Menü

Nosztalgia a párkapcsolatban: erőforrás vagy veszély?

A közös élményekre való emlékezés igazi erőforrást jelenthet egy párkapcsolatban, de a nosztalgia veszélyes is lehet, hiszen a múlt felé fordulás gátolhatja a fejlődést és a problémákkal való szembenézést.

Nem mindegy milyen alapokra építjük párkapcsolatunkat, a közös élmények, és szép emlékek segíthetnek a későbbi kapcsolati problémák, válságok kezelésében, megoldásában. A jelen problémáiban elmerülve hajlamosak lehetünk túlzott kritikára és negatív megítélésre párunkkal kapcsolatban, ilyenkor a múltbéli közös élmények felidézése átkeretezi az adott helyzet értékelését. Ráadásul a jó dolgokra való emlékezés feltölt minket, és optimizmust is kölcsönözhet jelenünknek.

Ugyanakkor a nosztalgia, mint sóvárgás az elmúlt dolgok iránt, negatív hatással is lehet életünkre. Egyrészt mert ilyen értelemben az emlékezés a múlt élményeit a veszteség és az elmúlás köntösébe öltözteti. Másrészt pedig, ha a nosztalgia főszerepet kap életünkben, háttérbe szorul a tervezés, a fejlődés és a jelen örömeinek megélése.

A nosztalgia veszélyforrás is lehet egy párkapcsolatban, ugyanis egy nem működő kapcsolatot, nem kielégítő helyzetet takarhat el szemünk elől, mely gátolja a változtatást és továbblépést életünkben. Ezekben az esetekben egy adott helyzet értékelését elferdítenek a múltbéli pozitív tapasztalatok, élmények, melyek a jelenben is magyarázó indokként funkcionálnak. Ha viszont az emlékek miatt megrekedünk egy rossz helyzetben, egyúttal fel is mentjük magunkat az erőfeszítés tétel alól, márpedig egy párkapcsolat folyamatos „gondozást” igényel.

Persze korántsem arról van szó, hogy emlékezni rossz, helytelen dolog, hiszen a múltbéli élmények felidézése komoly kapaszkodó is lehet a jelen problémáival való megküzdésében, de ne hagyjuk eluralkodni a nosztalgiát életünkben, mert a múlt csak részben a jelenünk része, és idővel a legszebb emlékek is elhalványulnak, ha pedig nem töltjük fel a jelent tartalommal, üres lesz a jövőnk is.

Fotó:
pixabay.com

Kisbabát szeretnénk!

Sajnos egyre többeket -Magyarországon már 120 000 párról tudunk- érint a gyermektelenség problémája. Ennek valószínű okairól, a kivizsgálás menetéről, a lehetséges megoldásokról lesz szó a következőkben.

Nulladik levél a fiamnak

Karácsony alkalmából egy nagyon őszinte, személyes hangvételű írásomat osztom meg az Olvasókkal, 7 hónapos terhesen. Mit mondhatok a fiamnak, aki még csak most készülődik a világra, és magam is csak most próbálok felkészülni az érkezésére...?

Babonák és valóság: hogy deríthetjük ki a baba nemét?

A népi hiedelmek tárháza a kíváncsi kismamákat sem hagyja jótanács nélkül. A régiek szerint számtalan titokzatos jelből következtethetünk születendő gyermekünk nemére. Összegyűjtöttük a legérdekesebb babonákat, de adunk néhány valóban hasznos tippet is, amivel kideríthetjük, kék vagy rózsaszín rugdalózóból érdemes-e betáraznunk.

"Anyaaaaaaaaaa!!!"

A gyerekek gyakran nyafognak. Nyúzzák a szülőt, ha fáradtak, ha éhesek, ha elevenek, ha érdeklődőek, ha egyszerűen csak a középpontban akarnak lenni, mert azt szeretnék, hogy csak rájuk figyeljünk. Fontos, hogy a gyermek érezze bármikor fordulhat hozzánk, mindig tudunk rá szakítani egy kis időt - de vajon van egy határ?

Terhesség alatt kettő helyett eszünk? (Nem)

Sajnos a kismamáknak nem egyszerű az élete, mert szinte attól a pillanattól kezdve, ahogy a család is tudomás szerez a terhességről, folyamatossá válik az etetés. A feladat sportos, fitt kismamákká válni, ami - pláne nagytestvér és munka, háztartás mellett- nem olyan egyszerű. Sosem fogom azt állítani, hogy könnyű, de egyáltalán nem is bonyolult, vagy teljesíthetetlen.