Menü

Szúrós méregtelenítő

  • Dátum: 2014.12.17., 14:21

A szamárkórót jól ismert gyomnövény. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy az egyik legkiválóbb májvédő hatással bíró gyógynövény is egyben.

A legenda szerint a Jézussal menekülő Mária futtában megszoptatta Jézust, a teje ráfröccsent egy virágra és ebből lett a máriatövis. Innen ered számtalan népnyelvben használatos neve: máriabogáncs, Szűz Mária tövise, Boldogasszony teje is, de szamárkóróként pápa fűként is ismerik.

Az ókorban is szívesen használták a görögök és a rómaiak különböző betegségek gyógyítására, de a középkori gyógyszerkönyvekben is megemlítik, mint erős görcsoldót, hasfájást enyhítő, étvágygerjesztő gyógynövényt.

A fészkesvirágú növények közé sorolható be - szúrós fészekpikkelyek veszik körül a lila virágzatot, amelyben megbújnak a gyógyhatású fényes, fekete magvak.

A máriatövis elsősorban a szervezet méregtelenítő központját, a májat erősíti. Ezt a hatását a szilimarinnak nevezett vegyületeinek köszönheti. Ez az anyag nemcsak megelőzi a májkárosodást, hanem a regenerációt is segíti. Sőt, a különböző mérgező, májat károsító anyagok hatását is blokkolja, így például többféle gombamérgezés esetén is bevetik. A krónikus májgyulladás, májzsugor, Hepatitis gyógyításában is aktív szerepet vállal.

A máriatövis ezen kívül úgynevezett glutationt is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen szerepet vállal a méregtelenítő folyamatokban, a káros anyagok kiürülésében. Sőt, serkenti az új sejtek képződését.

A 2013-ban az év gyógynövényének is megválasztott máriatövis különösen erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Érdemes évente egyszer kúrát tartani, amikor rendszeresen fogyasztunk máriatövis teát, vagy kapszulát és ezzel segítjük a méregtelenítő folyamatokat, a máj működését.

Fotó:
wikipedia

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Legjobb praktikák fáradtság ellen

A hosszú tél után, amelynek ideje alatt a szervezeted nem jutott napfényhez és elegendő friss táplálékhoz, itt az ideje, hogy pótold az energiatartalékaidat, és elhessegesd magadtól a szűnni nem kívánó fáradtság érzetét. A szakértők egyszerű, de annál hatékonyabb trükköket javasolnak számodra, amelyek segítségével könnyen lábra állíthatod magad.