Menü

Elfelejtik a gyerekek a klasszikus édességeket?

Az élelmiszeripar számára óriási piacot jelent a gyermekek korosztálya, a nekik szóló édességkínálat óriási az üzletekben. Tejszeletektől, túrórudiktól, mackó formájú piskótáktól, és még sorolhatnánk, mennyi mindentől roskadoznak a polcok a boltokban. Igen ám, de ezzel együtt egyre kevésbé fogyasztanak házi édességeket.

Pedig valaha nagy becsben tartották az édes tésztákat, vagy a mézes, lekváros kenyereket. Manapság ilyesmit már a menza is ritkán kínál, gyakoribb, hogy pl. péksüteményeket kapnak a gyerekek. Ez csak azért sajnálatos, mert ezzel együtt egyre több gyári, és egyre kevesebb házi finomságot fogyasztanak.

A legtöbben persze egyáltalán nem propagálják az édességek fogyasztását a gyermekek számára, több okból is: például a fogaik és a testsúlyuk védelmében. Pedig az édes ízek szeretete szinte minden csemetére jellemző, s ha belegondolunk, mindannyiunk gyermekkorának része volt valamilyen édes finomság.

A megoldás nem az, hogy eltiltjuk őket az édességektől, hanem hogy több házi, egészségesen elkészített finomsággal kedveskedünk a számukra. Manapság ehhez már minden rendelkezésre áll: teljes kiőrlésű, vagy fehérjedúsabb lisztek, a cukorra teljes mértékben hasonlító természetes édesítőszerek, vagy vaníliaaroma helyett valódi vaníliarúd.

Jobban vigyázunk a gyermekeink egészségére, ha magunk készítünk nekik egy kissé megreformált, de egyébként klasszikus édességet, mintha a boltban vásárolunk valamilyen egészségesnek kikiáltott finomságot. Ha mégis az utóbbihoz nyúlunk, ne felejtsük el tanulmányozni a cukortartalmat, és az egyéb összetevőket, hogy megtudjuk: valóban egészséges-e, amivel a kicsiknek kedveskedünk?

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.