Menü

Csak óvatosan az édesítőkkel!

  • Dátum: 2015.03.06., 11:44

A cukor pótlása, helyettesítése követendő példa, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mivel tesszük. Mert könnyen elképzelhető, hogy többet ártunk, mint használunk.

A cukrot, mint az elhízásban és több betegségben egyaránt ludas dolgot, ma már sokan próbálják csökkenteni, visszafogni táplálkozási szokásaikban. Nyugodtan kijelenthetjük, van miből leadni, hiszen az emberek jelentős része a nyugati világban az ajánlott mennyiség többszörösét fogyasztja el nap, mint nap. Erről persze nem csak mi tehetünk, az átlagélelmiszerek tele vannak cukorral, sokszor azok is, amelyekről ezt nem gondolnánk egyáltalán.

A pótlás már abból a szempontból is kérdéses hatékonyságú dolog, hogy a bevitt cukor csak viszonylag kis részét tudjuk vele befolyásolni. És akkor még itt van az a nem elhanyagolható kérdéskör, hogy pontosan mivel is tesszük ezt. Persze több jó alternatíva is létezik, de az elmúlt időszakban sok cukorpótlóról derült ki, hogy különösebben nem ér semmit, s van olyan is, amely kifejezetten káros lehet.

A divatos barnacukor (legalábbis az átlagos, üzletben kapható fajta) és a szintén népszerű nádcukor igazából nem tud többet, mint a hagyományos cukor. A hozzáadott gyümölcscukor szintén nem váltja ki a cukor negatív éllattani hatásait (a hizlalást, a vér inzulinszintjének emelését, a vese karosítását).

A mesterséges édesítőket általában dicsérik, bár az ízük és apró, ám kellemetlen mellékhatásaik (például a puffadás) sokakat tartanak távol tőlük. Ezeket a termékeket rákkeltő vádak is érték az utóbbi időben, bár ezt tudományosan még senki sem bizonyította.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!