Menü

Nem érdemes elmulasztani az ebösszeírást

Az ebösszeírás határideje a legtöbb településen már lejárt. Ha lemaradtunk a kijelölt határidőről, akkor is érdemes lehet cselekedni, mert a kiszabható büntetés mértéke igen magas.

Az országos döntés értelmében a települési önkormányzatoknak legkésőbb tavaly év végéig meg kellett volna tartaniuk az ebösszeírást. Ez sok településen elmaradt, vagy a kiírt határidőig nem érkezett be elegendő mennyiségű adat, így a lehetőséget meghosszabbították februári-márciusi határideig. Az adatlapot papír alapon, vagy némely önkormányzatoknál elektronikus úton (is) be lehet küldeni, vagy helyben kitölteni. Olyan adatokat kell rajta szerepeltetni a kutya adatain kívül, mint a mikrochip, az ivartalanítás, az oltási adatok, valamint az esetleges kisállat-útlevél adatai, és a műveletekhez kapcsolódó állatorvos neve, valamint kamarai bélyegzőjének száma. Ez azt jelenti, hogy az adatlap kitöltéséhez szükség lehet egy kis otthoni kutatómunkára, így aki még nem töltötte ki, vagy vigye haza az adatlapot, vagy vigyen el minden fontos adatot a hivatalban való kitöltéshez.

Itt kell megemlíteni, hogy aki esetleg elmulasztotta a mikrochip-beültetési kötelezettségét, annak javasolt ezt megtenni az ebösszeírási adatok leadása előtt. 2013. évtől minden négy hónapnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni, és azt regisztrálni az országos Petvetdata elnevezésű adatbázisban. Ezt egyébként kutya örökbefogadás esetén az örökbeadó szervezet intézi, és kötelezi a leendő gazdit, de a lelkiismeretes tenyésztők is maguk gondoskodnak a kutyák mikrochip-el való ellátásáról. Ez is egy jó szűrő lehet kutyavásárláskor, mert beszédes lehet, ha a tenyésztő erre sajnálja a ráfordítást, még akkor is, ha mindez csak az állat 4 hónapos koráig kötelező. A lelkiismeretes tenyésztők és örökbeadók ugyanis kellőképpen tájékozottak erről a kérdésről, és szeretnének nyugodtak lenni a kezük alól kikerült kutyák sorsával kapcsolatosan, ezért is preferálják azt, hogy az ő égiszük alatt már megtörténik a rizsszem méretű mikrochip beültetése.

Akár a mikrochip, akár az ebösszeírás elmulasztása drága büntetési összeget róhat maga után. Az előbbinél 45 ezer forint, az utóbbi esetében pedig 30 ezer forint lehet a mulasztási díjtétel. Így mindenképp érdemes cselekedni, még akkor is, ha „látszólag” lejárt a határidő. A mikrochip beültetéssel kapcsolatban keresse fel a helyi állatorvost, az ebösszeírással kapcsolatosan pedig a település jegyzője tud tájékoztatást nyújtani. 

Fotó:
pixabay.com

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

Hogyan (ne) viselkedjünk konditeremben?

Néhány egyszerű illemszabály betartásával mindenki kellemesebben és családias légkörben érezheti magát az edzőteremben, mely dolgokra figyeljünk oda, ha a sportnak ezt a fajtáját választjuk?