapítás.

Érdemes orvos, vagy gyógyszerész segítségét kérni, hogy milyen oldatot ajánlanak az afta kezelésére. Amennyiben házilag készült szerekkel próbálkozna, úgy alkalmas lehet a kamilla, valamint a zsályafőzet, továbbá a szomáliai balzsamfából előállított szirup, az úgynevezett mirha. Ez utóbbi azért is különösen ajánlott, mert elsősorban a szájnyálkahártya betegségeire alkalmazzák, és sebfertőtlenítő hatása mellett fájdalomcsillapító anyagot is tartalmaz. 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.