Menü

Hogyan kezeljük a zavaró pattanásokat?

  • Dátum: 2015.11.26., 09:25

A zavaró bőrproblémák nemcsak serdülő korban, hanem a felnőtteknél is megjelenhetnek. Kamaszkorban az emberek 85%-ának pattanásos a bőre, a tünetek 25 éves korra azonban rendszerint elmúlnak. Az erősebb nem képviselőinél erősebbek a tünetek, és hosszabb ideig is küzdenek a pattanásokkal, a nőket viszont sokkal jobban zavarják a test különböző részein megjelenő piros „pöttyök”. Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus elmondja, hogyan kezelhető egyszerűen a kínzó bőrprobléma.

A felnőtt korban jelentkező pattanások hátterében a genetikán és a faggyútermelés zavarain túl nagyon gyakran kozmetikumok, gyógyszerek és bizonyos szennyező, külső provokáló tényezők állhatnak. A kínzó tüneteket emellett egyes élelmiszerek, valamint hormonális hatások is okozhatják, a nőknél például gyakran a menstruáció idején jelentkezik a zavaró bőrprobléma. „A pattanásokat gyakran krónikus gyulladás, vagy endokrinológiai megbetegedések provokálják. Terhesség során, a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, illetve fogamzásgátló szedésekor, vagy a szedésének felfüggesztésekor is jelentkezhetnek panaszok” – kezdte Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, aki szerint különösen felnőtt korban gyakori, hogy a bőrön megjelenő aknés tünetek valamilyen belső ok következtében alakulnak ki.

A kezelési terv felállításánál mindig a fizikai vizsgálat eredménye, valamint a páciens egészségügyi és pszichés állapota a döntő. Alkalmazható helyi kezelés önállóan, vagy kombinációban, ami szükség szerint kiegészíthető belső terápiával is. „Ha a panaszok hátterében a bakteriális gyulladásos jelenségek dominálnak, a villanófény optikai energiájának és a rádiófrekvenciás energia egymást erősítő hatásának köszönhetően tudjuk csökkenteni a faggyúmirigyek aktivitását, és szelektíven tudjuk elpusztítani a problémát okozó baktériumokat” – emelte ki a bőrgyógyász, aki egy hónapon keresztül hetente két kezelést javasol, fenntartó kezeléssel folytatva.

A pattanások kezelésére hatékony és természetes módszer az oxigénfúzió is. „Ilyenkor egy speciális technológia segítségével, a bőr károsodása nélkül, 98 %-os tisztaságú oxigénmolekulákat juttatunk a bőrbe. A kezelés növeli a hyaluronsav és a kötőszövet szerkezeti stabilitását, fokozza az érképződést és a hidratáltság mértékét, emellett pedig jelentős gyulladáscsökkentő és faggyútermelést szabályozó hatása is van” – folytatta Dr. Kriston Renáta, aki a hegek eltüntetésére szén-dioxid terápiát javasol.

A pattanások után maradó hegek a felnőttek számára komoly esztétikai problémát jelentenek. „Amennyiben a korábbi elváltozások nyomaként ottmaradó hegek, barnás elszíneződések zavaróak, frakcionális CO2 lézeres kezeléssel végezhetjük el a bőr felületének szín- és felszínbeli megújítását, a kötőszövet egyidejű megerősítésével” – hangsúlyozta a szakember, aki visszatérő, házi praktikákkal nehezen kezelhető panaszok esetén szakorvosi kivizsgálást javasol.

Forrás, fotó:
Red Lemon

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.