Menü

Kiderült, miért lehetnek nyűgösebbek a férfiak betegen

  • Dátum: 2015.11.20., 11:04

Fej- és torokfájás, köhögés, orrfolyás – a megfázás és influenza tüneteit a hűvösebb időszakokban gyakrabban tapasztaljuk. Általános vélekedés, hogy a férfiak nehezebben viselik a betegségeket: de miért nyűgösebbek, és tényleg több törődésre vágynak ilyenkor mint a nők? Érdekes eredmények születtek egy nemzetközi kutatás során amelyből többek között az is kiderült, hogyegy-egy megfázás esetén gyakran az apukák maradnak otthon a gyerekükkel.

A meghűléses időszak gyakran komoly kihívás elé állítja a családokat. Előfordul, hogy a szülők betegen kénytelenek munkába menni és az is problémát okozhat, hogy ki maradjon otthon az ágyat nyomó gyerkőccel. A Wick Pharma GmbH 2014-ben készített nemzetközi kutatása cáfolta a feltételezést, miszerint a beteg gyerekükre csak az anyák vigyáznak. A magyarországi adatokat tekintve egy-két napos megfázás esetén gyakrabban maradnak otthon az apukák - szám szerint majdnem háromszor több alkalommal, mint a párjuk. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy hosszabb ideig elhúzódó betegségek esetében egyértelműen az anyukák azok, akik kényszerszabadságot vesznek ki.

Mi a helyzet a gondoskodó apukákkal akkor, amikor ők esnek ágynak? Általános vélekedés, ilyenkor az urak nyűgösebbek, mint a hölgyek, de a feltételezést némiképp árnyalják Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész, audiológus főorvos tapasztalatai, aki a praxisában gyakran találkozik a panaszaikat félvállról vevő férfiakkal.

„A férfiak kevésbé veszik intő jelnek az első tüneteket, gyakran akár hetekig is várnak az orvos felkeresésével, és ilyenkor már annyira előrehaladott állapotban van a betegségük, hogy komolyabb gyógyszereket kell felírnunk. Így talán ez indokolja azt a sztereotípiát is, miszerint a férfiak nyűgösebbek, ha megfáznak” – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

A 15 ország bevonásával, 15 000 fő részvételével készült felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar anyukákkal szemben az apukák ritkán hagyják el magukat annyira, hogy ne tudjanak dolgozni. A válaszadó édesapák közel 60 százaléka egy év alatt csupán négy, vagy kevesebb napot hiányzott a munkahelyéről saját megfázása miatt, miközben a strapabíróbbnak gondolt anyukák közel 20 százaléka 10-20 napot is kihagyott. Dr. Kovács Viktória felhívta a figyelmet, hogy mivel a felső légúti hurutok többsége fertőző, ilyenkor mindenképp javasolt lenne az otthoni pihenés.

A kutatás arra is kitért, hogy mire vágynak az emberek leginkább megfázás esetén. A megkérdezett anyukák és apukák is elsősorban a forró leveseket, italokat valamint az alvást jelölték meg. A férfiak szívesebben terelik el figyelmüket tévézéssel vagy más egyéb tevékenységgel, míg az anyukák inkább csendre vágynak. A családtagok gondoskodása azonban, legyen szó nőkről vagy férfiakról mindenkinek jól esik egy-egy meghűlés idején.

Forrás, fotó:
Red Lemon

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.