Menü

Mi a fontos: a gyermek egészsége vagy a sportkarrier?

  • Dátum: 2015.09.21., 09:17

Napjaink egyik leggyakoribb sérülése kamasz gyerekek esetében, amikor sportolás, elsősorban labdajáték során elszakad a térd elülső keresztszalagja. Nehéz kijelenteni, ebben a helyzetben mi a jó megoldás, hiszen mást akar ilyenkor az edző, mást a szülő, eltérő véleményen van az orvos, és máson a sérült gyermek. Ez a sérülés ugyanis meghatározza egy növekedésben lévő kamasz későbbi életét és sportkarrierjét.

Természetesen a gyermek mihamarabb sportolni szeretne, vissza akar térni társai közé és akár nemzetközi karriert akar befutni. Hasonló állásponton van az edző is, hiszen tudja, a gyermek tehetséges, sokra viheti például a kézilabda-, vagy a labdarúgópályán. A szülő viszont, ha kizárólag a gyermekével és nem saját be nem teljesített vágyaival foglakozik, akkor az egészséget tartja a legfontosabbnak, annak árán is, hogy a gyermeknek fel kell adnia professzionális sportolói törekvéseit.

A helyzet megértésében a legtöbbet az orvos segíthet, aki elmagyarázhatja, milyen kockázatai vannak az ilyen típusú sérüléseknek és gyógyításuknak – vélekedik Dr. Knoll Zsolt Ph.D., az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusa, sportsebésze. – Természetesen szeretné meggyógyítani a gyermeket, de ebben az esetben ez nem az azonnali keresztszalag pótlást jelenti. Ahhoz ugyanis, hogy egy kamasz, tehát még növekedésben lévő gyermek térdműtétjét elvégezzük, fel kell tudni vállalni annak a felelősségét, hogy megsérthetjük a növekedési zónákat az ízületben. Az anatómiai pontokon átvezetett csontfuratok ugyanis, amelyeken áthúzzuk az inakat, megsértik a növekedési zónákat. Ebben a korban ezek adják a csöves csontok hossznövekedését. Így viszont, a szakma egy része azt vallja, a sérülés miatt a növekedés és a mozgás leállhat. Másik része viszont azt mondja, mindez a furat átmérőjétől is függhet.

Dr. Knoll Zsolt térdspecialista egy harmadik csoportba sorolja magát sportsebészként, családapaként. Tisztában van vele, hogy egy sportkarrierje elején álló fiatalembernek nehéz a legjobb megoldást választani. Különösen, ha végiggondolja, hogy mire felgyógyul a sérülésből, akár olyan behozhatatlan előnyre tesznek szert társai a sportág megismerésében és terhelhetőségében, amelyet ő nem valószínű, hogy be tud hozni. Ez pedig nagy valószínűséggel a sportkarrier feladására kényszeríti.

Ilyenkor a szülőnek és az orvosnak össze kell fogni, hogy a gyermek ne szenvedjen újból sérülést addig, ameddig a növekedés be nem fejeződik és biztonsággal a műtétet el nem lehet végezni – tett hozzá a szakértő. – Azt tapasztalom, hogy egyre több ilyen gyermek van, több, korábban magas szinten sportoló fiatalt még a testnevelési óráktól is eltiltanak, és az udvari játéktól is óvnak. Ez óriási lelki terhet jelent egy kamasznak. Nyugat-Európában például több helyen úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy ezek a gyerekek külön iskolába járnak, így védelmük és felépülések is jobban biztosítható. A folyosókat és a lépcsőket például úgy alakítják ki az ilyen intézményekben, hogy a rásérülés csökkenthető, vagy teljesen kizárható. Magyarországon van olyan orvos, aki azonnal megoperál egy gyermeket, közli a beteggel és a családdal, hogy a láb növekedése akár azonnal leállhat. Én azt vallom, hogy a keresztszalag pótlását a növekedés lezárultával is el lehet végezni. 

Forrás, fotó:
emineo

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.