Menü

Melegre hideg – ez ám az immunerősítés!

  • Dátum: 2014.12.10., 14:13

Emberi dolog, hogy télen a meleg, vagy a forró vizet részesítjük előnyben, ugyanakkor érdemes áttekinteni azt, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek egy hideg, vagy váltott hőmérsékletű zuhanyzásnak.

A legtöbben nem igazán kedvelik a hideget, pláne nem a fürdőszobában. Beleborzongunk abba, ha a kinti mínuszok után még a zuhanyfülkében is hideg, pontosabban hideg víz éri testünket. Pedig, ha áttekintjük mindazt, amit a hideg, vagy váltott hőmérsékletű fürdőzésről mondanak, lehet, hogy gyorsan meggondoljuk magunkat.

A dolog egyáltalán nem új keletű, hiszen az immunerősítő szaunázás egyik formája is a meleg és a hideg váltakozásának szervezetre gyakorolt pozitív hatásán alapszik. A jelenséget plusz véderőnek tekintik a betegségek elleni harcban, a megelőzés fontos eszközének tartják.

Mi történik akkor, ha meleg után hideg fokozatra állítjuk a vízcsapot? A vérkeringésünk felgyorsul, a szervezet egy magasabb fokozatba kapcsol, amely sokak szerint nemcsak fizikailag energetizál, hanem mentálisan is ad egy pozitív löketet.

Szervezetünkben egy sor olyan folyamat megy végbe, amely rövid és hosszútávon is jótékony. Például gyorsul az anyagcsere, több oxigént veszünk fel, és szívünk erőteljesebben kezd dolgozni.

Persze nem ajánlott mindenkinek az ilyen típusú zuhanyzás, ahogyan a szaunázás sem, de aki megteheti, annak érdemes rendszeresen művelnie, mert az említett hatások hosszútávon sokkal jobban érvényesülnek.

Fotó:
pixabay.com

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Manapság sajnos vírusként terjed a szorongás, a stressz és a depresszió, amelyek népbetegségnek számítanak. Az elmét rendszeresen tisztítani kell relaxációval, pihenéssel. A gyógynövények varázserővel hatnak egy fáradságos, kihívásokkal teli napon.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.