Menü

Napozni jó, de csak ésszel!

  • Dátum: 2015.05.14., 13:41

Ismét itt a jó idő, a napsütés, így újra érdemes felfrissíteni kopottas tudásunkat a testünket érő sugárzás előnyeiről és hátrányairól.

Sajnos még manapság is rengeteg a tudatlan, vagy félművelt ember a témában, pedig évről-évre visszatérő, fontos dologról van szó. Napozni lehet és kell, de csak ésszel.

Mert, ha nem így cselekszünk, annak egészségtelen, súlyos következményei lehetnek. Először is bőrünk fiatalságáról van szó, persze nem ez a legfontosabb, de tudnunk, kell, hogy a napon töltött órák számának növekedésével párhuzamosan öregszik a bőr. A másik, fontosabb téma a sugárzás hatására kialakuló elváltozás, daganat, melanoma.

Ezek megelőzésére fényvédő krémeket, tejeket, olajakat használunk, a kínálat óriási, azt már magunknak kell kitapasztalnunk, hogy melyik termék és faktorszám felel meg a saját bőrtípusunknak.

Leégni természetesen nemcsak napozáskor lehet, ha olyan tevékenységet végzünk (például kerti munka, vagy sportolás), amely során testünk hosszabb ideig van kitéve az UV-sugárzásnak, akkor is gondoljunk a védelemre.

A napfényvédő terméket legalább fél órával a napozás előtt kenjük bőrünkre, s ne feledkezzünk meg arról, hogy napozás után is érdemes krémet használni.

Az UV-sugárzás az optikai (barnulás) és a belső (D-vitamin képződésének elősegítése) jótékony hatás mellett többféle kárt tud tenni szervezetünkben, a már említett öregedés és rákos elváltozás mellett szemproblémákat okozhat és egyéb roncsoló hatást is előidézhet.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.