Menü

Minden kilencedik újságíró cukorbeteg, és minden hatodik tapasztalt neuropathiás tünetet a MUOSZ egészségnap résztvevői közül

  • Dátum: 2015.06.16., 08:47

Újságírók egészségét mérték föl a Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja keretében a MUOSZ egészségnapján a Wörwag Pharma támogatásával. „A szakma egészségi állapota szerencsére elég jónak mondható az egészségnap tapasztalatai alapján, de az is kiderült, hogy a cukorbetegség és szövődményeinek szűrésére érdemes több figyelmet fordítani.” – mondta el dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója a vizsgálati eredmények alapján.

A szűrésen szív és érrendszeri (pl. vérnyomás, koleszterin, vércukor stb.), tűdőgyógyászati (pl. légzésfunkció, véroxigén szint stb.), szemészeti, testanalízis (pl. derék-csípő arány, testzsírtömeg-, vázizomtömeg-, hasi zsírfelületmérés stb.) vizsgálatokat végeztek. Felmérték az újságírók hallását, látását is. Ebben a körben kaptak helyet a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődményeként jelentkező neuropathia vizsgálatok is. Ezek azért nagyon fontosak, mert a szenzoros neuropathia következtében éppen a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy esik ki teljesen, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. Vagyis a betegek célzott szűrések nélkül vagy nem veszik észre a bajt, vagy esetleg félreértelmezik a panaszokat. Végül, de nem utolsó sorban a résztvevők képet kaptak fizikai aktivitásuk szintjéről is. A szűrésen 134 fő vett részt.

Az eredmények összesítése alapján megállapították, hogy a résztvevő újságírók körében az országos átlaghoz képest ritkábban van jelen az elhízás és a dohányzás, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a szűrést még mindig inkább az egészségtudatos emberek látogatják. Ehhez képest a magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget az országos átlagnak nagyjából megfelelő mértékben mutattak ki a vizsgálatok, ami alátámasztja, hogy még az egészségükre odafigyelő embereknek is érdemes szűrésen részt venniük. Az eredmény azért is elgondolkoztató, mert az ismert cukorbetegek száma hazánkban 6-700 ezerre tehető, de e szűrés és más felmérések tanúsága szerint a lakosság 10%-a cukorbeteg. Vagyis még mindig nagyon magas a fel nem ismert cukorbetegek aránya. A neuropathia gyanú is sok esetben felmerült: a szűrésen résztvevők közül minden 6. ember tapasztalt már valamilyen neuropathia tünetet: például végtagjaiban égő érzést, bizsergést vagy zsibbadást.

A szűréseken való rendszeres részvétel bizonyos életkor felett életet menthet. Ezért támogatja évek óta a Wörwag Pharma a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű rendezvénysorozatot. – hangsúlyozta dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója. „Azért fontos az ilyen kezdeményezés, mert motivációt jelenthet azok számára, akik önmaguktól nem indulnának el állapotuk felmérésére, ha nincs konkrét panaszuk. Azonban a legtöbb betegségnél azelőtt lehet igazán hatékonyan beavatkozni, mielőtt a panaszok jelentkeznének.”

A diabéteszes neuropathia célzott szűrések nélkül nehezen észrevehető betegség. Pedig a cukorbetegek mintegy 30%-át, hazánkban legalább 240 ezer embert érint. A neuropathiának ez a típusa nemcsak az idegrostok károsodását okozza, hanem többek között szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. A neuropathiás cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a szövődmény által nem érintett diabéteszesek között, amelyen segíthet a korai felismerés és a helyes kezelés. A Wörwag Pharma évek óta támogatja az egészségprogram mellett a szakszerű ellátást biztosító rendelők működését is. Eddig 13 ilyen intézmény megnyitásához és működtetéséhez nyújtott segítséget. Ennek következtében 2014 végére az ország neuropathia centrumaiban vizsgált páciensek száma elérte a 7000-t, szemben a 2009-es 3300 fővel. A fővároson kívül is elérhető már a szakszerű diagnózis és kezelés: Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrött, Debrecenben és Pécsett is.

Forrás, fotó:
Newsbreakers

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

Hogyan (ne) viselkedjünk konditeremben?

Néhány egyszerű illemszabály betartásával mindenki kellemesebben és családias légkörben érezheti magát az edzőteremben, mely dolgokra figyeljünk oda, ha a sportnak ezt a fajtáját választjuk?