Menü

Fűszervaj pillanatok alatt házilag

A bolti fűszervajakban, sajt- és vajkrémekben rengeteg adalékanyag található: ízfokozók, állományjavítók, tartósítószerek, és még sok más. A bizonyos E betűs adalékanyagok listája sokszor hosszabb, mint a természetes összetevőké. Ezért ilyen jellegű élelmiszereket különös odafigyeléssel vásároljunk, és minden esetben gondosan olvassuk el a termékek összetevőlistáját. Bár sokszor ez több időt vesz igénybe, mint otthon elkészíteni valami finom kenyérrevalót.

A házi fűszervaj összeállítása nagyon egyszerű: kb. 150 grammnyi teavajat vegyünk elő, és hagyjuk elöl egy napig vajtartóban, vagy lefedett tányérban. Ha a konyha hűvös helyén tároljuk, akkor a nyári melegben sem kell aggódnunk azon a tévhittel ellentétben, hogy a vaj tönkremegy és megromlik. Egy nap után már krémes, jól kenhető és keverhető állaga lesz. Ehhez adjuk hozzá a következőket:

- Kb. két maroknyi reszelt füstölt sajt, pl. házi sajt, vagy Anikó sajt, amit mindenképpen a reszelő legapróbb részén reszeljünk, hogy jól összekeverhető legyen
- bazsalikom
- házi vegeta: sómentes, bioboltban kapható fűszerkeverék
- tört chili (emiatt nem kell aggódnunk, ha megfelelő mennyiségben adjuk hozzá, akkor kellemesen telt és fűszeres, de nem csípős ízt kapunk, mivel a sajt és a vaj jól lágyítja a chili ízét)
- fokhagymapor, vagy kb. 2-3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomóval nyomva. 

Ezeket keverjük össze és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket. Ha továbbra sem tesszük hűtőbe, vagy csak kevésbé meleg helyen tároljuk, akkor könnyen kenhető, és finom fűszervajat kapunk. A legfinomabb, ha magos pirítós kenyérrel fogyasztjuk, vagy teljes kiőrlésű, rostban gazdag kenyérrel, valamint paradicsommal. Ilyen formában kiváló reggeli, vagy vacsora válik belőle, de szendvicsekhez is tökéletes alapanyag. 
Fogyasszák egészséggel! 

Fotó: 
Pixabay.com

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.

Lennél vegán?

Mi a különbség a vegán és vegetáriánus étrend között? Kipróbálnád a vegán életmódot, vagy túl szélsőségesnek találod? A növényi alapú étrendnek kétségtelenül számos előnye is van, érdemes tenni egy próbát és megfigyelni mi történik, azonban a megfelelő körültekintés és a tudatos tápanyag összeállítás ennél az irányzatnál is nagyon fontos.