Menü

A főtt tojás imádata

Húsvét környékén gyakran járunk úgy, hogy lelkesen elkészítjük a sok szép főtt tojást, majd nem tudunk vele mit kezdeni. Pedig a főtt tojás isteni eledel, nagyon egészséges és sokféleképpen felhasználható. Összegyűjtöttük a kedvenc felhasználási javaslatainkat.

A főtt tojás rendkívül egészséges, mivel kiváló fehérjeforrás, alacsony a glikémiás indexe és a szénhidráttartalma. Cukorbetegek, fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják, sőt létezik olyan diéta is, amely direkt a főtt tojásra épít. Ezt azért önmagában nem javasolnánk, mert fontos a változatos étkezés, és nem érdemes egyetlen ételre építeni a fogyókúránkat. Viszont a húsvéti időszakban a legtöbb háznál sok főtt tojás marad. Használjuk ezt fel különféle változatos módokon.

  • Készítsünk belőle skót tojást! Az eredeti nevén scotch egg egy egésztojásból készült fasírt. A főtt tojás köré darált húst nyomkodnak, majd ezt bepanírozzák és kisütik. Tudnak valamit a skótok, mert ez az étel fantasztikus! Ráadásul húsmentes módon, szójából, vagy humuszból is elkészíthető.
  • Megbolondított tojáskrémet készíthetünk, ha a főtt tojást felaprítjuk, és dijoni mustárral, kurkumával, curryvel, valamint medvehagymával, és egyéb ízlés szerinti fűszerekkel keverjük össze.

  • Hamis kaszinótojáshoz minél több főtt tojás szükséges: vágjuk félbe, vegyük ki a sárgáját, keverjük össze petrezselyemmel és snidlinggel, vagy egyéb ízlés szerinti zöldfűszerekkel, és tegyük vissza a tojásfehérjébe az így összekevert tojássárgáját. Majonézes salátalevelekkel borítsunk be egy jénai tálat, és ebbe helyezzük lefelé fordítva a megtöltött főtt tojásokat. Öntsünk még rá majonézes szószt, tehetünk hozzá paradicsomot, valamint bolondítsuk meg piros arannyal.
  • Használjuk szendvics töltelékként! Tojásszeletelővel felszelve könnyedén tehetjük a szendvicsbe szalámi helyett, vagy mellé is. A friss, hazai zöldségekkel kiváló ízkombinációt nyújt.
  • Készítsünk főtt tojásos gratint kerámia tálban, póréhagymás alappal. Kiadós és finom ebéd.

Fotó:
pixabay.com 

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Szíverősítő ételeket a mindennapokba!

A szív- és érrendszeri megbetegedések már-már népbetegségnek számítanak Magyarországon, bármelyik társadalmi rétegről is legyen szó. Pedig az étkezés odafigyelésével, és néhány finomsággal könnyen csökkenthetjük a kockázatát.

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.

Őrizd meg látásod mediterrán étrenddel

A legújabb kutatási eredmények szerint a mediterrán stílusú étrend követése jelentősen csökkenti a vakság egyik legfőbb okának kialakulási kockázatát.