Menü

Mi mindent tud ez az orvosi székfű!

  • Dátum: 2016.04.15., 07:14

Az orvosi székfű gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő, ezek mellett számos pozitív hatása van. Ismeri? Nem? Dehogynem! Az orvosi székfű, más néven kamilla hazánk legismertebb gyógynövénye, amelyet nemrég választottak meg az év gyógynövényének.

A jellegzetes kinézetű kamilla az ország minden részén megtalálható, az őszirózsafélék családjába tartozik. A gyógynövény vadon terem, de termesztik is, virágait gyűjtik össze (nem szabad sem túl korán, sem túl későn, akkor alkalmas, amikor a fehér szirmok vízszintesen állnak), frissen és szárítva egyaránt használják.

A kamillateát mindenki ismeri, emellett a növény illóolajából származó gyulladáscsökkentő hatás több téren is hasznosítható. Jellegzetes immunrendszer erősítő, enyhítheti a köhögést, valamint a különböző (vírusos és bakteriális) fertőzések tüneteit.

Belsőleg, külsőleg használható különböző formákban, a gyógyszer, valamint a kozmetikai ipar által is kedvelt összetevő. Ugyanakkor fontos tudni róla, hogy allergiát okozhat, illetve ezzel párhuzamosan allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél. Különösen a szem esetében kell óvatosnak lenni.

A kamilla népszerűsége nem véletlen, régóta használt és bevált gyógynövényről van szó, ráadásul aromájának és illatának a különlegessége különösen közkedveltté teszi széles körben.

Szeged és környékiek figyelem! Holnap, azaz április 16-án 14,30 órakor indul a Kör-Te Közösségépítő és Egészségmegőrző Természetvédelmi Egyesület gyógynövény-tanfolyama! A 3 alkalmas, gyakorlatias képzés ára mindössze 6500 Ft. Az utolsó helyekre még lehet jelentkezni, nővebb információkat kérni az alábbi e-mail címen: zoldkortek@gmail.com, vagy a www.facebook.com/korte.egyesulet facebook oldalon.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.