Menü

Igyunk sokat, de nem mindegy, hogy mit!

Az egészséges életmód alapfeltevése a megfelelő mértékű folyadékfogyasztás. Ennek létjogosultságát nem is érdemes megkérdőjelezni a Föld bolygón, melynek a nagy része víz, és a testünkben élve, amelynek szintén a legnagyobb része víz. Érthető, hogy ezt pótolni kell, és ez a testünk elsődleges üzemanyaga.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy víz helyett mit adunk inni a testünknek. Hiába gondoljuk, hogy a cukros üdítők, gyümölcslevek, szörpök helyettesíthetik a vizet – sajnos vagy sem, ez nem igaz. Ahogy azt a Bükki Füvesember, Szabó Gyuri bácsi az előadásán ismertette, sokan ott hibázzák el ezt a kérdést, hogy a vizet és a gyógyteát lecserélik más fajta folyadékra.

Elsősorban vizet ajánlott fogyasztanunk, minimum két litert, de testsúly arányában ez a mennyiség növekedhet. Az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk: a legjobb a forrásvíz, vagy valamilyen természetes víz. Az ásványvíz nem ezzel egyenlő (nem is beszélve a környezetszennyezésről, amit a palackjaival okozunk). A gyógyteákból egy-két csészével ajánlott meginni, de itt sem a filteres teára gondolunk, hanem olyanra, ami valódi gyógynövényből készül.

Ha így iszunk, azt meghálálják például az ízületeink (a sok más szervünk mellett), hiszen így olajozottan működnek majd. Gyuri bácsinak az elsődleges tanácsa ízületi problémák esetén a folyadékmennyiség növelése. Azt is elmondta, hogy ebből érthetően következik, hogy aki keveset iszik, annál hamar jelentkeznek az ilyesfajta mozgásszervi betegségek.

Nagy a felelősségünk a testünkkel kapcsolatban, és ha nem megfelelően bánunk vele, akkor hogy is várhatnánk az orvosoktól, hogy csodát tegyenek vele…?

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.

Lennél vegán?

Mi a különbség a vegán és vegetáriánus étrend között? Kipróbálnád a vegán életmódot, vagy túl szélsőségesnek találod? A növényi alapú étrendnek kétségtelenül számos előnye is van, érdemes tenni egy próbát és megfigyelni mi történik, azonban a megfelelő körültekintés és a tudatos tápanyag összeállítás ennél az irányzatnál is nagyon fontos.