Menü

Miért alszunk, ha sötét van, és miért ébredünk fel a fényre?

Mindenki számára természetes, hogy fényes nappal az utcán sétál, míg normális esetben éjjel, sötétben otthon alszik. De megfordult már valaha a fejünkben, hogy mitől ilyen természetes ez? Minek köszönhetjük, hogy gond nélkül képesek vagyunk erre?

Sok emberről halljuk manapság, hogy este küszködik az elalvással, reggel pedig a felkeléssel. Itt ne csak arra gondoljunk, hogy a rohanó mindennapokban nem tudunk kielégítően aludni,és a reggeli kávé illatánál is csalogatóbbnak tűnik a puha ágy melegsége, hanem jussanak eszünkbe a környezetünkben élő emberek, akik majdnem kivétel nélkül nap nap után arról panaszkodnak, hogy hajnalig el sem álmosodnak, és le sem tudják hunyni a szemüket. Orvosi értelemben ezt a cirkadián ritmus zavarának nevezzük. Ezek az emberek azonban viszonylag könnyen tehetnek azért, hogy a ritmusuk helyreálljon.

A melatonin egy, az agyban elhelyezkedő aprócska, borsónyi nagyságú szerv, a tobozmirigy által termelt természetes hormon. Ez felelős a megfelelő nappal - éjszaka ciklus váltakozásáért (cirkadián ritmus). Nappal a tobozmirigy inaktív, így nem termeli a melatonint, de amikor leszáll az est, egy speciális központ - melynek rövidítése SCN (angolul tudóknak suprachiasmatic nucleus) - beindítja a tobozmirigy működését, amely így termelni kezdi a melatonint, és folyamatosan a vérbe juttatja. Ez a legtöbb embernél körülbelül este 9 óra körül kezdődik. Ahogy a vér melatonin szintje folyamatosan emelkedik, úgy egyre kevésbé érezzük magunkat ébernek az este folyamán. Ez a szint körülbelül 12 órán keresztül marad emelkedett, és az előzőekből következően nagyjából reggel 9-re csökken le teljesen. Az emberi vérből napközben melatonin nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben mutatható ki.

A melatoninról tudjuk, hogy nemcsak a cirkadián ritmus szabályozásában van szerepe, de antioxidánsként is ismert (tehát a szervezet szabadgyökökkel szembeni védekezésében van szerepe), valamint az immunrendszerrel is kapcsolatban áll, ennek háttere azonban még a tudomány számára is egy kissé ködös terület.

Gyógyszertárakban kapható vény nélkül a melatonin filmtabletta formájában 30-as, 60-as, illetve 120-as csomagolásban. Ez megoldást jelenthet az alvászavarral küszködőknek, illetve segíthet a jet lag-gel (hosszú repülőutak, nagy időeltolódás) küszködőknek is, vagy a több műszakban dolgozó emberek esetében, ahol problémát okozhat az elalvás, és a normális napi ritmus beállása. Sokszor halljuk, hallottuk nagyszüleinktől, hogy képtelenek éjszaka álomba merülni. Egyes tanulmányok szerint a melatonin az ő esetükben is jótékony hatással lehet a normális cirkadián ritmus kialakítására.

Kis dózisban történő használatának legtöbbször semmilyen mellékhatása nincs, de mint minden készítménynél, itt is jelentkezhetnek enyhébb mellékhatások, mint például szédülés, fejfájás, álmosság, hányinger. Mielőtt magunktól úgy döntenénk, hogy veszünk belőle egy dobozzal, mindenképpen beszéljünk a házi orvosunkkal, esetleg kérjük gyógyszerész segítségét, ugyanis nem mindegy, hogy mellette milyen más gyógyszereket szedünk rendszeresen!

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Horgászat és az egészség viszonya

Sokszor szeretnénk kiszakadni a mindennapi rutinból és a körfogásból. A munka helyett a természet lágy ölén pihenni, ahol csak a madarak csiripelnek, és távol vagyunk a város zajától. Erre kiváló alkalom a horgászat. De milyen hatással is van az emberre?

Zabkása, arcradír, hajpakolás

A zab nagyon népszerű, olcsó és egészséges élelmiszerünk. Magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer, ne csak együk, külsőleg is szépüljünk tőle!

Akne, azaz pattanás

Sokakat érint az akne, azaz a pattanás problémaköre és bár serdülőkorban a leggyakoribb, nem csak ők szenvednek tőle.

Életmentő tetoválás?

Mi lenne, ha nagyobb betegségeinkről, érzékenységeinkről azonnal tájékoztathatnánk a többi embert, hogy rosszullét esetén ne nézzenek alkoholistának, és merjenek segíteni?