Menü

Ön nem lisztérzékeny?

A gabonákban található glutén érzékenységet és ezzel párhuzamosan egészségügyi károsodást okozhat az emberi szervezetben. A glutén, vagy lisztérzékenyek elsősorban a tápanyagok normális felszívódásában szenvednek hiányt, ez akkor jelent különösen komoly problémát, ha az alany huzamosabb ideig fogyaszt glutén tartalmú élelmiszert.

Azaz a betegség lappang, mert a betegnek fogalmas sincs arról, hogy ő valójában lisztérzékeny és ugyanúgy táplálkozik, ahogyan szokott. Eközben a vékonybél nyálkahártyája károsodik, amely többek között súlyvesztést, vitaminhiányt, puffadást, vérszegénységet, vagy még súlyosabb következményt, például pajzsmirigy-rendellenességet idézhet elő. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, például életmód változtatás nélkül fogyunk, huzamosabb ideig szokatlanul puffadunk, vagy gyengének, erőtlennek érezzük magunkat, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. Ha a családban van lisztérzékeny, pláne érdemes óvatosnak és figyelmesnek lenni.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a glutént azoknak is érdemes-e kiiktatni a táplálkozásból, akik egyébként nem érzékenyek rá. Sokak szerint igen, még ha nincsenek is kellemetlen tünetek, az ember energikusabb, fizikailag és szellemileg is frissebb lesz e nélkül.

Mások azt mondják, nem szabad, mert így könnyedén sérülhet a különböző hasznos tápanyagok bevitelének ajánlott mennyisége. Sőt, hangsúlyozzák: a gluténmentes élelmiszerek sokszor egészségtelenebbek glutént tartalmazó társaiknál. Azok számára legalábbis, aki nem küzdenek a betegséggel. Egy biztos, diéta (nemcsak glutén, hanem mindenfajta) előtt tájékozódjunk és kérjük ki szakember tanácsát.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.