Menü

Nosztalgia a párkapcsolatban: erőforrás vagy veszély?

A közös élményekre való emlékezés igazi erőforrást jelenthet egy párkapcsolatban, de a nosztalgia veszélyes is lehet, hiszen a múlt felé fordulás gátolhatja a fejlődést és a problémákkal való szembenézést.

Nem mindegy milyen alapokra építjük párkapcsolatunkat, a közös élmények, és szép emlékek segíthetnek a későbbi kapcsolati problémák, válságok kezelésében, megoldásában. A jelen problémáiban elmerülve hajlamosak lehetünk túlzott kritikára és negatív megítélésre párunkkal kapcsolatban, ilyenkor a múltbéli közös élmények felidézése átkeretezi az adott helyzet értékelését. Ráadásul a jó dolgokra való emlékezés feltölt minket, és optimizmust is kölcsönözhet jelenünknek.

Ugyanakkor a nosztalgia, mint sóvárgás az elmúlt dolgok iránt, negatív hatással is lehet életünkre. Egyrészt mert ilyen értelemben az emlékezés a múlt élményeit a veszteség és az elmúlás köntösébe öltözteti. Másrészt pedig, ha a nosztalgia főszerepet kap életünkben, háttérbe szorul a tervezés, a fejlődés és a jelen örömeinek megélése.

A nosztalgia veszélyforrás is lehet egy párkapcsolatban, ugyanis egy nem működő kapcsolatot, nem kielégítő helyzetet takarhat el szemünk elől, mely gátolja a változtatást és továbblépést életünkben. Ezekben az esetekben egy adott helyzet értékelését elferdítenek a múltbéli pozitív tapasztalatok, élmények, melyek a jelenben is magyarázó indokként funkcionálnak. Ha viszont az emlékek miatt megrekedünk egy rossz helyzetben, egyúttal fel is mentjük magunkat az erőfeszítés tétel alól, márpedig egy párkapcsolat folyamatos „gondozást” igényel.

Persze korántsem arról van szó, hogy emlékezni rossz, helytelen dolog, hiszen a múltbéli élmények felidézése komoly kapaszkodó is lehet a jelen problémáival való megküzdésében, de ne hagyjuk eluralkodni a nosztalgiát életünkben, mert a múlt csak részben a jelenünk része, és idővel a legszebb emlékek is elhalványulnak, ha pedig nem töltjük fel a jelent tartalommal, üres lesz a jövőnk is.

Fotó:
pixabay.com

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.