Menü

Melegre hideg – ez ám az immunerősítés!

  • Dátum: 2014.12.10., 14:13

Emberi dolog, hogy télen a meleg, vagy a forró vizet részesítjük előnyben, ugyanakkor érdemes áttekinteni azt, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek egy hideg, vagy váltott hőmérsékletű zuhanyzásnak.

A legtöbben nem igazán kedvelik a hideget, pláne nem a fürdőszobában. Beleborzongunk abba, ha a kinti mínuszok után még a zuhanyfülkében is hideg, pontosabban hideg víz éri testünket. Pedig, ha áttekintjük mindazt, amit a hideg, vagy váltott hőmérsékletű fürdőzésről mondanak, lehet, hogy gyorsan meggondoljuk magunkat.

A dolog egyáltalán nem új keletű, hiszen az immunerősítő szaunázás egyik formája is a meleg és a hideg váltakozásának szervezetre gyakorolt pozitív hatásán alapszik. A jelenséget plusz véderőnek tekintik a betegségek elleni harcban, a megelőzés fontos eszközének tartják.

Mi történik akkor, ha meleg után hideg fokozatra állítjuk a vízcsapot? A vérkeringésünk felgyorsul, a szervezet egy magasabb fokozatba kapcsol, amely sokak szerint nemcsak fizikailag energetizál, hanem mentálisan is ad egy pozitív löketet.

Szervezetünkben egy sor olyan folyamat megy végbe, amely rövid és hosszútávon is jótékony. Például gyorsul az anyagcsere, több oxigént veszünk fel, és szívünk erőteljesebben kezd dolgozni.

Persze nem ajánlott mindenkinek az ilyen típusú zuhanyzás, ahogyan a szaunázás sem, de aki megteheti, annak érdemes rendszeresen művelnie, mert az említett hatások hosszútávon sokkal jobban érvényesülnek.

Fotó:
pixabay.com

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Legjobb praktikák fáradtság ellen

A hosszú tél után, amelynek ideje alatt a szervezeted nem jutott napfényhez és elegendő friss táplálékhoz, itt az ideje, hogy pótold az energiatartalékaidat, és elhessegesd magadtól a szűnni nem kívánó fáradtság érzetét. A szakértők egyszerű, de annál hatékonyabb trükköket javasolnak számodra, amelyek segítségével könnyen lábra állíthatod magad.