Menü

Szúrós méregtelenítő

  • Dátum: 2014.12.17., 14:21

A szamárkórót jól ismert gyomnövény. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy az egyik legkiválóbb májvédő hatással bíró gyógynövény is egyben.

A legenda szerint a Jézussal menekülő Mária futtában megszoptatta Jézust, a teje ráfröccsent egy virágra és ebből lett a máriatövis. Innen ered számtalan népnyelvben használatos neve: máriabogáncs, Szűz Mária tövise, Boldogasszony teje is, de szamárkóróként pápa fűként is ismerik.

Az ókorban is szívesen használták a görögök és a rómaiak különböző betegségek gyógyítására, de a középkori gyógyszerkönyvekben is megemlítik, mint erős görcsoldót, hasfájást enyhítő, étvágygerjesztő gyógynövényt.

A fészkesvirágú növények közé sorolható be - szúrós fészekpikkelyek veszik körül a lila virágzatot, amelyben megbújnak a gyógyhatású fényes, fekete magvak.

A máriatövis elsősorban a szervezet méregtelenítő központját, a májat erősíti. Ezt a hatását a szilimarinnak nevezett vegyületeinek köszönheti. Ez az anyag nemcsak megelőzi a májkárosodást, hanem a regenerációt is segíti. Sőt, a különböző mérgező, májat károsító anyagok hatását is blokkolja, így például többféle gombamérgezés esetén is bevetik. A krónikus májgyulladás, májzsugor, Hepatitis gyógyításában is aktív szerepet vállal.

A máriatövis ezen kívül úgynevezett glutationt is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen szerepet vállal a méregtelenítő folyamatokban, a káros anyagok kiürülésében. Sőt, serkenti az új sejtek képződését.

A 2013-ban az év gyógynövényének is megválasztott máriatövis különösen erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Érdemes évente egyszer kúrát tartani, amikor rendszeresen fogyasztunk máriatövis teát, vagy kapszulát és ezzel segítjük a méregtelenítő folyamatokat, a máj működését.

Fotó:
wikipedia

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.