Menü

Hogy lehetünk hatékonyak a köszvénnyel szemben?

A köszvény fájdalmas betegség, de nem csak emiatt kellemetlen. Ha nem figyelünk oda, nem tudjuk, mi okozza a tünetek súlyosbodását.

Ellenben, ha odafigyelnünk táplálkozásunkra, megakadályozhatjuk a fájdalmas és káros rohamokat.

A köszvény egy ízületi betegség, amelyet a szervezetünkben felhalmozódó húgysav okoz. A felgyülemlett húgysav kicsapódik az ízületeknél, amely komoly fájdalmakat tud okozni. A helyzet bonyolultságát az okozza, hogy húgysavszintet több minden is megemelheti.

A köszvény közhelyszótárában az szerepel, hogy nem szabad húst enni, ami elég felszínes ismeret. A betegséget kicsit részletesebben ismerők megemlítik a belsőségeket is, de ez még mindig nem elegendő információ ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljük a fájdalmas és káros rohamokat.

A húgysav felhalmozódásának fő oka a purin, amelyet minden fehérjetartalmú ételben megtalálunk. A legkockázatosabb ételek közé tartoznak a belsőségek, például a máj, de a spenót és bizonyos halak, illetve más tengeri étkek is károsak a köszvényes embernek. Az alkohol szintén hozzájárulhat a betegség elmélyüléséhez, nemcsak a tüneteket erősítheti, hanem a vízelvonás miatt elő is idézhetik azokat a húgysavszint megnövelése útján. A cukros italok fogyasztása szintén nem ajánlott.

A köszvényes rohamokat gyógyszerek és más gyógykészítmények is előidézhetik, ezekkel kapcsolatban érdemes szakorvoshoz fordulni tanácsért.

A purintartalmú ételek bevitelének csökkentésével és az alkoholfogyasztás minimalizálásával, valamint a rendszeres testmozgással, mellette elegendő folyadékbevitellel sokat tehetünk azért, hogy húgysav szintünk normális érték alatt maradjon.

Bevált népi gyógymódok

A régi "öregeket" ha ledöntötte lábáról a betegség vagy megfájdult valamijük, a természet gyógyító szereit hívták segítségül. Teák, kenőcsök, gyógyfüvek felhasználásával remek főzeteket és krémeket készítettek. Nagyszüleink nem véletlenül használták ezeket.

Egészségmegőrzés az irodában is!

Az irodai munkából kialakuló egészségügyi problémák sokszor csak évek után okoznak tüneteket, melyeket később már nagyon nehéz kezelni.

Itt a tavasz, na meg az allergiaszezon

A tavasszal nem csak a kellemes időjárás érkezett meg, hanem sajnos az allergiaszezon is. Mi okozza? Milyen más betegségre utalhatnak a tünetei? Lehetek még allergiás, ha eddig nem voltam? Jönnek a válaszok!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Látásromlás és a monitor kapcsolata… Mit tehetünk a megelőzésért?

Ahogy fejlődik a technika és új kütyük jelennek meg a piacon, arányosan nő a látásproblémával küszködők száma is. Megelőzhető egyáltalán? Vagy legalább, lassítható?