Menü

Kényeztető ápolás kismamáknak – várandósság előtt és után

  • Dátum: 2015.11.10., 10:08

Áldott állapot. Várandósság. Kilenc hónap. Ez az az időszak minden nő életében, amikor is minden korábbinál is fontosabb, hogy remekül érezze magát a bőrében. A bekövetkező testi-lelki változások során minden kismamának kötelessége, hogy fokozott figyelmet fordítson saját testére. Hiszen ha ők maguk jól vannak, akkor nagyobb eséllyel érzi ugyancsak jól magát a magzat, majd később az újszülött is. Ezért a várandósság, majd a szoptatás idején is érdemes kiemelten ápolni, óvni a bőrt, és tekintettel a megváltozott hormonháztartásra, ilyenkor bizony speciális kozmetikumokkal is barátságot kell kötni.

Nemcsak a kismamák hangulata lesz érzékenyebb és változékonyabb ugyanis, hanem a bőr is könnyebben szárad ki, intenzívebben reagál az évszakváltozásokra, vagy akár a szélre, napfényre. A változások tehát szinte mindenkinél bekövetkeznek, attól függetlenül, hogy az év mely szakában éli a kismama a legszebb hónapjait. A cél a vitalitás és a természetes egyensúly helyreállítása, vegyi anyagok használata nélkül. A Weleda alapfilozófiája ezzel tökéletesen megegyezik, így a kismamák részére készített speciális készítmények is mind megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, saját biodinamikus kertészetükből származó, szigorúan ellenőrzött feltételek mellett termesztett növényekből állítják össze ezeket. Ezek a természetes összetevők segítenek megadni az életük legszebb élményére készülő nőknek is azt, amire a testüknek szüksége van, hogy az ragyogó, szép és egészséges legyen.

A várandósság és a szoptatás időszakának testápoló termékeinek alapja a lágy mandulaolaj, mely könnyen beszívódik, védi a bőrt és megakadályozza annak kiszáradását, ezért kifejezetten alkalmas az érzékeny bőr ápolására. A mandulaolajat a legelőkelőbb növényi olajok egyikeként ismerik, vivőanyagként számos kozmetikumnak nélkülözhetetlen alkotóeleme. Természetes hatóanyagai nyugtatják a bőrt, amely csodálatosan rugalmassá válik, ráadásul a mandulaolaj minden bőrtípusra alkalmas. Telítetlen zsírsavtartalma miatt védőréteget képez a bőrön, így véd a külső hatások ellen, a benne lévő E-vitamin pedig a levegőben található nehézfémeket köti meg. Enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, ezért tökéletes készítmény a Weleda kismamáknak készített ápoló olaja, amely arra szolgál, hogy megvédje a bőrt és megakadályozza a terhességi csíkok kialakulását a has, combok, fenék s mellek területén. A mandulaolaj mellett a búzacsíraolaj magas E-vitamintartalma, valamint jojobaolaj és árnika kivonat is ápolja a bőrt, fokozza annak rugalmasságát és feszességét. A terhesség teljes ideje alatt és a szülést követő 3 hónapig ajánlatos használni, naponta akár 2-3 alkalommal, könnyed, körkörös mozdulatokkal a bőrbe masszírozva. Ellenjavallat koraszülésre hajlamos kismamáknál van csupán, ahol az erőteljes masszázs-mozdulatokat kerülni kell!

A terhesség és szoptatás időszakában a mellekben fellépő feszítő érzés enyhítésében nyújt segítséget az emlőápoló olaj, amely a mandulaolaj mellett édesköményből és köményből nyert valódi illóolajak segítségével segíti a tejképzési folyamat serkentését is, és támogatja a harmonikus szoptatást. Ezt a terhesség 38. hetétől ajánlják használni, szoptatás idején viszont naponta többször is érdemes alkalmazni, hiszen lágyan bemasszírozva elősegíti a szövetek vérellátását.

Van tippje a Weledának a gátmetszés, repedés vagy egyéb sérülések elkerülésére is. A rendszeres gátmasszázs előkészíti a gát izmai a szülésre, ezt a terhesség 34. hetétől ajánlott végezni, ehhez fejlesztették ki a gátmasszírozó olajat, amely a mandulaolaj és a búzacsíraolaj jótékony hatásával fokozza a bőr rugalmasságát. Hetente 3-4 alkalommal, kb. 5-10 percen keresztül javasolt a masszázs, kényelmes, ellazító pózban. Koraszülésre való hajlam esetén ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes az orvossal, vagy a szülésznővel konzultálni.

A gondtalan első időszakhoz a nyugalmas, harmonikus szoptatás is hozzátartozik. Ennek érdekében érdemes a várandósság utolsó időszakában már szoptatós teakeveréket fogyasztani, amelyet utána a szoptatás idején folyamatosan lehet fogyasztani, napi 3-6 csészével. A Weleda szoptatós teakeveréke lepkeszeg-magot, ánizsmagot, köménymagot és édeskömény magot tartalmaz, amelyek együttes hatása támogatja a tejképződést, a hozzáadott citrom-verbéna levél pedig harmonizál és nyugodt szoptatást biztosít. A teakeverék természetesen nem tartalmaz cukrot.

Kedves Kismamák! Élvezzétek a várandósság minden pillanatát! Éljetek át meghitt és csodaszép perceket, kényeztessétek magatokat, mielőtt gyermeketeket karotokba vennétek, és persze azután is! Hiszen a boldog baba legfőbb ismérve a boldog kismama!

Forrás, fotó:
Arterego

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.