Menü

Nosztalgia a párkapcsolatban: erőforrás vagy veszély?

A közös élményekre való emlékezés igazi erőforrást jelenthet egy párkapcsolatban, de a nosztalgia veszélyes is lehet, hiszen a múlt felé fordulás gátolhatja a fejlődést és a problémákkal való szembenézést.

Nem mindegy milyen alapokra építjük párkapcsolatunkat, a közös élmények, és szép emlékek segíthetnek a későbbi kapcsolati problémák, válságok kezelésében, megoldásában. A jelen problémáiban elmerülve hajlamosak lehetünk túlzott kritikára és negatív megítélésre párunkkal kapcsolatban, ilyenkor a múltbéli közös élmények felidézése átkeretezi az adott helyzet értékelését. Ráadásul a jó dolgokra való emlékezés feltölt minket, és optimizmust is kölcsönözhet jelenünknek.

Ugyanakkor a nosztalgia, mint sóvárgás az elmúlt dolgok iránt, negatív hatással is lehet életünkre. Egyrészt mert ilyen értelemben az emlékezés a múlt élményeit a veszteség és az elmúlás köntösébe öltözteti. Másrészt pedig, ha a nosztalgia főszerepet kap életünkben, háttérbe szorul a tervezés, a fejlődés és a jelen örömeinek megélése.

A nosztalgia veszélyforrás is lehet egy párkapcsolatban, ugyanis egy nem működő kapcsolatot, nem kielégítő helyzetet takarhat el szemünk elől, mely gátolja a változtatást és továbblépést életünkben. Ezekben az esetekben egy adott helyzet értékelését elferdítenek a múltbéli pozitív tapasztalatok, élmények, melyek a jelenben is magyarázó indokként funkcionálnak. Ha viszont az emlékek miatt megrekedünk egy rossz helyzetben, egyúttal fel is mentjük magunkat az erőfeszítés tétel alól, márpedig egy párkapcsolat folyamatos „gondozást” igényel.

Persze korántsem arról van szó, hogy emlékezni rossz, helytelen dolog, hiszen a múltbéli élmények felidézése komoly kapaszkodó is lehet a jelen problémáival való megküzdésében, de ne hagyjuk eluralkodni a nosztalgiát életünkben, mert a múlt csak részben a jelenünk része, és idővel a legszebb emlékek is elhalványulnak, ha pedig nem töltjük fel a jelent tartalommal, üres lesz a jövőnk is.

Fotó:
pixabay.com

Apák és gyerekeik sportolhatnak együtt az UNICEF Apák napján

Hazánkban idén először ünnepeli nagyszabású rendezvénnyel az UNICEF Magyarország az apák napját. Június 17-én 10 órától a Marczibányi téri Sportcentrumban apaságról szóló kerekasztal-beszélgetések és dedikálás mellett sportprogramok is várják az érdeklődő családokat..

Anyu esze, apu szeme?

Na de kire ütött ez a gyerek? Anyu esze, apu szeme, a nagyi keze - génjeinknek köszönhetően gyermekeinkben nem csak az édesanya és az édesapa vonásait, de akár a nagyszülők, dédszülők örökségét is felfedezhetjük. A tudomány fejlődésével az előző generációk fizikai és mentális tulajdonságai alapján egyre többet tudhatunk meg születendő babánkról.

5 totális változás, amikor gyereked lesz

Minden nő életében hatalmas változás, amikor anya lesz. Előtte sok klisét hallunk, és ezek közül vannak dolgok, amik tényleg megtörténnek, de vannak, amikről sose gondoltad volna, hogy veled is úgy lesz. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, a mindennapokban?

Hamarosan vakáció! (avagy Pánikban a szülő)

A várva várt nyári szünet hirtelen nagy változás a gyerekek életében, melyet sokszor nem tudnak jól kezelni. Az első napokban sok szülő szembesül azzal, hogy gyermeke unatkozik, nem tudja lekötni szokatlanul nagy szabadidejét. A nyári szünidő megszervezése bizony nem egyszerű feladat, nézzük milyen lehetőségek vannak lefoglalni unatkozó csemetéinket!

Mit játsszak a gyerekkel?

Ha gyerekre kell vigyáznunk, hajlamosak vagyunk az egyszerű utat választani és leültetni őt a tévé elé, vagy odaadni a telefonunkat, és intézni a saját dolgunkat ahelyett, hogy vele foglalkoznánk. Pedig, sok olyan tevékenység van, amit együtt is végezhetünk a gyerekekkel, a játékokról már nem is beszélve. Mutatok néhány tippet, hogy legközelebb ne kelljen a digitális eszközökhöz nyúlni.