Menü

Mennyit és mit igyon a gyerek?

Kisgyerekeknél, főként babáknál nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodni: a bevitt folyadék mennyiségére és minőségére is oda kell figyelnünk.

Bár csak úgy, mint a felnőttek esetében, a gyerekeknél is a tiszta víz a legmegfelelőbb folyadék, sok gyerek nem fogadja el a vizet. Nem csoda hát, ha a szülők mindenféle alternatívát bevetnek annak érdekében, hogy igyon eleget a gyerek. De ahogyan a bevezetőben már kiemelésre került, a mennyiség nem az egyetlen szempont a folyadékpótlásnál, ha nem megfelelő italokat választunk gyermekeink számára, egy sor problémát idézhetünk elő vele, és az sem biztos, hogy sikerül megakadályoznunk a kiszáradást.

Az első időszakban az anyatejes táplálás, illetve a tápszerrel történő etetés biztosítja a babák számára a megfelelő folyadékpótlást. Később azonban féléves kor után, a hozzátáplálás megkezdésével, fokozatosan be kell iktatni az étkezéseket követő itatást is. 

Kánikulában a gyerekek szervezete is rengeteg folyadékot veszít, és nem feltétlenül lesz egyértelmű a szomjúság, a nem megfelelő folyadékpótlás könnyen vezethet kiszáradáshoz. A kiszáradás jele lehet például, hogy a baba sápadt, aluszékony, szemei karikásak. Féléves kor után a felforralt majd lehűtött víz mellett, próbálkozhatunk frissen facsart gyümölcslével történő itatással. Ha teáztatással próbáljuk a megfelelő folyadékpótlást biztosítani gyermekünk számára, válasszunk valódi gyümölcsteákat (melyek nem tartalmaznak aromát, koffeint, és színezékanyagot), egyéves kor után ízesíthetjük akár mézzel és citrommal is.

A mesterséges üdítőitalok fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, mivel ezek alapanyagai károsak lehetnek a fogazatra, allergiás reakciót válthatnak ki, magas cukortartalmuk pedig számos más problémát idézhet elő (felpörgetik a gyerekeket, fokozhatják a szomjúságot). Ha gyermekünk elutasítja a tiszta vizet, próbálkozzunk természetes gyümölcslevekkel, olyan módon, hogy a 100%-os gyümölcslevet vízzel hígítjuk. A gyümölcslevek „tisztán” történő rendszeres fogyasztása azért nem ajánlott, mert a gyümölcscukor, illetve a gyümölcssav szintén roncsolja a fogazatot.

A gyümölcsök fogyasztása azonban kifejezetten javasolt, hiszen általuk is pótolhatjuk a folyadékot, és értékes tápanyagot biztosíthatunk a szervezet számára. A kicsik folyadékszükséglete a szakemberek szerint hozzávetőlegesen úgy alakul, hogy 6 és 12 hónapos kor között 1 dl, egyéves kortól már 6-7 dl, óvodáskorban pedig 1 l. Ezek a számok csak iránymutatóak a felnőttek számára, de ez egyénileg és helyzettől függően változhat. Hiszen kánikulában például folyamatos folyadékpótlásra van szükség a kicsiknél, akik ráadásul hajlamosabbak a kiszáradásra.

A gyerekek hajlamosak megfeledkezni a rendszeres folyadékpótlásról, hiszen figyelmüket könnyen lekötik a játékok és a különböző ingerek, ezért a szülőknek kell gondot fordítaniuk arra, hogy gyermekük eleget, és megfelelő minőségű folyadékot igyon.

Fotó:
Pixabay.com

 

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.