Menü

A szabadtéri szex veszélyes lehet!

  • Dátum: 2015.07.21., 14:49

Nyáron a szerelem egy pillanat alatt fellobbanhat, és a fesztiválokon a felfokozott szabadságérzés illetve a vízparton a romantikus környezet mámoros éjszakákra csábíthat. A bulik, a pezsgés, a kikapcsolódás hevében azonban könnyebb megfeledkezni arról, hogy a szabadtéri szerelmeskedés számos egészségügyi veszélyt rejt a nők számára – a homokban, vízben, a rosszabb tisztálkodási körülmények között könnyebb elkapni az intim fertőzéseket.

A nyár elmaradhatatlan „kellékei” a fesztiválok, amelyeket szívesen látogatunk a társaság, a szórakozás, a koncertek és a kikapcsolódás kedvéért. A felfokozott hangulatnak köszönhetően kalandokba is könnyebben bonyolódunk. „A fülledt melegben, csillagfényes éjszakán gyakran előfordul, hogy egy szerelmes pár intim helyzetbe kerül, de érdemes tisztában lenni a szabadtéri szex lehetséges veszélyeivel. A bőrfelületen lévő kórokozók a nagy melegben sokkal nagyobb számban vannak jelen, és a fesztivál poros földje is számos kellemetlenséget okozhat, amennyiben a hüvelybe jut” – figyelmeztetett dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, aki kiemelte: a körülményes tisztálkodási lehetőségek is rossz hatással lehetnek az érzékeny testrészekre.

A hüvely védekezőképességére a mesterséges és természetes vizek is veszélyt jelenthetnek - előfordulhat, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is gombás vagy bakteriális fertőzést kapunk egy szállodai medencében, a tóparton vagy akár a tengerparton eltöltött mámoros éjjelen. „A medencék és jacuzzik tisztántartására szolgáló klór lúgos pH-értékű, ami rossz hatással van a normál hüvelyflórára, és csökkenti a fertőzések elleni természetes védelmet. A tenger viszont kevésbé rizikós közeg, mint a természetes édes víz” – tette hozzá a szakorvos.

A női intim egészséget a szabadtéri szerelmeskedés mellett maga a strandolás is veszélyeztetheti - a vízzel és homokkal a szervezetbe kerülő kórokozók ugyanis alhasi fájdalmakat, égő viszketéssel járó gyulladást okozhatnak. Így fontos, hogy ne csak kezelni, de megelőzni is tudjuk a bajt. „Nyaralás, illetve rendszeres uszodahasználat előtt tanácsos felkészülő kúrát tartani. Az aloe verát és a friss fenyőlomb, illetve lucfenyőhajtás kivonatot tartalmazó intim lemosók segítenek fenntartani a hüvely savas PH-ját, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, így erősítik a szervezet saját védelmi rendszerét” - mondta el a témában rendezett kerekasztal beszélgetésen dr. Szabari Erika nőgyógyász.

„Alacsony kórokozószámú fertőzöttség esetén gyógynövénytartalmú – például zsályával gazdagított - hüvelykúpok is megfelelő kezdeti kezelést jelenthetnek, mivel alkalmasak az akut panaszok csillapítására és a kezdeti tünetmentesítésre. Amennyiben a panaszok néhány napon belül nem enyhülnek, a nyaralásból visszatérve keressünk fel nőgyógyászt vagy urológust, aki diagnosztizálja a problémát és megfelelő gyógymódot ír elő” – tette hozzá a szakorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészség megőrzése érdekében fürdés után ajánlott minél hamarabb lecserélni a vizes fürdőruhát.

Forrás, fotó:
redlemon

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.