Menü

Szúrós méregtelenítő

  • Dátum: 2014.12.17., 14:21

A szamárkórót jól ismert gyomnövény. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy az egyik legkiválóbb májvédő hatással bíró gyógynövény is egyben.

A legenda szerint a Jézussal menekülő Mária futtában megszoptatta Jézust, a teje ráfröccsent egy virágra és ebből lett a máriatövis. Innen ered számtalan népnyelvben használatos neve: máriabogáncs, Szűz Mária tövise, Boldogasszony teje is, de szamárkóróként pápa fűként is ismerik.

Az ókorban is szívesen használták a görögök és a rómaiak különböző betegségek gyógyítására, de a középkori gyógyszerkönyvekben is megemlítik, mint erős görcsoldót, hasfájást enyhítő, étvágygerjesztő gyógynövényt.

A fészkesvirágú növények közé sorolható be - szúrós fészekpikkelyek veszik körül a lila virágzatot, amelyben megbújnak a gyógyhatású fényes, fekete magvak.

A máriatövis elsősorban a szervezet méregtelenítő központját, a májat erősíti. Ezt a hatását a szilimarinnak nevezett vegyületeinek köszönheti. Ez az anyag nemcsak megelőzi a májkárosodást, hanem a regenerációt is segíti. Sőt, a különböző mérgező, májat károsító anyagok hatását is blokkolja, így például többféle gombamérgezés esetén is bevetik. A krónikus májgyulladás, májzsugor, Hepatitis gyógyításában is aktív szerepet vállal.

A máriatövis ezen kívül úgynevezett glutationt is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen szerepet vállal a méregtelenítő folyamatokban, a káros anyagok kiürülésében. Sőt, serkenti az új sejtek képződését.

A 2013-ban az év gyógynövényének is megválasztott máriatövis különösen erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Érdemes évente egyszer kúrát tartani, amikor rendszeresen fogyasztunk máriatövis teát, vagy kapszulát és ezzel segítjük a méregtelenítő folyamatokat, a máj működését.

Fotó:
wikipedia

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Manapság sajnos vírusként terjed a szorongás, a stressz és a depresszió, amelyek népbetegségnek számítanak. Az elmét rendszeresen tisztítani kell relaxációval, pihenéssel. A gyógynövények varázserővel hatnak egy fáradságos, kihívásokkal teli napon.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.