Menü

A rostok fontossága

Az emberek többsége nem fogyaszt elegendő rostot naponta, pedig a megfelelő bevitel több szempontból is előnyös.

A felnőttek számára ajánlott napi rostmennyiség 20-25 gramm. A rostok között megkülönböztetünk vízben oldódó és vízben oldhatatlan fajtákat, a bevitelnél utóbbiaknak kell(ene) nagyobb arányban lenniük. Nem oldható rostot például a teljes kiőrlésű pékáruk/termékek, a sárgarépa, a korpa és az uborka tartalmaznak. Vízben oldódó rostot tartalmaz például az alma, több más gyümölcs, csonthéjasok, a bab, a zab és a borsó.

A rostban gazdag étrend több szempontból is előnyös. Zsírban szegény, valamint magas az ásványi anyag és vitamintartalma. A rostok megkötnek bizonyos tápanyagokat, amelyek így lassabban szívódnak fel, emellett a koleszterinre is ilyen hatással vannak, ami szintén nem hátrányos.

A rostok, egészen pontosan a vízben oldhatóak, táplálékként szolgálnak az emésztőrendszerünkben dolgozó baktériumok számára, ami segíti emésztésünk egészséges működését.

A rostgazdag táplálkozás abból a szempontból is hatékony, hogy telít, ezáltal elkerülhetjük a nagyobb mennyiségű, hizlaló és/vagy káros anyag bevitelt. Bizonyított, hogy a rostbevitel csökkenti a vastag és végbélrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor ennél még szélesebb a rostok megelőző szerepe. Több vizsgálat is kimutatta a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, a cukorbetegséggel, a túlsúly kialakulásával szemben fellépő jótékony hatást.

Fotó:
pixabay.com

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Hiába az egyre inkább egészséges életmódra való törekvés, még mindig hódítanak a strandkaják, melyek nem épp egészséges mivoltukról híresek.

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.