Menü

Nosztalgia a párkapcsolatban: erőforrás vagy veszély?

A közös élményekre való emlékezés igazi erőforrást jelenthet egy párkapcsolatban, de a nosztalgia veszélyes is lehet, hiszen a múlt felé fordulás gátolhatja a fejlődést és a problémákkal való szembenézést.

Nem mindegy milyen alapokra építjük párkapcsolatunkat, a közös élmények, és szép emlékek segíthetnek a későbbi kapcsolati problémák, válságok kezelésében, megoldásában. A jelen problémáiban elmerülve hajlamosak lehetünk túlzott kritikára és negatív megítélésre párunkkal kapcsolatban, ilyenkor a múltbéli közös élmények felidézése átkeretezi az adott helyzet értékelését. Ráadásul a jó dolgokra való emlékezés feltölt minket, és optimizmust is kölcsönözhet jelenünknek.

Ugyanakkor a nosztalgia, mint sóvárgás az elmúlt dolgok iránt, negatív hatással is lehet életünkre. Egyrészt mert ilyen értelemben az emlékezés a múlt élményeit a veszteség és az elmúlás köntösébe öltözteti. Másrészt pedig, ha a nosztalgia főszerepet kap életünkben, háttérbe szorul a tervezés, a fejlődés és a jelen örömeinek megélése.

A nosztalgia veszélyforrás is lehet egy párkapcsolatban, ugyanis egy nem működő kapcsolatot, nem kielégítő helyzetet takarhat el szemünk elől, mely gátolja a változtatást és továbblépést életünkben. Ezekben az esetekben egy adott helyzet értékelését elferdítenek a múltbéli pozitív tapasztalatok, élmények, melyek a jelenben is magyarázó indokként funkcionálnak. Ha viszont az emlékek miatt megrekedünk egy rossz helyzetben, egyúttal fel is mentjük magunkat az erőfeszítés tétel alól, márpedig egy párkapcsolat folyamatos „gondozást” igényel.

Persze korántsem arról van szó, hogy emlékezni rossz, helytelen dolog, hiszen a múltbéli élmények felidézése komoly kapaszkodó is lehet a jelen problémáival való megküzdésében, de ne hagyjuk eluralkodni a nosztalgiát életünkben, mert a múlt csak részben a jelenünk része, és idővel a legszebb emlékek is elhalványulnak, ha pedig nem töltjük fel a jelent tartalommal, üres lesz a jövőnk is.

Fotó:
pixabay.com

Szorongás a várandósság alatt – miért veszélyes?

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz. Ezek a stresszhatások szinte elkerülhetetlenek, viszont komoly következményekkel járhatnak: kihathatnak a kicsi fejlődésére is.

Apa csak egy van!

„A világ tele van jó apákkal. Hogy miről ismerni fel őket? A jó apák azok, akik olyan rettenetesen hiányoznak, hogy távollétükben minden összeomlik. A jó apák azok, akik szeretnek, már jóval azelőtt, hogy megérkeznénk. A világ tele van jó apákkal. És a legjobbak azok, akik mellett életük párja jó anyának érezheti magát.”

Szuperanyukák

"Stresszmentesen" című írásomban tippeket kerestem legutóbb arra, miként lehet elkerülni, kiküszöbölni, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni a felesleges stressz forrásokat a mindennapi életünkben. Fogadd meg ezeket és élj idegeskedések nélkül. Vagy Te anyuka vagy? Ja, akkor mégse!

Óvszer-automatákat az iskolákba?

Újra fellángolt a 2016-ban felvetődött ötlet körüli vita. A társadalmilag nagy százalékban elutasított óvszer-automaták tervét a legtöbb iskolaigazgató is ellenzi, pedig a fiatalok szexuális felvilágosítása és a védekezés felkínálása megfelelő edukációval csökkenthetné a fiatalkori abortuszok számát. Lássuk, mi áll a tervezet hátterében.

Gyerekszáj- Avagy „Anya, tudtad, hogy apa is fiú?”

A gyerekkor minden szakaszának megvannak a maga szépségei, de a beszéddel ismerkedő kicsik aranyköpései hónapokig, sőt, akár évekig garantálják a napi szintű jókedvet és nevetést a családban.