Menü

Nosztalgia a párkapcsolatban: erőforrás vagy veszély?

A közös élményekre való emlékezés igazi erőforrást jelenthet egy párkapcsolatban, de a nosztalgia veszélyes is lehet, hiszen a múlt felé fordulás gátolhatja a fejlődést és a problémákkal való szembenézést.

Nem mindegy milyen alapokra építjük párkapcsolatunkat, a közös élmények, és szép emlékek segíthetnek a későbbi kapcsolati problémák, válságok kezelésében, megoldásában. A jelen problémáiban elmerülve hajlamosak lehetünk túlzott kritikára és negatív megítélésre párunkkal kapcsolatban, ilyenkor a múltbéli közös élmények felidézése átkeretezi az adott helyzet értékelését. Ráadásul a jó dolgokra való emlékezés feltölt minket, és optimizmust is kölcsönözhet jelenünknek.

Ugyanakkor a nosztalgia, mint sóvárgás az elmúlt dolgok iránt, negatív hatással is lehet életünkre. Egyrészt mert ilyen értelemben az emlékezés a múlt élményeit a veszteség és az elmúlás köntösébe öltözteti. Másrészt pedig, ha a nosztalgia főszerepet kap életünkben, háttérbe szorul a tervezés, a fejlődés és a jelen örömeinek megélése.

A nosztalgia veszélyforrás is lehet egy párkapcsolatban, ugyanis egy nem működő kapcsolatot, nem kielégítő helyzetet takarhat el szemünk elől, mely gátolja a változtatást és továbblépést életünkben. Ezekben az esetekben egy adott helyzet értékelését elferdítenek a múltbéli pozitív tapasztalatok, élmények, melyek a jelenben is magyarázó indokként funkcionálnak. Ha viszont az emlékek miatt megrekedünk egy rossz helyzetben, egyúttal fel is mentjük magunkat az erőfeszítés tétel alól, márpedig egy párkapcsolat folyamatos „gondozást” igényel.

Persze korántsem arról van szó, hogy emlékezni rossz, helytelen dolog, hiszen a múltbéli élmények felidézése komoly kapaszkodó is lehet a jelen problémáival való megküzdésében, de ne hagyjuk eluralkodni a nosztalgiát életünkben, mert a múlt csak részben a jelenünk része, és idővel a legszebb emlékek is elhalványulnak, ha pedig nem töltjük fel a jelent tartalommal, üres lesz a jövőnk is.

Fotó:
pixabay.com

Az anyaság következményei

Eredetileg a téli immunerősítésről szerettem volna írni valami hasznos cikket, aztán valahogy elkalandoztam a hírek között. Vajon milyen érdekességre bukkantam? Hát az anyaság hatására az agyra. Lássuk a részleteket!

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Önzetlen ember=több gyermek?

Mi történik azokkal, akik önzetlenül viselkednek, és áldozatokat hoznak másokért? Egy friss kutatás eredményei szerint az önzetlen emberek hajlamosabbak több gyermeket vállalni, és magasabb fizetéseket is érnek el életük során, mint önzőbb társaik.

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.