Menü

Natúr fogápolás – egzotikus ízek, adalékok nélkül

  • Dátum: 2015.03.10., 15:21

Aki nem járatos a natúrkozmetikumok világában, annak elsőre különösen hangozhat ezek használata fogápolásra, pedig vegyi anyagok nélkül is tökéletesen tisztán tarthatjuk fogainkat és szánkat. A különböző növények fogápolási célú alkalmazása szinte egyidős az emberiséggel.

A kellemetlen illatú lehelet ellen már az ókorban is igyekeztek felvenni a harcot, elsősorban mentalevelek rágcsálásával, mely az illatok elfedése mellett bizonyos szintig a fogápolásban is szerepet játszott. A későbbiekben a mentalevelet már vízben oldották fel és így a korai szájvizek is kialakultak. Szintén kedvelt volt a mézben kifőzött illatos növényekből  gyúrt golyócska, mely a kellemes lehelet mellett – a méznek köszönhetően – fertőtlenített is. A növényi részek rágcsálását később felváltotta a homokkal vagy más zúzalékkal kevert paszta szerűség, amit ujjal kentek fel a fogakra. A kezdeti fogkefék pedig a megrágott végű botokból készültek, melyeken a rágás nyomán kiszőrösödött végződés tökéletesen megfelelt a célnak. Az arab világban ma is rágcsálják az ún. Miswakot, ami arak- vagy másnéven fogkefefáról letört botocska. Ez rágcsálása közben csersavban, tanninban gazdag levet ereszt, ami szintén a fertőtlenítésben játszik fontos szerepet.

A fogápolásra használt ezközök és anyagok sokat fejlődtek az elmúlt évszázadokban, de ma is alapvető a kellemes lehelet és a fertőtlenítő hatás iránti igény. Jó hír a natúrtermékeket kedvelők számára, hogy ezeket a hatásokat vegyi anyagok nélkül is könnyedén el lehet érni. A Dr. Organic termékcsaládban is három különböző hatóanyag kombináció áll rendelkezésre természetesen adalék- színezőanyag és parabénmentes formában.

A szájápolás területén „csodaszerként” tekinthetünk a teafára, melynek egyaránt kiaknázható regeneráló és fertőzés gátló tulajdonsága. A tiszta teafa olaj 48 nagyon fontos összetevőt tartalmaz. Miközben eltávolítja a szennyeződéseket és a méreg anyagokat, antibakteriális hatásával véd a fertőzésekkel szemben. A Dr. Organic teafa fogkrém hármas hatású összetételével megnyugtatja az ínyt, fehéríti a fogakat és gátolja a szuvasodást. Kovaföld, alga, vadgesztenye és teafa kivonatot tartalmaz. Természetes antibakteriális hatásával tisztítja a fogakat és hatástalanítja a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. Citromos-mentolos friss leheletet biztosít. A teafás szájvíz elűzi a rossz leheletet, nyugtatja az irritált fogínyt, megakadályozza a lepedékképződést, mentolosan friss és tiszta érzést hagy a szájban.

Az Aloe vera neve hallatán mindannyiunknak a nyugtató hatás jut először eszünkbe, ám ennek a növénynek az íze is kellemes, így fogkrémnek, szájvíznek egyaránt tökéletesen megfelel. A fogkrém összetétele további természetes anyagokkal is kiegészül: a kovaföld és izlandi zuzmó természetes módon fehérítik a fogakat, a vadgesztenye védi és erősíti az ínyt, gátolja a szuvasodást és fogkőképződést. Amennyiben az Aloénál még kellemesebb ízre vágyunk, akkor a gránátalmás termékcsaládból is választhatunk fogkrémet, mely a fentebb említett további összetevők segítségével azonos hatásra képes, friss mentolos, gyümölcsös leheletet biztosítva.

Láthatjuk tehát, hogy a fogápoláshoz használt szerekkel szemben támasztott igényeknek napjaink natúrkészítményei is tökéletesen megfelelnek anélkül, hogy felesleges anyagokat vinnénk be a szervezetbe.

Forrás:
Napvándor Publishing

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.