Menü

Melegre hideg – ez ám az immunerősítés!

  • Dátum: 2014.12.10., 14:13

Emberi dolog, hogy télen a meleg, vagy a forró vizet részesítjük előnyben, ugyanakkor érdemes áttekinteni azt, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek egy hideg, vagy váltott hőmérsékletű zuhanyzásnak.

A legtöbben nem igazán kedvelik a hideget, pláne nem a fürdőszobában. Beleborzongunk abba, ha a kinti mínuszok után még a zuhanyfülkében is hideg, pontosabban hideg víz éri testünket. Pedig, ha áttekintjük mindazt, amit a hideg, vagy váltott hőmérsékletű fürdőzésről mondanak, lehet, hogy gyorsan meggondoljuk magunkat.

A dolog egyáltalán nem új keletű, hiszen az immunerősítő szaunázás egyik formája is a meleg és a hideg váltakozásának szervezetre gyakorolt pozitív hatásán alapszik. A jelenséget plusz véderőnek tekintik a betegségek elleni harcban, a megelőzés fontos eszközének tartják.

Mi történik akkor, ha meleg után hideg fokozatra állítjuk a vízcsapot? A vérkeringésünk felgyorsul, a szervezet egy magasabb fokozatba kapcsol, amely sokak szerint nemcsak fizikailag energetizál, hanem mentálisan is ad egy pozitív löketet.

Szervezetünkben egy sor olyan folyamat megy végbe, amely rövid és hosszútávon is jótékony. Például gyorsul az anyagcsere, több oxigént veszünk fel, és szívünk erőteljesebben kezd dolgozni.

Persze nem ajánlott mindenkinek az ilyen típusú zuhanyzás, ahogyan a szaunázás sem, de aki megteheti, annak érdemes rendszeresen művelnie, mert az említett hatások hosszútávon sokkal jobban érvényesülnek.

Fotó:
pixabay.com

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Bőrfeszesítő ételek

Ha végleg le akarsz számolni a gödröcskékkel, akkor azt csak úgy érheted el, ha minden fronton támadást indítasz a cellulitisz ellen.

Van-e olyan, hogy túl sok alvás?

Hogy a kialvatlanság káros, arról mindnyájan hallottunk már, de valahogy sokkal nehezebb elképzelni, hogy létezik túlalvás is. Lehet, hogy csak azét, mert a mai világban a pihenésre is egyre kevesebb időnk jut, ezért el sem tudjuk képzelni, hogy azt túlzásba is lehet vinni.

Ha kell egy kis energia…

Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt!

Ételek, melyek öregítenek

Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Melyek ezek és hogy kerülhetjük el őket?