Menü

Ön nem lisztérzékeny?

A gabonákban található glutén érzékenységet és ezzel párhuzamosan egészségügyi károsodást okozhat az emberi szervezetben. A glutén, vagy lisztérzékenyek elsősorban a tápanyagok normális felszívódásában szenvednek hiányt, ez akkor jelent különösen komoly problémát, ha az alany huzamosabb ideig fogyaszt glutén tartalmú élelmiszert.

Azaz a betegség lappang, mert a betegnek fogalmas sincs arról, hogy ő valójában lisztérzékeny és ugyanúgy táplálkozik, ahogyan szokott. Eközben a vékonybél nyálkahártyája károsodik, amely többek között súlyvesztést, vitaminhiányt, puffadást, vérszegénységet, vagy még súlyosabb következményt, például pajzsmirigy-rendellenességet idézhet elő. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, például életmód változtatás nélkül fogyunk, huzamosabb ideig szokatlanul puffadunk, vagy gyengének, erőtlennek érezzük magunkat, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. Ha a családban van lisztérzékeny, pláne érdemes óvatosnak és figyelmesnek lenni.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a glutént azoknak is érdemes-e kiiktatni a táplálkozásból, akik egyébként nem érzékenyek rá. Sokak szerint igen, még ha nincsenek is kellemetlen tünetek, az ember energikusabb, fizikailag és szellemileg is frissebb lesz e nélkül.

Mások azt mondják, nem szabad, mert így könnyedén sérülhet a különböző hasznos tápanyagok bevitelének ajánlott mennyisége. Sőt, hangsúlyozzák: a gluténmentes élelmiszerek sokszor egészségtelenebbek glutént tartalmazó társaiknál. Azok számára legalábbis, aki nem küzdenek a betegséggel. Egy biztos, diéta (nemcsak glutén, hanem mindenfajta) előtt tájékozódjunk és kérjük ki szakember tanácsát.

Néhány hiba, amit elkövetünk szépségápolásnál

Számtalan médiumban hallani-látni-olvasni arról, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat, milyen kencéket, kozmetikumokat kenjünk magunkra, hogy sminkeljünk. De ritkán esik szó azokról a mindennapi szépségápolási szokásainkról, amelyek –valójában- káros hatással vannak ránk. Nézzünk néhány hibát, amit ilyenkor elkövethetünk.

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Minden, ami a sírással kapcsolatos

Minden ember életében van olyan pillanat, amikor elérzékenyül és könnycseppek jelenek meg a szemében. A nevetés és a sírás szinte édes testvérek, és mind a kettő valamilyen hatással van az őket átélő személyre. Most vegyük sorra, hogy mit tesz velünk a sírás folyamata.