Menü

Szúrós méregtelenítő

  • Dátum: 2014.12.17., 14:21

A szamárkórót jól ismert gyomnövény. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy az egyik legkiválóbb májvédő hatással bíró gyógynövény is egyben.

A legenda szerint a Jézussal menekülő Mária futtában megszoptatta Jézust, a teje ráfröccsent egy virágra és ebből lett a máriatövis. Innen ered számtalan népnyelvben használatos neve: máriabogáncs, Szűz Mária tövise, Boldogasszony teje is, de szamárkóróként pápa fűként is ismerik.

Az ókorban is szívesen használták a görögök és a rómaiak különböző betegségek gyógyítására, de a középkori gyógyszerkönyvekben is megemlítik, mint erős görcsoldót, hasfájást enyhítő, étvágygerjesztő gyógynövényt.

A fészkesvirágú növények közé sorolható be - szúrós fészekpikkelyek veszik körül a lila virágzatot, amelyben megbújnak a gyógyhatású fényes, fekete magvak.

A máriatövis elsősorban a szervezet méregtelenítő központját, a májat erősíti. Ezt a hatását a szilimarinnak nevezett vegyületeinek köszönheti. Ez az anyag nemcsak megelőzi a májkárosodást, hanem a regenerációt is segíti. Sőt, a különböző mérgező, májat károsító anyagok hatását is blokkolja, így például többféle gombamérgezés esetén is bevetik. A krónikus májgyulladás, májzsugor, Hepatitis gyógyításában is aktív szerepet vállal.

A máriatövis ezen kívül úgynevezett glutationt is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen szerepet vállal a méregtelenítő folyamatokban, a káros anyagok kiürülésében. Sőt, serkenti az új sejtek képződését.

A 2013-ban az év gyógynövényének is megválasztott máriatövis különösen erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Érdemes évente egyszer kúrát tartani, amikor rendszeresen fogyasztunk máriatövis teát, vagy kapszulát és ezzel segítjük a méregtelenítő folyamatokat, a máj működését.

Fotó:
wikipedia

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Bőrfeszesítő ételek

Ha végleg le akarsz számolni a gödröcskékkel, akkor azt csak úgy érheted el, ha minden fronton támadást indítasz a cellulitisz ellen.

Van-e olyan, hogy túl sok alvás?

Hogy a kialvatlanság káros, arról mindnyájan hallottunk már, de valahogy sokkal nehezebb elképzelni, hogy létezik túlalvás is. Lehet, hogy csak azét, mert a mai világban a pihenésre is egyre kevesebb időnk jut, ezért el sem tudjuk képzelni, hogy azt túlzásba is lehet vinni.

Ha kell egy kis energia…

Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt!

Ételek, melyek öregítenek

Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Melyek ezek és hogy kerülhetjük el őket?