Menü

Lehet az egészségügyet is szeretni?

  • Dátum: 2015.09.07., 15:00

Már nemcsak vásárlást, utazási és egyéb szolgáltatásokat keresünk, intézünk, értékelünk online, hanem orvost is egyre inkább a neten választunk. Míg számos nemzetközi egészségügyi oldal több milliós látogatóval rendelkezik, Magyarországon mostanában válik egyre népszerűbbé az interneten történő orvos keresés és az orvosok értékelése, és a FoglaljOrvost.hu friss statisztikai adataiból úgy tűnik, a magánorvosokkal nagyon elégedettek a páciensek.

Online keresünk orvost

Külföldön már régóta kedveltek azok az orvosi oldalak, amelyek teret adnak a közösség építésének, az értékelésnek – ez persze kockázatos lehet a negatív vélemények miatt, de éppen ezért növeli a hitelességet is. Ilyen például a Mayo Clinic oldala, de említhetjük a HealthHub online klinikát, ahol 1,5 millió látogató keresi fel az oldalt havonta.

Az orvosválasztás Magyarországon különösen érzékeny terület, amellett, hogy mindenki a lehető legjobb ellátást szeretné kapni, senki nem szeretne órákat várni minderre. Éppen ezért válnak egyre népszerűbbekké az online foglalási rendszerek, és az azokon olvasható vélemények, amelyek a reklámszövegekkel szemben valós tapasztalatokon nyugvó információkat nyújtanak.

Emberi bánásmód, türelem, alapos kivizsgálás – ezt értékelik a páciensek

A vezető hazai időpont foglaló portálon, a FoglaljOrvost.hu-n már közel 40.000 foglalás és 15.000 értékelés született az 2011-es indulása óta, a foglalók csaknem 40%-a értékeli orvosát, az értékelések átlagértéke 4,76 volt a portál legfrissebb, 2015 augusztusi adatai szerint.   Alapvetően az emberi bánásmódot, türelmet és alapos kivizsgálást tartják a legtöbbre, míg negatívumként a rendelő rendezetlenségét, az asszisztencia mogorvaságát, illetve az árat említik.

„Az oldal indulásakor még találkoztunk az értékelésekre vonatkozó az orvosi félelemmel, sokan a fórumokon található rémtörténetektől és "az unokatesóm nagynénje hallotta, hogy" típusú megbízhatatlan véleményektől tartottak. Ma már az orvosaink büszkék, és saját weboldalukon is szívesen használják fel a páciensek által írt hasznos véleményeket. A működés óta eddig összesen kétszer kellett moderálnunk irreleváns tartalmakat” - mondja Straub Fanni a Foglaljorvost.hu oldal alapítója. A FoglaljOrvost.hu tapasztalatai szerint a nők szívesebben véleményezik orvosukat, mint a férfiak, legnagyobb arányban pedig gyermekeik kezeléséről írnak.

Elégedettek vagyunk a magánorvosokkal

„A felmérés szerint a negatív megjegyzések tipikusan legtöbbször magára a szolgáltatás árára érkeznek vagy arra, ha nem megfelelő a tájékoztatás az árról a honlapon vagy a rendelőben. Sokan a magánegészségügyön verik el a port az állami egészségügyi rendszer hiányosságai miatt. Ez azonban nem a magánorvosok és szolgáltatók felelőssége, ők szeretnének a betegek és saját maguk számára is alternatívát nyújtani, ahol nyugodt körülmények és transzparens juttatások mellett végezhetik a gyógyító munkát" - tette hozzá Straub Fanni. Mindez azt is jelenti, hogy ma Magyarországon mégis létezik az egészségügynek olyan területe, amelyről a páciensek elégedetten tudnak nyilatkozni, és amely folyamatosan bővíti szolgáltatásai körét. A fizetőképes kereslet növekedésével főképp a diagnosztika és az ellátások terén a magán egészségügy egyre nagyobb terhet vehet le mind az állami ellátórendszer, mind pedig a páciensek válláról egyszerűbb, átláthatóbb, minőségi szolgáltatásokkal.

Az olyan oldalakon, mint a FoglaljOrvost.hu, az üzemeltetők szinte napi kapcsolatban vannak orvosaikkal, és a visszajelzéseken keresztül a páciensekkel is. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a személyes kapcsolat mind az orvosok számára, mind pedig a páciensek számára rendkívül fontos tényező, emeli a szolgáltatások színvonalát, és megadja a független visszajelzések rendszerét a pácienseknek is, akik így jobban a magukénak érezhetik családjuk egészségének sorsát.

Forrás, fotó:
Arvalicom

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.