Menü

Online egészség

  • Dátum: 2015.09.10., 13:22

Ma már számos olyan internetes oldal, program és alkalmazás létezik, amelynek központjában az egészség áll. Az egészséges életmód, a mozgás és a táplálkozás reformja népszerű téma, s ez jól is van így. A számítógép előtt rengeteget megtudhatunk szervezetünkről, annak működéséről, a különböző mozgásformákról, sportágakról, újdonságokról. A legfrissebb táplálkozási trendek és a legújabb kutatások mellett informálódhatunk arról is, hogy az adott ételnek, összetevőnek milyen hatása lehet ránk, melyek a kockázatok, veszélyek, miből mennyit és mikor együnk.

Ezek mind-mind fontos információk, azonban ennél már tovább is tudunk menni, ha van rá igényünk. Elérhetőek olyan oldalak, ahol kérdőívek kitöltésével személyre szabottan tudunk tájékozódni. Azaz nem általános információkat kapunk, hanem olyanokat, amelyekre pont nekünk van szükségünk, ezáltal még értékesebb, specializált tudáshoz jutunk.

Persze tudni kell, hogy az interneten nem lehet orvos-betegeset játszani, kizárólag annak a segítségével meggyógyulni, és nem érdemes a különböző „tuti” tippeket készpénznek venni. Itt sem arról van szó. Inkább arról, hogy célzottabban vehetjük vizsgálat alá magunkat, egészségi állapotunkat, életmódunkat. Ez nem mindig könnyű, objektív, külső szemléletre és egy nagyjából helyes önértékelésre van szükség.

Ha mindez megvan, értékes eredményt kaphatunk, s ha másra nem, talán ez rávesz arra, hogy megvizsgáljuk: jó úton járunk, vagy sem egészségünket, életünket tekintve.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.