Menü

Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk

Szerencsére elterjedőben van az egészséges életmód, de egyúttal egyre több tanácsot, javaslatot olvashatunk arról, hogy mit együnk, milyen ételeket kerüljünk, hányszor és mit sportoljunk. Ezek az információk pedig ellent mondhatnak egymásnak – vajon miért? A válasz többek között az, hogy mindenkinek a teste másképp reagál.

„Ne fogyassz tejterméket, mert a tej csak a kisbociknak való! Ne egyél glutént, mert rossz hatással van a szervezetedre! Fogyassz minél több rostot, mert az jót tesz az emésztésnek!” – hallhatjuk és olvashatjuk az információhalmazban. Mindeközben lehet, hogy a Te tested teljesen másképp válaszol: elképzelhető, hogy kívánod a tejet, és úgy érzed, jót tesz az emésztésednek. Lehetséges, hogy igényled a glutént, mert így érzed táplálónak az étkezésedet. Benne van a pakliban, hogy a túl sok rost számodra szorulást okoz, hiába hirdetik mindenhol a jótékony hatását. Nem lehet tehát egységes, sablonos tanácsokat adni, ami mindenki számára megfelelő. A legfontosabb, hogy megfigyeljük saját magunkat.

A közérzetünk, a szervezetünk, a bőrünk, a hangulatunk mind-mind reagál az étkezésünkre. Így a megfigyelést komplex módon alkalmazzuk, holisztikus szemlélettel tapasztaljuk meg saját magunkon, hogy mitől érezzük igazán jól magunkat a bőrünkben. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megtenni, ha őszinték vagyunk önmagunkhoz. Ne azért együnk, vagy ne együnk valamit, mert a barátnőnk is hasonlóan étkezik, vagy ezt javasolta egy híres életmód-tanácsadó. Inkább azért, mert azt tapasztaljuk saját magunkon, hogy nekünk így a jó, testileg és lelkileg is. Bár lehet, hogy jól esik a finomlisztes, mélyhűtött pogácsa, de a lelkünk mélyén érezni fogjuk, hogy nem teljes az örömünk, ha ilyesmit eszünk. 

Fotó:
Pixabay.com

Tízórais doboz: van élet a szendvicsen túl!

Sokszor okoz fejtörést, hogy mit csomagoljunk iskolás gyermekünk tízórais dobozába. Nézzünk körül, mi mindent tehetünk egy picike uzsonnás dobozba, ami egészséges, finom és garantáltan megeszi a gyerekünk!

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Mesterséges édesítőszer: se nem jó, se nem rossz

A cukorhelyettesítők semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek, viszont kárt sem okoznak – derült ki egy nemrég megjelent tudományos összefoglalóból.