Menü

A fejfájást gyakran a nyakmerevség okozza

A fejfájás oka nagyon sok esetben valahol máshol keresendő, mint magában a fejben. Valamilyen hiánybetegséget, szervi elváltozást is jelezhet, de sok esetben az izmok megfeszülése, vagy nyaki problémák okozzák a rendszeres fejfájást. Sokszor a kulcs túlságosan is hétköznapi dolgokban rejlik…

A nyaki izmok, szalagok megfeszülése, a nyaki csigolyák problémái mind-mind nyakmerevséget okoznak, innentől pedig sajnos egyenes az út a fejfájásig. A nyak, váll- és hátizomzat feszülését gyakran követi a fejfájás, mivel a tarkónk irányában összekapcsolódik a fejet beborító idegrostokkal. Noha úgy érezhetjük, a fájdalom „belül” van, nem valamelyik agyi terület problémája a fejfájás, hanem az agyburok, vagy a koponyatető ideg- és izomrostjai, ínjai feszülhetnek meg.

Mi okozhat ilyen tüneteket?

  • A leggyakoribb ok a kényelmetlen alvás. Ha a párna nem támasztja alá megfelelően a fejet és a nyakat, vagy túlfeszíti azt, akkor már ébredéskor érzékelhetjük a problémát. A túl kemény párnák hátráltathatják a megfelelő vérkeringést, valamint bemerevítik a testet bizonyos pozíciókban. A túlságosan puha párna pedig akkor lehet gond, ha mérete kisebb a kelleténél. Ugyanígy az ágymatrac keménységére és ergonómiájára is figyelnünk kell. A túl kicsi ágy, vagy gyermekkel való együttalvás szintén gátolja az ellazulást.

  • Az ülőmunka, vagy monoton gyártósori tevékenység a második leggyakoribb ok, ami főként akkor okoz problémát, ha nincs lehetőség úgy óránként a test átmozgatására. Legalább a mosdóba való kimenetelkor próbáljunk néhány fej- és vállkörzést, egyszerűbb tornagyakorlatot végezni.
  • A mozgásszegény életmód, vagy a nem megfelelő testedzés mind-mind hozzájárulhat a test bemerevedéséhez, és közvetetten a fejfájáshoz. Előbbi esetén az izmok gyengék, a test kevésbé hajlékony, így már a kisebb megerőltetéseket is megérezhetjük. A sportolás akkor okoz gondot, ha nem figyelünk eléggé a bemelegítésre és a nyújtásra. Nemcsak közvetlenül az edzés előtt és után érdemes ilyen gyakorlatokat végezni!
  • A stressz során az izmok megfeszülnek, a fejünkben kavargó gondolathalmaz pedig szintén fejfájást okozhat!
  • A félelem, vagy abból táplálkozó ragaszkodás szintén okozhat fejfájást. Ha másképp cselekszünk, mint amit szeretnénk, akkor a fej és a test differenciája pszichoszomatikus fájdalmakat produkálhat, a görcsös élethelyzetbe pedig nemcsak a szívünk, hanem a fejünk is képes belesajdulni.
  • „Hasogat a fejem” – ez a kifejezés jól tükrözi azt az állapotot, amikor valami szinte dörömböl a fejünkben, a tudatalattinkban, amiről nem akarunk tudomást venni. Lehet, hogy érdemes valamilyen segítőt igénybe venni, ha úgy érezzük, a fejfájás rendszeres, és saját magunk nem tudunk a probléma gyökerére ásni. 

Fotó:
pixabay.com 

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.