Menü

Menzareform: tényleg egészségesebben eszik a gyerek?

Valami végre elmozdult az egészségtudatos táplálkozás irányába, ha már a közétkeztetés is reform alá került, ez mindenképpen jó hír. A minisztériumi rendelet ugyanis részletesen szabályozza a bölcsődei-óvodai-iskolai menzák menüjét, valamint a felhasználható alapanyagokat, kalóriatartalmat, stb. Kérdés, hogy vajon mennyire lehet nyugodt az egészségtudatos, gyermeke táplálkozására odafigyelő szülő? 

Az új rendelkezések szerint a menzák menüjében több a zöldség és gyümölcs, kevesebb a cukor és a só, valamint több a teljes kiőrlésű pékáru. Nem kerülhet az asztalra cukros üdítő, és a tálaláskor sem lehet pluszban sózni-cukrozni az ételeket. Mint mondják, az asztalokra kihelyezett só- és cukortartókat el kell látni egy felirattal, miszerint "a túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet". 

A felirat talán kevésbé hatékony, főleg a kisebb gyerekek esetében, de vélhetően a kamaszok is ritkán törődnek ilyesmivel. Mindenképpen örvendetes a megújulás, amely azt jelzi, hogy jó úton haladunk, de az egészségesen táplálkozó szülők még mindig nem nyugodtak igazán. A menüben így is minden második nap krumpli szerepel, rizst sokkal ritkábban kapnak a gyerekek ehhez képest, a tészták továbbra is finomlisztből készülnek, és az édes ételek szintén cukorral. Az sem teszi boldoggá az egészségtudatos anyukákat és apukákat, hogy a gabonaalapú ételeknek csak a fele készül teljes kiőslésű lisztből. 

Mint azt a szakemberek ismertették, a változtatás így is nehézkes volt, a gyerekek ízlése ugyanis általában ellentétes azzal, hogy mi az egészséges, és viszonylag nehezebben barátkoztak meg a módosításokkal. Nem lehet tehát azonnal csodát tenni, az étkeztetés átalakítása egy hosszabb folyamat része lehet. 

Jó lenne, ha nem csupán a menzák kerülnének átalakításra, hanem ennek megfelelően a tananyag is: a gyermek szerezhessen ismereteket, hogy miért érdemes kerülni a cukrot, vagy hogy mit jelent és miért fontos a rostdús táplálkozás. Emellett a szülőnek is nagy a felelőssége, hiszen a gyermek elsősorban tőle tanul, és az ő példáját követi. Otthon szerezhet bővebb, mindennapi ismereteket az egészséges táplálkozásról, továbbá hiába kedvezőbb a menzai menüsor, ha a gyermek az otthonában továbbra is egészségtelen ételeket kap, és szülei is csak ilyen ételeket fogyasztanak. Az ismeretbővítés tehát a felnőttekre is ráférne, de nyilván valahol el kell kezdeni: az is haladás, ha a jövő generációja megfelelő ismereteket szerez a témában. Mindazonáltal jó lenne, ha az egészséges életmóddal kapcsolatos információk már az alapműveltség részét képeznék. 

Kezdődik a tél

Mit tegyek az egészségemért most, hogy téliesre fordult az időjárás? Szinte minden télen feltesszük ezt a kérdést, hiszen nyáron sokkal könnyebb dolgunk van: nem kell rétegesen öltözködni, nincs influenza-járvány, és nem merülünk ki olyan hamar. De télen sem kell szenvedéssé válnia az egészségi állapotunk karbantartásának.

A hosszú élet esszenciája

Az, hogy mennyire becsüljük meg az időnket, milyen minőségű életet élünk csak és kizárólag rajtunk múlik. Viszont génjeink nagyban befolyásolják az időtartamot és a betegségek kockázati tényezőit. Hogyha odafigyelünk a testi-lelki harmóniánkra és munkálkodunk rajta, akkor akár még arra is lesz lehetőségünk, hogy a dédunokánkat a kezünkbe tartsuk. A következőkben megtudhatod milyen praktikákra érdemes odafigyelned ahhoz, hogy ez megvalósuljon.

A nagy kávékörkép – 1. rész

Ha unod a gyors instant kávékat, és kipróbálnál valami újat, érdemes előtte tisztában lenni néhány alapfogalommal.

21 nap. Megpróbálod?

Huszonegy nap. Ennyi kell hozzá. Tudtad? Ha valamit 21 napig elég kitartóan végzünk, akkor az elvileg szokássá válik. Mert megszokjuk, megszeretjük, természetessé válik és furcsa lenne, ha nem lenne, egy idő után hiányozna. Mit gondolsz erről, megpróbálod?

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

Magolás, éjszakázás és a véget nem érő tanulás. A vizsgaidőszak nehéz pillanati hamarosan elkezdődnek, ehhez hoztam néhány jól bevált, bizonyított és hasznos túlélő tippet.