Menü

Óvatosan az antibiotikumokkal!

  • Dátum: 2015.03.19., 08:24

Az utóbbi hetekben, hónapokban sokan kerültek közeli kapcsolatba a különböző antibiotikumokkal. Éppen ezért nem árt, ha többet tudunk róluk, mint azt, hogy gyógyítanak.

A tél végi betegséghullámok, járványok kapcsán ismét előtérbe kerültek a különböző gyógykészítmények, gyógyszerek, s ezeken belül jelentős szerep jut az antibiotikumoknak.

Az antibiotikumokról érdemes tudni, hogy nemcsak jótékony hatással rendelkeznek, azaz nemcsak a „rossz”, hanem akár a „jó” baktériumokat is elpusztítják szervezetünkben.

Az antibiotikum-szedés egyik gyakori mellékhatása a hasmenés, amely a bélflóra megbolygatása miatt következik be. Persze már ennek megelőzésére, kivédésére is külön iparág épült különböző készítményeket kínálva, de a gyógyszertári termékek mellett az élflórás joghurt is segíthet a problémán.

Ennél azonban komolyabb gondjaink is lehetnek, így aki durvább tüneteket (például véres széklet) tapasztal magán, mindenképpen hagyja abba az antibiotikum szedését és forduljon orvoshoz.

Az antibiotikumokkal kapcsolatos másik aggály a nem rendeltetésszerű és/vagy felesleges használat. Erre a jelenségre régóta figyelmeztetnek a kutatók, hiszen az úgynevezett antibiotikum-ellenállás, más néven rezisztencia (ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a mutálódó baktériumra nem hat a gyógyszer) rövid és hosszútávon is komoly problémát jelenthet.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.