Menü

A szoptatás nemcsak a babának jó

Köztudott, hogy az anyatej milyen fontos az újszülöttek számára, de a szoptatás egyéb szempontok miatt is nagyon kívánatos. A tejelválasztás serkentését, és az anyatej korai elapadásának megelőzését pedig néhány, egyszerű praktikával segíthetjük.

Visszatérve a szoptatás sokoldalú jótékony hatásaira, a kisbaba táplálása és megnyugtatása mellett, kifejezetten gyorsítja a szülésből való felépülést is. A mellbimbók stimulálása ugyanis gyorsítja a méh összehúzódását. Ráadásul a rendszeres, hónapokon át tartó szoptatatás „eltünteti” a várandóság alatt felszedett, felesleges plusz kilókat is. Fogamzásgátló hatása pedig ugyan nem egyértelmű, de mindenesetre a szoptatás esetén általában a menstruáció nem tér vissza a szülést követő hónapokban, ami egyúttal megakadályozza a súlyos vashiány kialakulását.

Tehát a szoptatásnak valóban fontos funkciói vannak, az általa kialakuló baba-mama kapcsolatról illetve kötődésről nem is beszélve. De mit tegyünk, hogy elősegítsük a tejelválasztást, és hogy ne apadjon el korán a tejünk?

A szülést követően a különböző hormonok hatására azonnal, vagy pár napon belül megindul a tejelválasztás. Hogy ezt elősegítsük fontos, hogy minél többet tartsuk babánkat a közelünkben, és tegyük őt mellre, akkor is, ha úgy érezzük, még nem termelődik az anyatej. Ezek az ingerek ugyanis erős hatással vannak a hormonális működésre. Az energia bevitel és a folyadékfogyasztás (legalább 2 liter naponta) már az első napokban és a későbbiek folyamán is nagyon fontos. Szakemberek szerint a szoptatás alatt is ajánlatos inni a kismamának, mivel a tejtermelődés leginkább a szoptatás alatt indul be.

Ha túl korán apad a tejünk, ne féljünk attól, hogy esetleg pótlásra van szükség, hiszen a szorongás még inkább gátolja a tejtermelést. Ha csökken az anyatej mennyisége, érdemes nem kihagyni az éjszakai szoptatásokat sem. Két mellből történő etetés során pedig mindig azt a mellet ajánljuk fel a babának elsőként, amiből utoljára szopizott, és emiatt kevesebb tej van benne.

És bár nem tűnik olyan hasznos tanácsnak, de mégis érdemes odafigyelni arra, hogy a kismama mennyit pihen. A szakemberek legalább 6-7 órás éjszakai alvást, és 1-2 órás napközbeni pihenést tartanak kívánatosnak a kismama számára. A pihenés ugyanis oldja a feszültséget, türelmesebbé teszi az anyukát, és jótékony hatással van a tejtermelődésre nézve is.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.