Menü

Nem minden a címke

Az emberek többsége sajnos túl hiszékeny, ha ételről és italról van szó. Ha valamilyen terméknek a címkéjén azt olvassuk, hogy mínusz X százalék cukortartalom, vagy esetleg azt, hogy zsír-, energiaszegény, gluténmentes, akkor az agyunk átkapcsol és már nem is figyelünk oda, mennyit fogyasztunk belőle. Pedig kellene.

Főleg akkor, ha a célunk a fogyás, a diétázás, vagy csak az életmód egészségesebb fokozatba kapcsolása. A tapasztalat az, hogy az egészségesnek vélt (vagy éppen egészséges) termék fogyasztásakor lekerül rólunk a teher és a többi szabályra (mennyiségre, minőségre, vagy a fogyasztás időpontjára) már nem fordítunk kellő figyelmet.

Sokszor tapasztalt példa az is, hogy valaki mondjuk a sült kolbász mellé diétás kólát rendel, mert „vigyáz a vonalaira”. Ha ilyesmit iszik, lelkiismeret nélkül fogyaszt hizlaló dolgokat, ráadásul abba sem gondol bele, hogy attól, hogy valami cukormentes, nem biztos, hogy más szempontból megfelelő a szervezetének.

Mi a tanulság? A címke nem minden, sőt sajnos az a tapasztalat, hogy a jól hangzó szlogenek egyéb káros tulajdonságot takarnak. Tisztelet a kivételnek, de nem szabad hagyni becsapni magunkat, hanem a dolgok mögé kell nézni, a felszínes ránézés helyett sokkal tudatosabban kell vásárolni és étkezni.

Transz-zsírsavak és tévhitek

Ugye szinte mindenki evett már szendvicset, ami meg volt kenve vajjal/margarinnal? Vagy egy kis kekszet, ha édeset vagy sósat kívánt? Nézzük, mi a közös ezekben az élelmiszerekben!

Egészséges vendégváró falatok

Legyen szó akár szülinapi összejövetelről vagy rokon- és szomszédlátogatásról, az apró egyfalatos csemegék mindig jól jönnek. Lássuk, hogy válthatjuk ki a cukros, finomlisztes aprósüteményt, pogácsát, vagy a zsíros chipset valami egészségesebbel!

Jó nekünk a "mindenmentesség"?

A mindenmentes szó hallatán szinte hallom lelki füleimmel, ahogy Besenyő Pista bácsi azt mondja: a mindenmentes, az a semmi, ami mindentől mentes az nem, hogy nem étel, de amiben nincs semmi az a semmi. Hát noormális? Lássuk, mit is takar ez a megfogalmazás, és miért olyan népszerű mostanában!

Diéta és alkoholfogyasztás

Mit tehetünk, ha igyekszünk kalóriaszegény étrendet tartani azért, hogy jobban álljon rajtunk az alkalmi ruha/ fürdőruha, de szívesen fogyasztanánk alkoholt? Milyen és mennyi alkoholos ital fogyasztható a diéta alatt?

Milyen hatással vannak szervezetünkre az üdítőitalok?

Mik a szénsavas és cukros üdítők kedvező és kevésbé előnyös hatásai, tulajdonságai? Hogyan reagál a szervezetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a termékeket?