Menü

Rejtett alkoholizmus

  • Dátum: 2015.09.24., 11:34

Az alkoholizmus sokkal bonyolultabb probléma, mint ahogy gondolnánk a hétköznapokban.

Laikus szemmel úgy tűnhet, egy alkoholistát messziről könnyű kiszúrni, lepattant, akaratgyenge személyek. Mindjárt árnyaltabb a kép, ha abból indulunk ki, hogy a szakemberek szerint szinte minden családban van legalább egy függő.

Azt is nehéz elfogadni laikusként, hogy az alkoholizmus egy betegség, pedig az, melynek kialakulásában szerepet játszik a szociális tanulás, és genetikai tényezők is determinálhatják. A komoly szerfüggőség mellett fontos kitérni az alkoholizmus kevésbé látványos formáira, melyek észrevétlenségük miatt rejtenek igazi veszélyt. Többek között például a feszültségoldó, úgy nevezett „szociális” ivás is előbb utóbb kémiai és lelki függőséget eredményez.

Sok családban jellemző, hogy a családi együttlétek nélkülözhetetlen elemévé válik az alkohol. Megtévesztő, mert látszólag nem központi eleme a családi életnek az alkohol, és nincs szó feltétlenül látványos lerészegedésről sem, mégis ott van minden családi együttlét alkalmával. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy ünnepi alkalmakkor, hanem egy egyszerű összejövetelnél, beszélgetésnél, étkezésnél sem hiányozhat az alkohol.

Aztán beszélhetünk még a szintentartó alkoholbetegekről, akik szintén nem feltétlenül látványosan részegek, de szervezetükben folyamatosan jelen van az alkohol. És vannak olyanok is, akik hónapokig nem isznak semmit, majd egy nagyobb feszültség, stressz hatására neki állnak inni és elvesztik a kontrollt. A környezet számára ezek az esetek sem esnek az alkoholizmus fogalma alá, pedig itt is megfigyelhető, hogy a szerfüggőség egyfajta (rossz) problémamegoldó stratégiaként funkcionál, és megjelenik a kontrollvesztés is.

Fontos kihangosítani, hogy az alkoholizmusból való teljes gyógyulás lehetetlen, ezért is kell komolyan venni a problémát. Ha ugyan mi magunk megmaradunk az alkoholizmusnak egy „enyhébb” fajtájánál, akkor is sokat árthatunk, mert például a gyerekeink felé ettől függetlenül közvetíthetünk egy káros mintát, mely az alkoholizálást elbagatellizálja. Mindegy milyen úton, de ha egyszer a kémiai függőség kialakult, szervezetünk egy életre megjegyzi, így ha ismételten alkoholhoz nyúlunk, megint elveszítjük a kontrollt.

Kép forrása: flickr.com, fotós: Andrés Nieto Porras 

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.