Menü

„Tökjó”

  • Dátum: 2015.03.25., 15:16

Bár szezonja lassan lejár, mégis érdemes kiemelni, milyen jótékonyhatással lehet szervezetünkre a sütőtök.

Nem véletlen, hogy a babák hozzátáplálásánál, főleg ha az őszi illetve téli időszakra esik, már a kezdetektől ajánlják a sütőtök fogyasztását. És korántsem pusztán azért, mert egy finom tökféléről van szó, melyet többféleképpen is elkészíthetünk.

Csak kevesen tudják, hogy a sütőtök alkalmas lehet különböző megfázásos illetve meghűléses betegségek kezelésére, de akár még tüdőgyulladás esetén is segítségünkre lehet a gyógyulásban. A sütőtök enyhíti a köhögést, a tüsszögést és csillapítja az asztmás rohamokat.

Ezenkívül hozzájárulhat bőrünk egészségének és szépségének megőrzéséhez, de a népi gyógyászatban még emésztési problémák kezelésére is hasznosítják.

És akkor lássuk, milyen hatóanyagokat is tartalmaz ez az egyébként ízletes, de alacsony kalória tartalmú zöldség! A sütőtök tartalmaz többek között cinket, vasat, kalciumot, foszfort, karotint, valamint értékes B-vitaminokat és C-vitamint is.

Nemcsak sütve, hanem főzve is elkészíthetjük, például készíthetünk belőle krémlevest, desszertként is fogyaszthatjuk, vagy körteként is tálalhatjuk. A lényeg, hogy nem érdemes kihagyni étrendünkből, lemondva ezzel számos pozitív élettani hatásáról.

Fotó:
Pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!