Menü

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A vegán életmód nálunk viszonylag új irányzatnak számít, noha bizonyos népcsoportok már korábban is táplálkoztak ily módon. Igaz, nálunk nehezebben is lett volna kivitelezhető a történelmi és a területi adottságokat, szokásokat figyelembe véve.

Mostanság inkább a lelki, spirituális változásokkal egyidejűleg terjedt el az állati eredetű élelmiszereket teljesen kizáró táplálkozási forma. Hogy mindez egészséges-e, vagy sem, az eléggé vitatott. Az ellenzők szerint ezen táplálkozás mellett szinte lehetetlen megszerezni az összes, szervezetünk számára szükséges vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet.

Az bizonyos, hogy nehéz a dolga a vegánoknak, ha szeretnék elkerülni a vitaminhiányos állapotot, noha azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a sok zöldséggel és gyümölccsel jóval több vitamint visznek be a szervezetükbe, mint mondjuk azok, akik egyhangúan és egészségtelenül táplálkoznak. A vegánok állítják: kis odafigyeléssel és gyakorlással igenis megoldható, hogy minden szükséges dolgot biztosítsanak a szervezetüknek. A vegánok továbbá úgy vélik, hogy szervezetük azért is van jobb állapotban, mert a növényi jellegű ételeknek más a rezgése, ami pedig kiváló hatással van a testre és lélekre egyaránt. További fontos tényező, hogy az elhízás náluk egyáltalán nem jellemző.

Viszont az is látszik, hogy az egészséges ételeket gyártó és forgalmazó kereskedők igyekszenek hasznot húzni a vegán életmódból, és minden lehetséges terméket „vegán” felirattal árusítanak, kihasználva az új irányzatban rejlő üzleti lehetőséget. Ezt azonban a vegánok csak részben bánják, hiszen nem egyszerű olyan ételekhez és alapanyagokhoz jutniuk, amik tényleg kizárják az állati eredetű összetevőket, így a segítségükre van a külön jelölés. Igaz, hogy ők legtöbb esetben házilag készült élelmiszereket igyekeznek beszerezni, de nyilván ez nem minden esetben valósítható meg 100%-osan.

Annak azért érdemes utána nézni, hogy ilyen termék vásárlásakor nem adnak-e csupán azért drágábban valamit, mert vegán élelmiszerként van feltüntetve. Előfordul, hogy ugyanazon termék teljesen azonos összetevőkkel kapható olcsóbban is, nem vegán ételként árusítva…

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!